22 maig 2024
spot_img
22 maig 2024

Pablo Neruda, més enllà de la poesia

El poeta xilè, un dels grans exponents de la literatura universal, va rebre el premi Nobel de Literatura

El 23 de setembre es commemora el 50è aniversari de la mort de Pablo Neruda, escriptor i poeta xilè considerat un dels artistes més importants i influents del segle XX. La seva obra va ser reconeguda a través del premi Nobel de Literatura, que va guanyar el 1971, i avui continua sent recordat i admirat per la seva poesia lírica i política.

El seu nom real era Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto i va néixer a Parral (Xile) el 12 de juliol de 1904. Des que era un nen va mostrar una gran fascinació per la poesia i va començar a escriure els seus propis poemes sent molt jove. Amb només 17 anys va adoptar el pseudònim de Pablo Neruda, que l'acompanyaria durant tota la carrera literària.

El 1924, va publicar el seu famós llibre Veinte poemas de amor y una canción desesperada, que es va convertir en una fita de la poesia llatinoamericana i que avui dia és considerada una de les seves obres més importants. Hi va demostrar la seva habilitat per expressar sentiments i emocions tan profunds com l'amor.

Neruda no només va tenir una gran carrera literària, sinó que també es va interessar per la política. Va estar especialment influenciat per la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), en què van assassinar amics seus com el poeta Federico García Lorca. El que va passar a Espanya va fer créixer el seu compromís polític i el 1945 es va unir al Partit Comunista de Xile i va ser elegit senador.

La política es va convertir en un pilar fonamental de la seva vida, influint profundament la seva visió del món i també a la seva obra. Va començar a escriure poemes polítics, on sovint denunciava la injustícia i l'opressió, i advocava per la justícia social i els drets humans.

Quan el govern de Xile va declarar il·legal el Partit Comunista, Neruda va començar el seu viatge a l'exili i va viure a la clandestinitat durant diversos anys. No va poder tornar al país d'origen fins al 1952.

El poeta va morir als 69 anys, dues setmanes després del cop d’Estat del 1973, després de ser hospitalitzat i internat per càncer de pròstata. Fins a principis del 2023, es pensava que aquesta havia estat la causa de la seva mort. Tot i això, l'últim informe forense ha trobat un bacteri en el seu cos que podria demostrar que Neruda va ser enverinat.

Una poesia compromesa

L'obra poètica de Pablo Neruda va destacar per diversos aspectes. D'una banda, la seva habilitat per descriure emocions intenses i crear imatges vívides a través de les paraules. D'altra banda, per la versatilitat temàtica: des de l'amor i la natura fins a la política i la justícia social, l'autor va escriure sobre una gran varietat de preocupacions humanes.

Al seu llibre més famós, Veinte poemas de amor y una canción desesperada  (1924), que va escriure amb només 19 anys, Neruda aprofundia en els misteris de l'amor juvenil. Els seus versos transmeten la dualitat del sentiment amorós: les emocions més passionals i sensuals davant del dolor i la intensitat.

A mesura que Neruda creixia, la seva obra es va tornar més profunda i compromesa amb el món que l'envoltava. Per exemple, a Residencia en la tierra (1933), l'autor va adoptar una tonalitat més reflexiva, mostrant la seva preocupació pel patiment humà, la solitud i l'impacte del món modern a la humanitat.

El seu Canto general (1950), que Neruda mateix va considerar la seva obra més important, és un altre exemple del creixement del poeta. El poemari, format per 231 poemes i més de quinze mil versos, és un cant a la història i la geografia d'Amèrica Llatina, on l'autor comparteix el seu amor i admiració per la seva terra natal.

Influència a la cultura

Pablo Neruda és un dels escriptors xilens més reconeguts del segle XX, per la qual cosa no és estrany que la seva obra hagi influït en altres autors de parla hispana. Entre ells hi ha l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, que en nombroses entrevistes ha lloat l'obra del poeta i la influència del qual es pot veure reflectida en Cien años de soledad

Neruda també va tenir una influència significativa en altres poetes llatinoamericans, com Octavio Paz, Mario Benedetti i Ernesto Cardenal, que admiraven la seva manera d'escriure poesia i el seu compromís amb la justícia social.

Més enllà de la literatura, el poeta ha servit d'inspiració altres artistes com els cantautors. Violeta Parra, figura clau de la cançó protesta xilena, va compartir un profund compromís social amb Neruda, i la seva cançó Gràcies a la Vida és un tribut a la seva vida. El cantautor canari, Pedro Guerra, va adaptar i musicalitzar diversos poemes seus.

L'obra de Neruda ha deixat una empremta inesborrable a la literatura universal, i la seva habilitat per barrejar la passió lírica amb la consciència social el converteix en un autor únic. A través dels seus versos, el poeta continua inspirant les generacions més joves a explorar la complexitat de les emocions humanes i reflexionar sobre el món que els envolta.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -