Mor el papa Francesc
L’Església catòlica es prepara per al conclave, la reunió secreta en què els cardenals es reuneixen al Vaticà per triar el nou papa
El papa Francesc ha mort als 88 anys a causa d’un ictus cerebral. El papa és el màxim líder de l’Església catòlica, la comunitat cristiana més gran del món, a més del cap d’Estat de Ciutat del Vaticà, el país més petit del món situat a Roma, Itàlia.
El papa, el qual el seu nom de naixement era Jorge Mario Bergoglio, va assumir el càrrec el 2013 després de la renúncia de Benet XVI. Era la primera vegada en 600 anys que un papa dimitia. Francisco va ser elegit durant un conclave, la reunió secreta en què els cardenals de l’Església trien un nou pontífex.
Argentí i jesuïta, el papa Francesc va intentar fer una renovació a l’Església catòlica. Durant els seus 12 anys al capdavant de la Santa Seu, va aprovar mesures històriques: per exemple, fer més transparent l’economia del Vaticà o intentar frenar els escàndols d’abusos sexuals a l’Església.
Sempre va mostrar el seu suport als pobres i marginats, i va demanar el cessament de la guerra en llocs com Gaza o Ucraïna. A més, va ser el primer papa que va tenir un acostament al col·lectiu LGTBIQ+, i va permetre que les parelles del mateix sexe poguessin rebre una benedicció de l’Església. També va impulsar que les dones poguessin accedir a llocs de poder dins de la institució religiosa. Tot això va desencadenar que fos molt criticat pels sectors més conservadors de l’Església.

La figura del papa
Qui serà el successor del papa?
La notícia de la mort del papa Francesc la va donar el cardenal Kevin Joseph Farrell. Farrell s’ha convertit ara en el camarlenc del Vaticà, és a dir, en la persona que després de la mort del papa assumeix la seva autoritat. Aquest càrrec és fonamental durant la Seu Vacant, període que comença amb la mort del papa i s’allarga fins a l’elecció del successor.
El nou papa s’escollirà durant la celebració del conclave. Aquesta reunió secreta ocorre al Vaticà, dins de la Capella Sixtina, i en ella només hi poden participar els cardenals que tenen menys de 80 anys. El grup de cardenals que participa en aquesta votació es diu Col·legi Cardenalici de l’Església catòlica.
La celebració del conclave sempre té lloc al voltant de 15 i 20 dies després de la mort del papa, per la qual cosa està previst que se celebri la primera setmana de maig. Un cop triat, el nou cardenal acceptarà el càrrec i es convertirà en el nou bisbe de Roma, màxim pontífex i cap d’Estat de la Ciutat del Vaticà.
Segons l’Informe del Col·legi de Cardenals, un mitjà especialitzat en notícies relacionades amb el Vaticà, actualment hi ha 22 cardenals que opten a convertir-se en el nou papa. Alguns pertanyen a l’ala més progressista de l’Església, com va ser Francesc I, però altres tenen idees més tradicionals i conservadores.
Com t’afecta aquesta notícia?
La mort del papa i l’elecció d’un pontífex nou és una notícia global que tracten els mitjans de comunicació de tot el món. Hem de tenir en compte que l’Església catòlica és la comunitat cristiana més gran del món, amb més de mil milions de creients.
Però aquesta notícia és important fins i tot per a les persones que no creguin en Déu ni professin aquesta religió. Més enllà de les seves funcions com a líder espiritual, el papa té una funció diplomàtica. Manté relacions amb governs i organitzacions de tot el món, i té una influència mundial en assumptes socials, polítics i ètics.
A més, el papa té un paper clau en la manera com l’Església es relaciona amb certs temes; per exemple, el rol de la dona a la institució, el col·lectiu LGTBIQ+, la ciència i la crisi climàtica, la pau al món o els drets humans. L’elecció del nou papa és clau per saber quin serà el camí que seguirà l’Església els pròxims anys.
Aquesta notícia forma part de l’especial informatiu dedicat el papa Francesc. Consulta els articles que en formen part i la situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.