2 desembre 2022
spot_img
2 desembre 2022
spot_img

Naadam: el festival de la cultura mongola  

El festival combina art i esport per celebrar l’origen nòmada del poble de Mongòlia

Cada mes de juliol, Mongòlia celebra el Naadam: un festival que commemora la història, cultura i tradicions del poble mongol.

Entre els dies 11 i 15 de juliol, per tot el país s’organitzen competicions d’esports tradicionals que els nòmades mongols practiquen des de fa segles, com la lluita cos a cos, el tir amb arc i les carreres de cavalls.

També hi ha exhibicions d’art, concerts i espectacles de dansa, a més de representacions històriques amb vestits tradicionals que expliquen alguns dels capítols més importants de la història de Mongòlia.

Els orígens d’aquest festival es remunten al segle XVII. Després dels rituals budistes d’estiu, alguns pobles van començar a organitzar fires i competicions locals per atreure a la gent dels voltants.

Durant el Nadaam també es ret homenatge a Genghis Khan, el fundador de l’Imperi Mongol. Per tot el país existeixen estàtues i pintures que rememoren la seva figura.

Els tres esports del Naadam

L’exèrcit mongol era temut a tota Àsia per la ferocitat dels seus soldats. El propi Genghis Khan tenia fama de ser un guerrer cruel, capaç de derrotar a tots els seus enemics. Per això, la lluita mongola és una de les competicions més importants del Naadam.

Els combatents s’enfronten en una lluita cos a cos, només vesteixen uns pantalons curts, una botes i una espècie d’armilla que serveix per tirar de l’adversari. Perd el contrincant el cos del qual toqui el sòl primer (a excepció de peus i mans).

A Ulan Bator, la capital de Mongòlia, cada any es reuneixen centenars de participants per disputar la competició de lluita mongola.

Històricament, els mongoles eren un poble nòmada que es desplaçava buscant les millors terres. El desert de Gobi és un lloc dur per viure, per això és important saber muntar a cavall i disparar l’arc per caçar.

Els mongoles són experts genets. Les carreres de cavalls es realitzen a les grans planes de l’estepa mongola i poden durar fins a 30 quilòmetres. Els millors genets són nens, ja que resulten molt lleugers per als cavalls.

El llegat de Genghis Khan

Mongòlia és un país molt jove: té poc més de 100 anys. Durant segles va ser una província de l’Imperi Xinès i es va independitzar al 1911, aprofitant l’inici de la revolució comunista i la fi de la dinastia imperial a Xina.

Al segle XIII, un grup de guerrers encapçalats per Genghis Khan es van rebel·lar contra el domini xinès. El Khan va aconseguir fundar el seu propi imperi i expandir-lo molt més enllà de les fronteres actuals de Mongòlia.

L’Imperi Mongol va aconseguir la seva màxima extensió amb Kublai Khan, el nét de Genghis Khan: anava des de Turquia i el continent europeu fins a les costes del Mar de Xina.

Fins i tot el famós viatger Marco Polo va relatar la grandesa de l’Imperi Mongol a les seves memòries. Marco Polo era un comerciant que es va convertir en conseller del Khan i va actuar com a diplomàtic per al govern mongol.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -