2 abril 2025
spot_img
2 abril 2025

Myanmar s’enfronta a les conseqüències del terratrèmol enmig d’una guerra civil

La catàstrofe natural ha deixat més de 1.700 morts a un país que ja patia una situació política, econòmica i social molt inestable

Un terratrèmol de magnitud 7,7 va sacsejar el centre de Myanmar divendres passat. Fins ara, les xifres oficials calculen que la catàstrofe natural ha deixat més de 1.700 morts a l’antiga Birmània, encara que els experts assenyalen que la xifra podria arribar als 10.000. 

Els equips de rescat segueixen buscant víctimes i desapareguts dies després de l’incident, que ha deixat diverses ciutats en ruïnes. El terratrèmol ha afectat tota mena d’edificis: habitatges, monestirs, escoles, hospitals, ponts… Tailàndia, país veí, també s’ha vist afectat per la catàstrofe.

Un terratrèmol és un fenomen natural que passa quan l’escorça terrestre es mou després del xoc o lliscament de les plaques tectòniques. Aquest alliberament d’energia gènera vibracions i provoca que el terra tremoli. Depenent de la seva intensitat, un terratrèmol pot ser imperceptible o causar danys greus.

L’ONU calcula que prop de 20 milions de persones a Myanmar han resultat afectades per aquest terratrèmol. L’organització demana que l’ajuda humanitària arribi sense obstacles als ciutadans, però denuncia que la junta militar que governa el país està impedint-ne la distribució en algunes zones.

Qui governa a Myanmar?

Myanmar passa per una greu crisi política, econòmica i social des del cop d’estat del 2021, quan l’exèrcit birmà, conegut com a Tatmadaw, va enderrocar al govern democràtic liderat per la política i activista Aung San Suu Kyi. El seu partit, la Lliga Nacional per a la Democràcia, va guanyar les eleccions generals el 2020.

No obstant això, els militars no van acceptar el resultat, van denunciar un frau electoral i van anunciar que prendrien mesures. Després d’arrestar a Suu Kyi i a altres líders polítics, van imposar un govern militar. Des d’aleshores, el país viu una guerra civil entre la junta militar, que controla les principals ciutats, i diversos grups de l’oposició.

El conflicte ha provocat una crisi humanitària sense precedents, segons l’ONU. Abans del terratrèmol, al voltant de 18 milions de persones ja depenien d’ajuda humanitària per sobreviure. En els darrers anys, milers de persones s’han vist obligades a fugir de casa seva per culpa de l’escassetat de menjar, refugi i atenció mèdica.

Ni tan sols el terratrèmol ha aconseguit aturar la violència. Els grups de l’oposició han denunciat que, tot just hores després del desastre, la junta militar va reprendre els bombardejos a les zones opositores.

Com t’afecta aquesta notícia?

La notícia sobre el terratrèmol de Myanmar ens permet aprendre diverses coses. Per exemple, què és un terratrèmol i com es forma. Espanya també ha patit diversos sismes al llarg de la història. El terratrèmol més destructiu es va produir a Almeria el 1522, quan van morir més de 2.500 persones.

Aquesta notícia també ens permet situar Myanmar al mapa, un país del qual no se sol parlar als mitjans de comunicació. Es troba al Sud-est asiàtic i limita amb Tailàndia, l’Índia, Bangladesh i la Xina. Sabies que en aquest lloc es parlen fins i tot 117 llengües diferents i hi ha 135 grups ètnics reconeguts?

Si aquest terratrèmol no hagués passat, probablement els mitjans no estarien parlant de Myanmar. Tanmateix, com hem vist, el país travessa una situació política i social molt inestable, amb una guerra civil que ha deixat milions de persones en situació de pobresa, desplaçament i patiment.

Aprendre sobre el que passa en altres llocs ens pot ajudar a desenvolupar més empatia, comprensió i respecte per les situacions que viuen altres cultures i societats. A més, ens permet prendre consciència dels desafiaments que enfronta el món actualment, com són els conflictes, les crisis humanitàries i els desastres naturals.

L’ABC de la notícia

Plaques tectòniques: blocs de l’escorça terrestre que es mouen lentament i que provoquen fenòmens com ara terratrèmols, erupcions volcàniques i la formació de muntanyes.

Ajuda humanitària: assistència proporcionada a les persones afectades per desastres naturals, conflictes o crisis, que inclou aliments, medicines, refugi i atenció mèdica.

Junta militar: govern controlat per l’exèrcit, que pren el poder per la força, normalment a través d’un cop d’estat.

Frau electoral: manipular o alterar els resultats d’unes eleccions de manera il·legal per beneficiar un partit o un candidat.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -