18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

Pedro Sánchez és reelegit com a president d’Espanya

El líder del Partit Socialista (PSOE) conformarà el segon govern de coalició progressista de la història de la democràcia espanyola

La majoria parlamentària ha votat a favor de la investidura de Pedro Sánchez com a nou president del Govern . El secretari general del Partit Socialista (PSOE) va aconseguir el suport de 179 diputats de fins a vuit partits polítics diferents el 16 de novembre passat. D'aquesta manera, es manté com a president d'Espanya quatre anys més .

Després de les eleccions del 23 de juliol passat , cap dels partits va aconseguir la majoria absoluta per poder governar . Per això, calien els pactes entre diferents formacions. En el cas de Sánchez, li han donat suport tots els polítics del PSOE , Sumar , ERC , Junts , EH Bildu , PNB , BNG i Coalició Canària .

Per guanyar-se el suport, el PSOE ha arribat a acords amb cadascun dels partits . Un dels més comentats ha estat el pacte d' amnistia que ha signat amb ERC i Junts , partits independentistes catalans . L'amnistia suposarà el perdó de penes als que van ser acusats de delictes relacionats amb el procés , cosa que ha generat un gran debat social a Espanya .

Amb el suport dels 179 diputats, Sánchez ja té el mandat del Congrés , òrgan constitucional que representa el poble espanyol. Ara passarà a formar un govern de coalició progressista . Ho farà amb Sumar , el partit que lidera Yolanda Díaz integrat per altres formacions com Podemos, Esquerra Unida i Més País, entre d'altres.

Pedro Sánchez és president del Govern d' Espanya des del 2018 , quan va presentar una moció de censura contra el llavors mandatari Mariano Rajoy . Fins a les eleccions següents el 2019 , el líder del PSOE va governar en solitari . No obstant això, després d'aquests comicis, va arribar a un pacte històric amb Unides Podem : van conformar el primer govern de coalició de la història de la democràcia espanyola.

Govern de coalició

La primera vegada que Espanya va formar un govern de coalició va ser el 2019, quan Pedro Sánchez (líder del PSOE) i Pablo Iglesias (llavors líder d'Unidas Podemos) van arribar a un acord per governar Espanya junts . Aquesta pràctica, que al país era nova, és força habitual en els sistemes parlamentaris d'Europa.

En els sistemes parlamentaris , els ciutadans elegeixen els membres del Parlament mitjançant eleccions . Els partits polítics competeixen per aconseguir la major quantitat d'escons possibles, que són els seients que ocupen els representants elegits al Parlament.

Per aconseguir formar govern i liderar un país , els partits polítics han d'aconseguir una majoria . Per exemple, a Espanya , el Congrés es compon de 350 diputats , així que si un partit vol governar amb majoria absoluta necessita obtenir almenys 176 escons . El problema és que no és tan senzill que un partit aconsegueixi tal quantitat de vots en solitari .

Per això, quan una formació política no arriba a la majoria necessària, s'alia amb un altre partit , generalment d' ideologia similar . Aquest atorga el seu suport a canvi d' entrar a l'Executiu amb una o diverses carteres . En el context governamental, una “cartera” es refereix a una àrea específica de responsabilitat o ministeri dins del govern.

Pensem, per exemple, al Govern d'Espanya abans de les eleccions del 2023. El president era Pedro Sánchez i la ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital era Nadia Calviño , tots dos polítics del PSOE . Però dins de l'Executiu també hi havia líders d'Unidas Podemos (ara integrat a Sumar), com ara la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz , o la ministra d'Igualtat, Irene Montero .

Aquests governs, que impliquen la cooperació i els acords entre els governants , també han passat a altres països europeus com Alemanya, Regne Unit o Itàlia, entre d'altres.

Investidura i promeses

A Espanya, el procés d'investidura es refereix al procediment pel qual el candidat proposat per a la presidència del Govern presenta el programa polític al Congrés dels Diputats . Això es fa per obtenir la confiança de la majoria dels diputats i així aconseguir ser nomenat president .

Després de l'explicació del programa exposada pel candidat, la sessió es paralitza un moment. Després del descans, comencen les intervencions dels representants dels diferents partits polítics que tenen representació a la cambra. I, posteriorment, comencen les votacions .

A la primera votació, el candidat ha d'obtenir una majoria absoluta , és a dir, 176 vots a favor de 350 . Si ho aconsegueix, es converteix en president del Govern. En canvi, si no arriba als vots en aquesta primera votació, 48 hores després es realitza una segona votació en què només necessita una majoria simple (obtenir més vots a favor que en contra ).

A la investidura, Pedro Sánchez va utilitzar la seva intervenció per prometre una sèrie de mesures que pretén aprovar durant els propers quatre anys. Entre elles, va anunciar que el transport públic serà gratuït per a menors, joves i aturats , que estendrà la baixada de l'IVA dels aliments i que la setmana laboral es retallarà de 40 a 37,5 el 2025.

Però per aprovar aquestes mesures necessitarà el suport dels seus socis . Segons els analistes polítics, no serà una legislatura fàcil. No només comptarà amb l'habitual oposició del Partit Popular i Vox , sinó que també haurà de complir tots els acords que va prometre amb la resta de partits que l'han recolzat a la investidura.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -