13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Sobrepesca: Mars i oceans sense peixos

La sobrepesca als mars i oceans posa en perill les reserves de peix del planeta

La sobrepesca o sobreexplotació pesquera és un problema que afecta els mars i oceans en l’actualitat. Succeeix quan es pesquen més peixos dels que neixen, és a dir, no es deixa suficient temps perquè les poblacions de peixos tornin regenerar-se.

En els últims 30 anys, el consum de peix s’ha duplicat a tot el món. L’últim informe de la FAO, l’Organització de l’ONU per a l’alimentació i l’agricultura, assegura que el 90% de les reserves de peixos estan sobreexplotades.

Si mirem al futur, la situació es complica. La població mundial augmentarà 1.000 milions de persones sobre l’any 2030, segons dades de Nacions Unides. I la falta de polítiques mediambientals provoca que els mars i oceans estiguin cada vegada més contaminats.

Tots aquests factors perjudiquen les reserves de peix: cada vegada hi ha menys peixos al mar i els consumim a un ritme insostenible, la qual cosa provoca que les poblacions no tinguin temps de regenerar-se.

Un problema mediambiental

La sobreexplotació dels mars no només té efectes sobre la nostra dieta. A més d’acabar amb les reserves de peix, la desaparició d’algunes espècies podria afectar ecosistemes sencers. La sobrepesca està buidant els oceans.

Els peixos més petits serveixen d’aliment pels més grans, mentre que uns altres compleixen un paper regulador perquè altres plantes o coralls creixin sans.

Plataformes ecologistes com Oceana o Slow Food demanen als governs que estableixin límits de captura a tots els països, per evitar que les flotes actuïn sense control. La campanya #StopSobrepesca intenta conscienciar a la ciutadania sobre aquest problema.

El peix gran es menja al petit

La desaparició d’algunes espècies de peixos no només afecta a la nostra dieta i al medi ambient, sinó que pot suposar un greu problema econòmic.

La sobrepesca d’un tipus de peix en una mateixa zona pot provocar que tota la indústria pesquera desaparegui en un futur i es perdin milers de llocs de treball.

Si els pescadors no tenen res per pescar, tampoc poden vendre; les empreses que processen el peix tampoc tindran producte amb el qual treballar, ni tampoc els supermercats o restaurants.

Els interessos de les grans empreses s’imposen als pescadors locals. Les grans flotes poden explotar els recursos en un zona, deixar-la sense peixos i després buscar un altre lloc on pescar, però les petites comunitats locals depenen d’aquest peix i no poden anar més lluny a la recerca de peixos.

Si volem tenir menjar en el futur, hem de promoure una pesca sostenible a nivell econòmic, social i mediambiental.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -