14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

Multen una llibreria d’Hongria per vendre ‘Heartstopper’

La legislació hongaresa prohibeix vendre exemplars amb contingut LGTBIQ+ en seccions destinades a un públic jove

Les autoritats d’Hongria han imposat una multa de 32.000 euros contra una llibreria per vendre una novel·la gràfica que inclou contingut LGTBIQ+. Segons han denunciat els mitjans de comunicació, es tracta de la multa imposada més gran al país per la difusió de llibres sobre aquesta temàtica.


L’exemplar en qüestió és Heartstopper, una novel·la gràfica escrita per Alice Oseman i que aborda temes com l’homosexualitat, la bisexualitat i la transsexualitat. La trama gira al voltant de Charlie Spring, un adolescent que s’enamora d’un company de l’institut amb qui acaba tenint una relació sentimental.

La novel·la es trobava a la secció juvenil de la llibreria hongaresa sense seguir el protocol que marca la llei de “protecció de la infància” del país. Aquesta norma prohibeix la representació de l’homosexualitat a menors, per la qual cosa els llibres de temàtica LGTBIQ+ només estan disponibles per a més grans de 18 anys.

És obligatori que aquestes novel·les estiguin dins un envàs tancat perquè els menors no puguin accedir al contingut. Es tracta d’una de les restriccions imposades pel govern d’ultradreta de Viktor Orbán, que el 2021 va aprovar una llei que equipara la pedofília (trastorn pel qual persones adultes se senten atretes sexualment per menors) amb l’homosexualitat.
Krisztian Nyary, director creatiu de la cadena de llibreries que ha rebut la multa, ha assegurat que l‘empresa anirà als tribunals, ja que consideren que la sanció és desproporcionada. Nyary ha assenyalat que no té sentit que nois i noies de 16 o 17 anys no tinguin capacitat per decidir què volen llegir.

Un govern contra l’homosexualitat

El president Viktor Orbán governa a Hongria des del 2010 i, des d’aleshores, el seu govern ha estat marcat per unes polítiques autoritàries amb què ha limitat els drets i les llibertats dels ciutadans. El 2021, va aprovar una llei que ataca directament els drets del col·lectiu LGTBIQ+.

La norma prohibeix “exhibició i promoció de l’homosexualitat” entre els menors de 18 anys. En aquest sentit, està prohibit parlar sobre homosexualitat o canvi de gènere als centres educatius. També la retransmissió de programes per a menors de 18 anys que continguin temàtica LGTBIQ+ a la televisió.
No és la primera vegada que el govern d’Orbán ataca el col·lectiu. El 2020, va aprovar una llei que prohibeix adoptar les parelles del mateix sexe i que impedeix a les persones trans registrar oficialment el seu canvi de sexe.

Des de les autoritats hongareses, defensen que aquestes prohibicions pretenen “protegir la infància”. Consideren que els continguts LGTBIQ+ poden tenir un efecte perjudicial en el desenvolupament dels menors.

Tot i això, en els últims anys, les organitzacions internacionals han denunciat que les lleis aprovades pel govern d’Orbán suposen una vulneració dels drets humans de milers de persones al país per la seva orientació sexual i identitat de gènere.
A l’abril d’aquest any, quinze països de la Unió Europea van signar una demanda conjunta contra Hongria per la llei anti-LGTBIQ+, que portaran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Els Estats denuncien que la normativa hongaresa viola la llei europea, els drets fonamentals i els valors europeus. En cas que el tribunal determini que Hongria efectivament ha infringit alguna norma europea, pot arribar a sancionar el país.

L’èxit de Heartstopper

Heartstopper és una novel·la gràfica escrita per Alice Oseman, escriptora, guionista i il·lustradora britànica de literatura juvenil. Està composta per cinc volums: quatre ja estan publicats i el cinquè sortirà el novembre d’aquest any. La novel·la ha estat tot un èxit entre el públic jove i ha rebut diversos premis i reconeixements.


La saga de llibres ens explica la història de Charlie Spring, un adolescent introvertit que va a un institut britànic només per a nois. Quan era més petit, va ser assetjat pels seus companys a causa de la seva orientació sexual. Un dia coneix Nick Nelson, un company de classe del qual acaba enamorant-se i amb qui finalment té una relació sentimental.

Durant molts anys aquest tipus d’històries d’amor no representaven tots els adolescents. El col·lectiu LGTBIQ+ ha crescut pràcticament sense referents a les pel·lícules, sèries i llibres. Per això, llibres com Heartsopper serveixen perquè nois i noies joves es puguin sentir reflectits i entesos.


El 2019, la productora See-Saw Films va adquirir els drets d’autor per a una adaptació del llibre a sèrie de televisió. En tot just dos dies, va aconseguir estar entre les primeres 10 sèries britàniques més populars de Netflix. Després de l’estrena, el primer volum de la novel·la va ser el bestseller juvenil més venut al Regne Unit.

A diferència d’altres sèries juvenils que perpetuen algunes idees del mite de l’amor romàntic (com la gelosia o la possessió), a Heartstopper els adolescents tenen relacions sanes. La sèrie aborda temes com l’amor propi i el respecte cap a l’altre, independentment de l’orientació sexual i la identitat de gènere.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -