4 desembre 2023
spot_img
4 desembre 2023

Pel·lícules per conscienciar sobre la sida

El cinema ha retratat la sida a través d’històries humanes per sensibilitzar la societat i combatre la discriminació que pateixen els afectats

La sida es va detectar per primer cop als Estats Units durant la dècada de 1980 i, malgrat que al principi no se’n sabia gairebé res, de seguida es va convertir en un tema d’inspiració per al cine.

Les primeres pel·lícules es van centrar en els efectes de l’epidèmia entre la comunitat homosexual. Eren pel·lícules bastant minoritàries que no arribaven al gran públic, fins que una pel·lícula comercial com Philadelphia (1993) va aconseguir captar l’atenció sobre el tema.

Els films d’avui dia ens recorden que la sida encara afecta milions de persones arreu del món i que la prevenció és determinant per reduir el nombre d’infeccions. Repassem algunes de les pel·lícules que han volgut conscienciar sobre la malaltia.

 

120 pulsaciones por minuto (2017)

Una de les pel·lícules més recents que parlen de la sida és 120 battements par minut (‘120 pulsaciones por minuto’, en la seva traducció al castellà), un film francès dirigit per Robin Campillo que reconstrueix els primers anys d’activisme i lluita contra la sida.

La pel·lícula mostra un grup de joves parisencs afectats per la malaltia que decideixen posar en marxa el col·lectiu Act Up per reclamar mesures per tractar els afectats.

Malgrat ser una història de ficció, el film presenta un retrat molt realista sobre l’eclosió de la sida i el paper de l’activisme per pressionar les farmacèutiques perquè investiguessin la malaltia i conscienciar la societat.

 

Philadelphia (1993)

Els primers anys d’aparició de la sida, la manca d’informació, la por i els prejudicis per una malaltia desconeguda van provocar situacions molt injustes. En molts casos, les persones que es posaven malaltes eren acomiadades de la feina.

Aquest és l’argument de Philadelphia, dirigida per Jonathan Demme. Va ser la primera pel·lícula comercial que va arribar al gran públic que tocava el tema de la sida, però també una de les primeres que mostrava una parella d’homosexuals amb total normalitat.

L’actor Tom Hanks es posa en la pell d’un advocat gai amb sida. Quan la seva empresa ho sap, el despatxa, però ell no dubta a plantar cara presentant una batalla legal contra el sistema. Comptarà amb el suport d’un altre advocat, interpretat per Denzel Washinton, que també haurà de superar els propis prejudicis per defensar el seu client.

 

Companys inseparables (1989)

Una de les primeres pel·lícules que va parlar obertament sobre la sida va ser Companys inseparables, un film independent protagonitzat per un grup d’homes homosexuals, un dels col·lectius més afectats durant els primers anys de la malaltia.

La pel·lícula es divideix en nou parts i cadascuna relata un dia en la vida d’aquest grup d’amics al llarg de vuit anys.

Al principi veiem com parlen del llavors anomenat “càncer gai” i, a continuació, molts d’ells van emmalaltint i morint a causa de malalties relacionades amb la sida.

 

Els amics d’en Peter (1992)

L’actor i director Kenneth Branagh es va atrevir a tocar el tema de la sida en clau de comèdia en la seva divertida i entranyable pel·lícula Els amics d’en Peter.

Explica la història d’un grup d’amics de la universitat que es reuneixen després de molts anys sense veure’s. El motiu és que un d’ells, en Peter, vol explicar als altres que té la sida.

 

Kids (1995)

En aquesta polèmica pel·lícula, el director Larry Clarke retratava el comportament rebel i els excessos d’un grup d’adolescents abocats al consum de drogues i el sexe.

El personatge central d’aquesta pel·lícula és un noi obsessionat en mantenir relacions sexuals amb noies verges, sense saber que és portador del virus del VIH.

Encara que resulta una mica extrema, Kids ens recorda encara la importància de mantenir relacions sexuals segures.

 

Dallas Buyers Club (2013)

Matthew McConaughey interpreta en aquesta pel·lícula un típic vaquer de Dallas que és diagnosticat de sida. En un intent per aconseguir diners, decideix traficar amb medicaments per a la malaltia l’ús dels quals encara no ha estat aprovat als Estats Units.

Tant Matthew McConaughey com Jared Leto van guanyar l’Oscar per les seves interpretacions en aquesta pel·lícula, que deixa de banda les històries habituals per mostrar un altre tipus de personatge malalt de sida.

 

Estiu 1993 (2017)

La directora i guionista Carla Simón s’ha basat en la pròpia experiència personal per escriure i dirigir la seva primera pel·lícula, Estiu 1993, en la que ens parla de la seva infància.

La protagonista és la petita Frida, una nena de sis anys portadora del VIH la mare de la qual acaba de morir a causa de la sida.

Els seus oncles s’encarreguen de la seva custòdia i se l’emporten a viure en un petit poble a pagès, on la petita serà objecte de mirades i prejudicis per la seva malaltia, malgrat que ella no és capaç d’entendre el que passa.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -