Les Nacions Unides adverteixen que els canvis en la temperatura del planeta han multiplicat per cinc els fenòmens climàtics extrems
Huracans, inundacions, sequeres i incendis cada vegada són més freqüents als titulars de les notícies. Els fenòmens meteorològics han esdevingut més extrems i amb una capacitat de destrucció més gran a causa de l'escalfament global, que ha canviat les característiques del clima a tot el planeta.
Com a conseqüència, les catàstrofes relacionades amb el clima s'han multiplicat per cinc els últims 50 anys, segons un informe de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Oficina de les Nacions Unides per a la Reducció del Risc de Desastres (UNDRR).
El #CambioClimático ha hecho que el número de desastres meteorológicos haya aumentado ↗️ y se haya agravado en los últimos 50 años.📈
La buena noticia, sin embargo, es que la mejora de los sistemas de alerta temprana puede salvar vidas. 📣🫂
⛈️https://t.co/mD7UzE7Wbu pic.twitter.com/L6ag4MzvQd
El canvi climàtic es caracteritza per un augment de les temperatures arreu del planeta. Aquesta situació escalfa els mars i oceans: l'augment de vapor d'aigua a l'atmosfera fa que les pluges i inundacions siguin molt més cabaloses, mentre que l'escalfament dels oceans ha provocat que les tempestes tropicals siguin més intenses.
El resultat són més fenòmens climàtics extrems amb efectes devastadors. Segons l'Atles de Mortalitat i Pèrdues Econòmiques per Fenòmens Meteorològics, Climàtics i Hídrics de la OMM, entre el 1970 i el 2019 es van registrar més d’11.000 desastres naturals atribuïts als fenòmens del clima extrem, que han causat més de 2 milions de morts i pèrdues per valor de més de 3,6 bilions de dòlars.
L'informe de Nacions Unides també indica que la millora dels sistemes d'emergència i prevenció ha permès salvar més vides. En comparació amb fa 50 anys, el nombre de morts per catàstrofes naturals s'ha reduït gairebé a un terç gràcies a les mesures d'adaptació.
No obstant això, les regions i països en desenvolupament, com l’Àfrica o el Sud-est Asiàtic, continuen patint les pitjors conseqüències del canvi climàtic. La majoria de la població en aquestes zones es dedica a l'agricultura, una activitat que depèn totalment del clima, per la qual cosa la inestabilitat meteorològica i els desastres naturals condicionen la qualitat de vida i els ingressos de milions de persones.
El aumento de #temperatura tiene efectos en el planeta🌡️🌍: aumenta el nivel del mar, los huracanes y tifones son más violentos, los corales pierden su color… El #ODS 13, promovido por la #ONU, tiene como objetivo combatir el cambio climático 👇 https://t.co/clvLkNF3TL
Una Terra sense aigua
Malgrat les inundacions i les pluges torrencials provocades per fenòmens extrems com l'huracà Ida, la veritat és que les sequeres són el fenomen meteorològic més mortífer. Segons el mateix informe, aquest fenomen extrem ha provocat més de 650.000 morts a tot el món durant els últims 50 anys.
L'escassetat de pluges afecta directament els cultius, especialment a les regions i països més pobres, i això resulta en una falta d'aliments que provoca desnutrició i altres malalties. A més, la falta de collites també afecta l'economia de les regions rurals, les més empobrides per l'escalfament global.
#África ha sufrido graves períodos de #sequía, #LluviasTorrenciales e #inundaciones que han afectado a millones de personas. La falta de inversión y los conflictos empeoran los efectos de los desastres naturales.
👉 https://t.co/4BK6rAlQV3
Por @elegiboo pic.twitter.com/Jck92THH1W
Igualment, el canvi climàtic també ha intensificat les onades de calor i els incendis forestals a tot el món. Els últims mesos han saltat als titulars els incendis massius a Califòrnia (els Estats Units), Sibèria (Rússia) o a tota Austràlia.
La plataforma Global Forest Watch alerta que, entre el 2001 i el 2020, es van perdre més de 400 milions de coberta arbòria a nivell mundial, la qual cosa suposa un 10% dels boscos del planeta i 165 gigatones (mil milions de tones) d'emissions de CO₂, un dels principals gasos d'efecte d'hivernacle. Si continuem destruint la massa forestal a aquest ritme, les selves tropicals hauran desaparegut els propers 100 anys.
ODS13: Acció pel Clima
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una sèrie de 17 objectius globals per crear un món més just, saludable i sostenible de cara al futur. Entre aquestes metes, l'ODS13 se centra en el canvi climàtic i en quines mesures hem d'adoptar per combatre'l i frenar-ne els efectes.
A principis d'agost, el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el principal comitè científic a nivell mundial, va presentar un nou informe en el qual assegurava que “l'ésser humà ha escalfat el planeta a un nivell mai vist els últims 2.000 anys”.
Tret que actuem de manera ràpida i contundent, serà molt difícil no sobrepassar els 1,5 graus d'augment de temperatura les properes dècades. És el límit establert per l'Acord de París, aprovat el 2015, per protegir el nostre planeta de l'escalfament global.
Superar aquest grau i mig suposaria un canvi irreversible per al clima de la Terra, amb conseqüències tan greus com la pèrdua de biodiversitat, el desplaçament de la població de les ciutats inundables de la costa o la pèrdua de cultius que generaria escassetat d'aliments i fam a milions de persones.
¿Cómo podría ser el 🌎 en las próximas décadas con los distintos niveles de #CalentamientoGlobal posibles?
🌡️ +1,5 °C
🌡️ +2 °C
🌡️ +3 °C
🌡️ +4 °C
Mira el #atlas interactivo del Grupo de Trabajo I del @IPCC_CH y compruébalo. 🗺️https://t.co/3VS8lwH4Ks @IFCA_CSIC_UC @predictia pic.twitter.com/yL0XcwAIfw
El canvi climàtic té un origen antropogènic (provocat per l'home) i afecta a tots els països de tots els continents. Governs, institucions, empreses i ciutadania hem de col·laborar per assegurar el futur del planeta: està en mans de tots!