16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Mobile World Congress: el futur està al metavers

La creació d'un món virtual i les millores en connectivitat centren aquesta edició del Mobile World Congress, que torna després de la pandèmia 

El Mobile World Congress (MWC), el congrés de telefonia i novetats tecnològiques més important del món, se celebra aquests dies a Barcelona i reuneix les principals empreses tecnològiques per debatre sobre el futur de les telecomunicacions, la intel·ligència artificial i la connectivitat.

El MWC d'enguany acull 1.500 expositors, entre els quals destaquen grans fabricants com Samsung, Xiaomi o Huawei, a més d'empreses desenvolupadores de programari i aplicacions com Android o Accenture. Els organitzadors preveuen l'assistència de més de 40.000 participants de 150 països, que hauran de presentar el passaport covid per accedir al recinte i portar mascareta en tot moment. 

A més dels expositors, el congrés també inclou xerrades i conferències per parlar sobre el futur de la telefonia i la comunicació: l'expansió del 5G i l’internet de les coses, les noves aplicacions de la intel·ligència artificial o el paper del metavers com a nova forma de comunicació i entreteniment.

Precisament, la construcció d'un nou món virtual és el gran objectiu de Mark Zuckerberg, el president de Meta, companyia propietària de Facebook, WhatsApp i Instagram. Zuckerberg pretén revolucionar internet i les xarxes socials amb un metavers: un nou univers digital al qual es podrà accedir mitjançant dispositius de realitat virtual i augmentada. La idea és crear un espai virtual i col·lectiu que sigui el més semblant possible a la realitat, però sense les limitacions físiques.

Enguany, la bretxa de gènere segueix present al MWC: només una tercera part dels ponents que participaran a les conferències i esdeveniments són dones. Aquesta desigualtat és un reflex directe de la falta de dones en càrrecs directius de les empreses tecnològiques, però també a nivell institucional. 

El MWC recupera enguany l’edició presencial a Barcelona després de dos anys en pausa per la pandèmia de coronavirus. L'edició del 2020 es va haver de cancel·lar a última hora pel ràpid augment de casos de covid-19 a Europa, poc abans que l'Organització Mundial de la Salut declarés l'estat de pandèmia.

El 2021, la situació epidemiològica va obligar a fer una edició pràcticament virtual, ja que la campanya de vacunació encara no estava prou avançada a nivell global. Encara que l'edició d'enguany està molt lluny dels més de 100.000 assistents del 2019, sembla que per fi la normalitat torna al món dels congressos.

L’‘internet del tot’

Un altre dels grans temes que es tractaran al Mobile World Congress és la Internet of Everything (IoE) o “internet del tot”, un nou concepte que va més enllà de la internet de les coses (IoT).

Així com l’internet de les coses connecta els diferents dispositius i màquines del nostre entorn per facilitar-nos certes tasques, l’internet del tot fa un pas més i intenta connectar màquines amb persones, fent servir les dades personals generades pels usuaris per millorar el funcionament de les màquines. A més, l’IoE incorpora també la intel·ligència artificial perquè les màquines processin aquestes dades, s'anticipin i facin propostes als usuaris.

Per exemple: amb la internet de les coses, podem connectar una casa domotizada amb un smart watch i controlar la temperatura de casa nostra a través d’un rellotge intel·ligent. En canvi, amb la internet del tot, un programa de domòtica que utilitza intel·ligència artificial pot processar el nostre estat de salut, saber si hem anat al metge o si estem malalts a casa, i regularà de manera automàtica la calefacció sense que haguem d'intervenir en el procés.

Aquest nou sistema podria suposar una revolució en la nostra forma de vida, però també planteja alguns dubtes. D'una banda, l'accés a dades personals podria limitar la privacitat dels usuaris, sovint sense que en siguin conscients. De l’altra, la bretxa digital que existeix entre països rics i pobres podria deixar milions de persones al marge d'aquesta revolució digital.

Condemna del MWC a Rússia 

L'organització del Mobile World Congress ha anunciat la cancel·lació del pavelló de Rússia com a condemna per la invasió de Rússia a Ucraïna. El govern rus, igual que altres països i regions, tenia previst participar al congrés de telefonia amb un estand des d’on promocionar les empreses tecnològiques russes. 

D'aquesta manera, el MWC se suma al moviment de condemna de governs i institucions internacionals, que han aplicat nombroses sancions en diferents àmbits per intentar pressionar el president de Rússia, Vladímir Putin.

D'altra banda, les companyies russes que havien d'assistir al Mobile amb un estand propi però que estan incloses a la llista d'empreses sancionades pels Estats Units tampoc podran participar a l'esdeveniment.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -