Una investigació de Greenpeace mostra que aquestes peces viatgen milers de quilòmetres i acaben a països d'Àsia i Àfrica, on poques vegades se'ls dona una segona oportunitat
Alguna vegada t'has preguntat què passa amb les peces que llences als contenidors de roba usada? Moltes botigues han incorporat aquests dipòsits a les seves superfícies, prometent als consumidors que la roba serà reutilitzada i que tindrà una segona oportunitat. Però on van a parar realment els pantalons, samarretes i dessuadores que la gent hi diposita?
L'organització Greenpeace es va fer la mateixa pregunta i ha intentat donar-hi una resposta. Per això, van instal·lar dispositius de geolocalització a 29 peces de roba i sabatilles esportives que ja s'havien utilitzat i que es trobaven en bon estat. Aquestes van ser dipositades en contenidors, tant del carrer com a botigues de Zara i Mango, d’unes 11 ciutats espanyoles.
Durant més d'un any, els investigadors de Greenpeace van analitzar els moviments que feien les peces. Tot i que en van perdre la pista a sis, aviat van arribar a una conclusió: la nostra roba usada poques vegades té una segona vida. La majoria acaba abocadors o llençada al medi ambient, cosa que suposa un gran problema de contaminació.
De les 23 peces, només dues han acabat a Espanya, segons les dades proporcionades per l'organització. Les altres 21 han sortit d'Espanya i s'han localitzat a 11 països de quatre continents diferents. En total, les peces han recorregut 205.121 quilòmetres: si sumem el recorregut de totes elles es podrien donar més de cinc voltes a la Terra.
🔴 NUEVA INVESTIGACIÓN | ROPA USADA
Geolocalizamos y trackeamos 23 prendas depositadas en contenedores de varias ciudades y tiendas de Zara y Mango
👉Gran parte acabaron desechadas o quemadas en África o Asia
👉Han recorrido en total 200.000 km en 4 continentes#BlackFriday pic.twitter.com/Vpqfuh0PY1— Greenpeace España (@greenpeace_esp) November 27, 2024
Per què el consumisme és un problema?
La publicació de l'informe de Greenpeace sobre la roba usada va coincidir amb el Black Friday, una jornada en què les botigues fan grans descomptes per atraure els compradors. Fenòmens com aquest fomenten el consumisme, que és la tendència a consumir productes en una quantitat molt superior a la que realment es necessita, segons la definició de l’IEC (l’Institut d’Estudis Catalans).
Quan comprem productes molt barats, aquests solen ser de baixa qualitat i no duren gaire, cosa que ens obliga a tornar-ne a comprar al cap de poc temps. Aquesta és una forma de consum poc sostenible que afavoreix els productes d'un sol ús i que té un gran impacte sobre el planeta.
La indústria de la moda és la segona més contaminant del món, segons dades de l'ONU. Per fabricar roba es consumeix una gran quantitat de recursos: per exemple, per elaborar una samarreta de cotó, es necessiten 2.700 litres d'aigua dolça: la quantitat d'aigua que beu una persona en dos anys i mig. El procés de fabricació i transport de la roba també genera moltes emissions contaminants.
L'auge de la moda ràpida ha estat crucial en l'augment del consum de roba. Els europeus consumeixen de mitjana gairebé 26 kg de tèxtils i es desprenen d'uns 11 kg cada any, segons l’últim estudi del Parlament Europeu. El problema és que actualment només l'1% de la roba usada es recicla perquè esdevingui roba nova.
Què és la moda sostenible?
La moda ràpida (o fast fashion) implica la producció de grans quantitats de roba a preus molt baixos, que sol ser de poca qualitat i té una vida útil molt limitada. Botigues com Shein fomenten aquest tipus de producció. El problema és que això es tradueix en un consum desorbitat, fet que alhora produeix molts residus tèxtils
Tenint això en compte, podem fer-nos algunes preguntes sobre els nostres hàbits de consum a l'hora de comprar roba. Realment necessito aquesta peça o forma part d’una compra impulsiva? De quins materials està feta? Quin impacte va tenir la seva producció en el medi ambient i en les persones? Quant temps tinc pensat fer-la servir?
Hi ha alternatives a la moda ràpida. Per exemple, la moda sostenible proposa una producció més conscient amb el planeta. Les empreses de moda sostenible opten per materials menys contaminants i de més qualitat perquè les peces durin més temps, i així els consumidors no hagin de comprar tant.
Una altra opció que podem tenir en compte és comprar roba a botigues de segona mà. Comprant en aquests locals, donem una segona vida a peces que podrien acabar en abocadors. És una gran alternativa per reduir l'impacte ambiental i fomentar el consum responsable.
Encara que pensem que els nostres actes quotidians no tenen repercussió en el planeta, hem de recordar que la suma de molts petits canvis poden tenir un gran impacte a llarg termini.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!