27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Pel·lícules per conèixer l’altra cara de les xarxes socials

El cinema ens adverteix dels atacs a la privacitat, les estafes o l’addicció a les plataformes virtuals

Els atacs a la privacitat, les estafes o l’addicció són alguns temes relacionats amb les plataformes socials que han inspirat al cinema. Són moltes les pel·lícules i documentals que ens parlen de la part més fosca de Facebook i altres xarxes, alhora que ens conviden a reflexionar i debatre sobre l’ús que donem a aquestes aplicacions.

La xarxa social (2010)

El director David Fincher recrea en aquesta pel·lícula els orígens de Facebook, una plataforma que va néixer de forma gairebé accidental quan Mark Zuckerberg estudiava a Harvard, prestigiosa universitat dels Estats Units, sense esperar que arribés a convertir-se en un dels gegants tecnològics del nostre temps.

El film també mostra les ambicions personals, picabaralles i traïcions entre els socis de Facebook i ens ajuda a comprendre com funcionen aquestes grans companyies.

 

El dilema de les xarxes socials (2020)

Aquest documental ficcionat que pots veure a Netflix ens alerta dels riscos de les xarxes socials i l’addicció que creen entre els seus milions d’usuaris.

Dirigit per Jeff Orlowski, el documental està centrat en mostrar els fenòmens que es donen entorn a les xarxes socials a nivell personal, generacional i social, així com el seu impacte en la nostra vida actual. En el film pots conèixer els testimonis de diversos ex empleats d’alt rang de les majors companyies tecnològiques.

https://youtu.be/QEiRXsEqpCA

El gran hackeig (2019)

Aquest documental estrenat a Netflix repassa l’escàndol que va haver-hi entre Facebook i Cambridge Analytica. Fa uns anys, els usuaris d’Internet i de les xarxes socials no érem conscients de la importància de la privacitat.

Però amb l’escàndol de Cambridge Analytica, tot va canviar. Va mostrar com es poden utilitzar les nostres dades personals sense el nostre consentiment per manipular-nos i aconseguir un objectiu.

Aquest documental desgrana com una empresa va utilitzar la xarxa social Facebook per reunir les dades de milions d’estatunidencs i afavorir que Donald Trump guanyés les eleccions presidencials dels Estats Units el 2016.

Desconnexió (2012)

Aquesta pel·lícula d’Henry Alex Rubin protagonitzada per Jason Bateman reflecteix el costat menys dolç de l’era digital a través de tres històries diferents, en les quals les xarxes socials, la solitud i l‘abús es combinen en un dramàtic còctel.

El film mostra una visió pessimista de l’ús de les xarxes socials i ens convida a reflexionar sobre l’ús que fem i com influeix en les nostres relacions personals.

Catfish (2010)

Un dels grans riscos als quals s’enfronten els internautes és el de trobar-se amb perfils falsos a xarxes socials, creats amb la finalitat d’estafar o enganyar. I en moltes ocasions, els menors d’edat són víctimes d’aquestes males pràctiques.

El documental Catfish narra la història d’un jove fotògraf de Nova York que inicia una relació sentimental a distància amb una noia de Michigan a la qual no coneix físicament, amb la qual només es comunica a través de Facebook i trucades de telèfon. Però quan comença a notar coses rares, decideix prendre cartes en l’assumpte i viatjar fins a la casa de la noia. Allí descobrirà l’engany darrere de les xarxes socials.

El títol d’aquesta pel·lícula, Catfish , es refereixi a la pràctica que consisteix a robar o crear una identitat falsa amb el propòsit de començar una relació amb una altra persona.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -