El darrer cap de setmana d'octubre, els rellotges s’endarrereixen una hora per aprofitar les hores de llum solar i estalviar energia
A finals d'octubre s’esdevé un dels dos canvis horaris que es produeixen cada any a la primavera i a la tardor. La matinada del dissabte 26 al diumenge 27 d'octubre, els rellotges s’endarreriran una hora i a les 3 h de la matinada seran les 2 h, cosa que ens permetrà dormir una hora més.
Aquest canvi provocarà que claregi més aviat, fet que permet fer coincidir les hores de llum solar amb les hores en què estem desperts i hem de treballar. Tanmateix, també es farà fosc més aviat, un dels desavantatges del canvi horari a la tardor.
El canvi horari va començar a aplicar-se a tot el món a partir de la Primera Guerra Mundial (1914-1919). La crisi econòmica derivada de la guerra va obligar els països a plantejar-se diferents mesures d'estalvi, i una manera de fer-ho era aprofitar les hores de llum natural i així estalviar carbó, que era la principal font d'energia d’aleshores.
En aquest sentit, un dels objectius principals de canviar l'hora és estalviar energia: en fer coincidir les hores de llum amb les hores laborals, es consumeix menys electricitat per il·luminar els espais, tant interiors com a exteriors. Alhora, això permet reduir les emissions contaminants.
🕰️🌙 El cambio de hora puede afectar a nuestro descanso si no lo gestionamos bien. ¡Aquí van algunos consejos! 👇
— Alianza por el Sueño (@AlianzaSueno) October 23, 2024
1️⃣ Adapta tu rutina gradualmente
2️⃣ Evita las pantallas antes de dormir
3️⃣ Mantén un ambiente tranquilo y oscuro
4️⃣ Haz ejercicio, pero no antes de acostarte…
Tot i això, des de fa algun temps una part de la societat reclama eliminar el canvi horari. D'una banda, es posa en dubte que l’estalvi energètic sigui significatiu; de l'altra, assenyalen que el desajust horari pot afectar els ritmes biològics i la salut de les persones.
Si s'eliminés el canvi horari, cada país adoptaria l'hora que li correspon en funció dels meridians terrestres, que són les línies verticals que divideixen la Terra en 24 franges horàries. Segons aquesta divisió, Espanya compartiria la mateixa franja horària que el Regne Unit o Portugal.
¿Cómo funcionan las diferentes zonas horarias del planeta🌍? ¿Cuál es el punto de referencia📌 de los husos horarios? ¿Todos los territorios de un país tienen la misma hora🕐?
— Junior Report (@JuniorReport_) February 27, 2020
¡Descúbrelo con esta infografía! Entera, en la web.
👉https://t.co/6cqKjHcmOq
Por @oriolvidal_ pic.twitter.com/aVKlaZ7oa9
Zones horàries permanents
El debat sobre el canvi horari fa anys que va arribar a la Unió Europea (UE), encara que fins ara no s'ha pres una decisió sobre si mantenir-lo o eliminar-lo. Segons una enquesta de la UE realitzada el 2018, el 84% de la població està a favor d’abolir el canvi horari que es fa dues vegades a l'any.
El 2019, el Parlament Europeu i la Comissió Europea es van comprometre a eliminar els canvis d'hora de cara al 2021, però l'arribada de la pandèmia de COVID-19 va endarrerir la decisió.
Avui dia, quatre anys després de la pandèmia, no s'ha adoptat cap decisió definitiva sobre aquest assumpte i no s'ha establert cap termini per prendre aquesta decisió. Per ara, segueix vigent el sistema actual, que prolonga les hores diürnes a l'estiu mitjançant canvis d'una hora al rellotge.
A las dos serán las tres.
— Parlamento Europeo (cuenta archivada) (@parlamentoUE) July 20, 2018
A las tres serán las dos.
Cada año cambiamos de hora dos veces.
👍¿Crees que debería seguir así?
👎¿Preferirías que se mantuviese la misma hora todo el año?
¡Participa en la consulta de la Comisión Europea! https://t.co/TXJaVU9V3K#EUHaveYourSay pic.twitter.com/AaeWPKc4p6
El 2022, un grup d'experts format per científics, metges i activistes de la reforma horària van presentar una proposta davant les autoritats europees. Aquests proposen crear zones horàries permanents que agrupin els països de la Unió Europea segons la seva ubicació geogràfica.
Hoy presentamos un plan común para terminar los horarios en Europa.
— Marta Junqué Surià (@MartaJunque) October 24, 2022
Las zonas horarias responden a conceptos políticas y no son naturales. Esto tiene consecuencias negativas para la salud.
Hacer el cambio es sencillo. Sólo 2 pasos. Míralos aquí! 👇https://t.co/VMtnxg7Nvg pic.twitter.com/4mfHMf2V7I
En concret, divideixen el continent en cinc grans zones: Açores (Irlanda i Portugal), Europa occidental (Espanya, França, Regne Unit, Bèlgica i Països Baixos), Europa central (Suècia, Dinamarca, Alemanya, Polònia, Suïssa, Àustria, Itàlia i Grècia, entre altres països), Europa oriental (Finlàndia, Romania i Ucraïna, entre d'altres) i la zona horària de Moscou.
D'acord amb les conclusions d'aquests experts, el canvi horari té efectes sobre la salut, l’economia, la igualtat de gènere i la seguretat de les persones.
Canvi horari al món
Actualment, menys del 40% dels països del món realitzen el canvi horari, segons dades de Statista. La població d'aquests països només representa una quarta part de la població mundial.
La diferència de les hores de sol que hi ha a l’estiu o a l’hivern és un dels principals motius del canvi horari. A les regions més properes als pols terrestres, aquesta diferència és més visible (els dies són més curts o més llargs en funció de l'estació), per això la majoria dels canvis horaris es fan a països del nord o del sud del planeta.
En canvi, a les zones tropicals, la diferència en les hores de sol és menor a causa de la inclinació del nostre planeta i de la incidència de la llum solar. Per això hi ha pocs països a aquestes latituds que apliquin el canvi horari.
#CambioDeHora: El próximo domingo se inicia el #HorarioDeInvierno. ¿Qué países aplican el cambio horario? https://t.co/JOLUveEZkS pic.twitter.com/iGsMMMqCLr
— Statista ES (@statista_es) October 23, 2020
Europa és un dels continents on s'aplica més aquesta mesura. Entre els països que no fan canvi horari trobem Rússia, Turquia, Nova Zelanda, Líban, Israel, Paraguai o Xile, entre d'altres. Una dada curiosa és que la Xina, malgrat tenir una extensió territorial de més de 5.000 quilòmetres, té un únic fus horari: tot el territori xinès segueix l'hora oficial de Pequín.