Milers de persones han estat evacuades per la proliferació dels focs i s'han activat alertes per la qualitat de l'aire també als Estats Units
Centenars d'incendis forestals descontrolats continuen provocant estralls a Canadà. Dimarts passat, 6 de juny, més de 400 incendis seguien actius al país, sent les ciutats del Quebec i Alberta les més afectades. El foc ha provocat milers d'evacuacions i ha afectat les infraestructures de diverses ciutats canadenques.
Canadà té una gran extensió de boscos i terres forestals al llarg del seu territori, per això els incendis forestals són comuns durant els mesos d'estiu, quan les condicions són seques i caloroses. No obstant, aquest any els incendis al país han arribat a una xifra rècord.
Des de començament d'any, s'han registrat 2.214 incendis forestals al Canadà i, com a conseqüència, han cremat 3,8 milions d'hectàrees. Es tracta d'una xifra que és 15 vegades més gran que la mitjana assolida els últims 10 anys, segons ha anunciat el govern canadenc.
Els incendis que afecten el país s'han estès ràpidament i el núvol de fum ha arribat fins a la costa est dels Estats Units, tenyint el cel de taronja a diverses ciutats. Les imatges compartides pels usuaris a les xarxes socials reflecteixen com ha estat gairebé impossible distingir l'skyline de Nova York durant aquests últims dies.
L'extensió del fum a tots dos països ha provocat que els serveis de meteorologia hagin emès alertes sobre la qualitat de l'aire. Les autoritats sanitàries adverteixen que les partícules fines a l'atmosfera poden causar problemes de salut i recomanen als residents tancar les finestres i evitar fer activitats a l'exterior.
El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha anunciat que els propers dies arribaran centenars de bombers al país amb l'objectiu d'extingir els incendis.
L'impacte del canvi climàtic
En els darrers anys, el món està vivint un augment de les temperatures i una disminució de les precipitacions, conseqüències directes del canvi climàtic. Aquestes condicions creen un entorn més propici perquè incendis forestals com els de Canadà s'iniciïn i es propaguin amb més facilitat.
En haver-hi menys pluges i fer tanta calor, la vegetació i el sòl s'assequen més fàcilment. Aquesta sequedat augmenta la inflamabilitat dels boscos i les vegetacions forestals, és a dir, la capacitat d’aquests llocs per encendre's i propagar el foc en cas que hi hagi un incendi.
Segons un informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, es preveu que el canvi climàtic faci que els incendis forestals siguin més freqüents i intensos. En concret, els incendis extrems podrien augmentar fins a un 14% per al 2030, un 30% per al 2050 i un 50% per a finals de segle.
Aquests fenòmens climatològics tenen greus conseqüències per al medi ambient, especialment en arrasar amb ecosistemes sensibles i rics en carboni com els boscos o les torberes. Aquests espais juguen un paper crucial en la regulació del clima global i ajuden a mitigar el canvi climàtic, per això és important protegir-lo.
Els incendis també tenen un impacte directe en la salut de les persones, ja que la inhalació de fum pot provocar problemes respiratoris i cardiovasculars. A més, reconstruir les zones afectades suposa alts costos econòmics. Així, els països amb menys ingressos són els més vulnerables a aquest tipus de fenòmens.
Acabar amb els incendis
Els incendis forestals han estat un dels grans protagonistes dels darrers estius que ha viscut el planeta. Aquests s'han estès i han afectat totes les parts del món: el sud d'Europa, els Estats Units, la regió siberiana de Yakutia, Austràlia, l'Amazònia del Brasil…
Aquests fenòmens climatològics, alimentats pel canvi climàtic, contribueixen alhora a l'escalfament global: els incendis forestals generen fins a un terç de les emissions de carboni dels ecosistemes globals, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).
Fa anys que diferents organismes i organitzacions internacionals alerten que els incendis seran cada vegada més freqüents i intensos i per això insisteixen en la necessitat d'adaptar els boscos. Això exigeix aprovar mesures de conservació, protecció i restauració d’aquests espais naturals.
D'una banda, és fonamental posar en marxa activitats per cuidar els boscos, com ara la creació de tallafocs i l'eliminació de materials combustibles (per exemple, branques mortes i restes de fusta). A més, per poder donar una resposta ràpida a aquests fenòmens cal establir sistemes de vigilància i detecció primerenca.
També és important educar, conscienciar i sensibilitzar la població sobre les pràctiques segures per prevenir els incendis. Tot i així, l'ONU adverteix: en darrer terme, l'única manera de disminuir els incendis forestals és abordar el canvi climàtic de manera integral.