Desmentir mites i tabús ens permet conèixer millor el nostre cos i gaudir lliurement de la nostra sexualitat
La sexualitat sempre ha estat envoltada de mites i tabús sobre conceptes com la pèrdua de la virginitat, la menstruació, la masturbació o el plaer, entre d’altres. Aquesta desinformació afecta la nostra salut i el nostre benestar físic, mental i social.
Tenir accés a informació rigorosa i una bona educació sexual és la base per conèixer com funciona la sexualitat i poder gaudir-ne de manera sana i lliure. A continuació desmuntem alguns mites i tabús que encara avui existeixen sobre la sexualitat.
La pèrdua de la virginitat
Quan parlem de perdre la virginitat ens referim a la primera vegada que una persona manté relacions sexuals amb una altra. En societat, aquesta primera vegada se sol considerar un moment clau en la vida d’una persona; ara bé, la virginitat és sobretot un constructe social envoltat de mites.
La virginitat sol relacionar-se exclusivament amb la penetració: s’entén que una persona ha perdut la virginitat si ha mantingut relacions que incloguin aquesta pràctica sexual. No obstant això, les relacions sexuals no es limiten únicament a la penetració: els petons, les carícies o la masturbació són altres pràctiques igual d’importants.
Un altre dels mites principals que envolten la virginitat és el trencament de l’himen, una membrana situada prop de l’entrada de la vagina. Encara hi ha moltes persones que creuen que aquesta membrana s’ha de trencar la primera vegada que es manté una relació sexual amb penetració.
Malgrat això, l’himen no sempre es trenca en aquest moment concret. De cegades aquesta membrana es trenca a conseqüència de diferents accions: posar-se un tampó per primera vegada o fer activitats com muntar amb bicicleta o a cavall.
La menstruació
La menstruació és un altre concepte envoltat de tabús. Moltes persones continuen pensant que tenir la regla és un fet que s’ha d’amagar o del qual s’han d’avergonyir. Com a conseqüència, moltes persones menstruants no tenen prou coneixements sobre com funciona el cicle menstrual.
En alguns països, el tabú que envolta la menstruació fa que les persones que tenen la regla siguin víctimes de discriminació. Al Nepal era habitual el chaupadi, una pràctica hindú que obliga les dones a quedar-se fora de casa durant la menstruació per “preservar la puresa de la llar”. Aquesta pràctica va ser prohibida pel parlament nepalès al 2017.
Malgrat els tabús, aquest sagnat es produeix una vegada al mes (aproximadament) i és un procés natural que moltes persones viuen al llarg de la seva vida. Parlem de milions de dones, persones no binàries i homes trans. Per això és important entendre que la regla és una fet natural i que no s’ha de veure com una cosa bruta, perillosa o que faci vergonya.
A més, malgrat la falsa creença d’algunes persones, sí que es poden mantenir relacions sexuals i masturbar-se durant la menstruació. El contacte amb la sang menstrual no causa cap mena d’infecció. Així i tot, és important continuar utilitzant mètodes anticonceptius de barrera per protegir-nos de malalties de transmissió sexual i per evitar un embaràs no desitjat.
El plaer
Un altre dels mites relacionats amb la sexualitat té a veure amb la mida del penis. A més de tenir una funció reproductiva, històricament aquest òrgan ha rebut un caràcter simbòlic: tenir un penis gran es reconeix com una mostra de virilitat i s’associa a les característiques pròpies del gènere masculí, com la força, la valentia o el poder.
Aquesta idea s’ha traslladat també a les relacions sexuals. Així, moltes persones creuen que la mida del penis determina la satisfacció en les relacions: com més gran sigui l’aparell reproductor masculí, més satisfactòries seran les relacions sexuals.
Ara bé, això només és un mite. La mida del penis no determina el grau de plaer de l’altra persona. En el cas de relacions amb penetració vaginal, és més probable que l’orgasme es produeixi a través de l’estimulació del clítoris, un òrgan situat a l’interior de la vagina i visible des de la part superior de la vulva.
El plaer sexual depèn de cada persona, perquè és una sensació que depèn dels sentiments, els pensaments i les relacions de cada individu. Per això, si volem assegurar-nos que les relacions sexuals són satisfactòries, és important la confiança i la comunicació amb l’altra persona.