20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

Més de 100.000 morts per sobredosi als Estats Units

La pandèmia del coronavirus i l'abús de medicaments opioides provoquen una greu crisi de salut pública al país

Més de 100.000 persones van morir per sobredosi als Estats Units entre l’abril del 2020 i l’abril del 2021, segons dades del Centre Nacional d'Estadístiques de Salut (NCHS). Es tracta d'una xifra rècord que posa al descobert els problemes i deficiències del sistema de salut pública en aquest país, que és un dels més rics del món.

D'acord amb les estadístiques, les morts per sobredosi han augmentat un 28,5% en l'últim any i són el doble que fa cinc anys. Aquest increment s'ha produït, en part, per les restriccions i la crisi econòmica provocades per la pandèmia del coronavirus durant l'últim any.

En moments de dificultat, les persones addictes a drogues o medicaments es veuen empeses a consumir per suportar la situació: els que consumeixen ho fan en dosis més grans, mentre que s'havien desintoxicat poden tornar a recaure.

En aquest context han aparegut noves drogues, més barates però també de menys qualitat, que són més perjudicials per la salut. I, alhora, s'ha estès l'ús de medicaments opioides, que s'utilitzen per tractar el dolor i que creen una gran addicció.

L'anomenada “crisi dels opioides” s'ha convertit en un dels principals problemes de salut als Estats Units. L'estudi del NCHS mostra que aquests medicaments són els principals causants de l'epidèmia. El fentanil, un opioide sintètic creat per les empreses farmacèutiques, és el responsable de gairebé dues terceres parts de les morts per sobredosi (un 64%).

El fentanil es recepta com a medicament analgèsic. Té un efecte més potent i actua més ràpid que els opiacis naturals, per la qual cosa sobrepassar-ne la dosi receptada pel metge pot tenir efectes molt greus, fins i tot letals. La pandèmia ha afavorit l'addicció al fentanil i ha provocat fins i tot que persones que no el necessiten s'hi hagin enganxat pels seus efectes sedants.

Les causes de la crisi

Fa dècades, el perfil de persona addicta als Estats Units era algú que vivia en barris conflictius i estava relacionat amb bandes de narcotràfic, gairebé sempre dins de la comunitat hispana o afroamericana. Avui dia, la majoria de consumidors morts per sobredosi són homes blancs. 

L'epidèmia d'opioides va començar fa anys i les seves causes van més enllà de les dificultats de la classe mitjana-baixa als Estats Units. Diverses investigacions periodístiques denuncien que les grans empreses farmacèutiques, amb la complicitat dels poders públics, s'han aprofitat de la crisi econòmica que afecta el país per vendre aquests medicaments, malgrat conèixer-ne els efectes perjudicials.

Les farmacèutiques van pressionar polítics i metges per ampliar l'ús de medicaments opioides com el fentanil o l’oxicodona, que només s'utilitzaven en post-operatoris, per receptar-los amb dolors més lleus. Aquesta pràctica va ser el primer pas perquè milions de persones s'enganxessin.

Davant de l'actual crisi d'opiacis, el govern de Joe Biden ha anunciat noves mesures tant per prevenir com per tractar l'addicció als opioides. Una de les actuacions principals és facilitar l'accés a la naloxona, un medicament que reverteix els efectes de la sobredosi per opioides (pot restablir la respiració i el ritme cardíac, per exemple). 

Malgrat això, les veus més crítiques assenyalen que utilitzar medicaments per combatre l'addicció a medicaments no soluciona el problema de base. En aquest sentit, aposten per invertir en campanyes de prevenció i conscienciació sobre les conseqüències d'abusar d'aquestes substàncies i reclamen lleis que apliquin un control més estricte sobre les receptes mèdiques d'opioides.

L'origen dels opioides 

Els medicaments opiacis són medicaments elaborats a partir d'alcaloides, substàncies naturals que procedeixen de l'opi i tenen un efecte sedant. S'utilitzen tant per calmar el dolor com per tranquil·litzar i adormir els pacients. La morfina és un dels medicaments opiacis més utilitzats. 

En canvi, els opioides són substàncies químiques, elaborades de manera artificial en un laboratori per produir un efecte similar al dels opiacis. Els opioides s'utilitzen de manera habitual com a medicaments analgèsics per tractar el dolor agut, per exemple, per recuperar-se d'una operació o tractar les seqüeles d'un accident.

Els opioides provoquen somnolència i en dosis molt altes poden disminuir el ritme cardíac i respiratori, fet que pot resultar molt perillós i causar la mort. Alhora, la sensació de somni pot provocar plaer i crear una forta addicció.

El desenvolupament de la medicina ha permès crear medicaments més potents i eficaços, però les substàncies químiques també n’incrementen els efectes perjudicials.  En el cas dels opioides, al risc d'addicció se suma el perill letal de la sobredosi.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -