27 maig 2024
spot_img
27 maig 2024

Per a què serveix el canvi horari?

L'últim cap de setmana d'octubre, els rellotges s'endarrereixen una hora per aprofitar les hores de llum solar i estalviar energia

A finals d'octubre té lloc un dels dos canvis horaris que es fan cada any (a la primavera i a la tardor). La matinada de dissabte 29 a diumenge 30 d'octubre, els rellotges s'endarreriran una hora i a les 3h de la matinada seran les 2h, la qual cosa ens permetrà dormir una hora més.

Aquest canvi farà que el sol surti més d’hora, fet que permet fer coincidir les hores de llum solar amb les hores en què estem desperts i hem de treballar. Ara bé, també es farà de nit més aviat, un dels desavantatges del canvi horari a la tardor.

El canvi horari va començar a aplicar-se a tot el món a partir de la Primera Guerra Mundial (1914-1919). La crisi econòmica derivada de la guerra va obligar els països a plantejar-se diferents mesures d'estalvi, i una manera de fer-ho era aprofitar les hores de llum natural i estalviar carbó, que era la principal font d'energia aleshores.

Així, un dels principals objectius de canviar l'hora és estalviar energia: si es fan coincidir les hores de llum amb les hores laborals, es consumeix menys electricitat per il·luminar els espais, tant interiors com exteriors. Alhora, això permet reduir les emissions contaminants.

Malgrat això, fa temps que una part de la societat reclama eliminar el canvi horari. D'una banda, es posa en dubte que l'estalvi energètic sigui significatiu; de l’altra, assenyalen que aquest desajustament horari pot afectar els ritmes biològics i la salut de les persones

Si s'eliminés el canvi horari, cada país adoptaria l'hora que li correspon en funció dels meridians terrestres, línies verticals que divideixen la Terra en 24 franges horàries. Segons aquesta divisió, Espanya compartiria la mateixa franja horària que el Regne Unit o Portugal.

Adeu al canvi horari a Europa?

El debat sobre el canvi horari fa anys que ha arribat a la Unió Europea (UE), si bé encara no s'ha pres una decisió sobre si mantenir-lo o eliminar-lo. Segons una enquesta de la UE feta l’any 2018, el 84% de la població està a favor d'abolir el canvi horari que es fa dues vegades l'any.

L’any 2019, el Parlament Europeu i la Comissió Europea es van comprometre a eliminar els canvis d'hora de cara al 2021, però l'arribada de la pandèmia de covid va endarrerir la decisió fins avui.

Ara, un grup d'experts format per científics, metges i activistes de la reforma horària van presentar una nova proposta a les autoritats europees. L'objectiu és crear zones horàries permanents que agrupin els països de la Unió Europea per la seva ubicació geogràfica.

La proposta divideix el continent en cinc grans zones: Açores (Irlanda i Portugal), Europa occidental (Espanya, França, Regne Unit, Bèlgica i Països Baixos), Europa central (Suècia, Dinamarca, Alemanya, Polònia, Suïssa, Àustria, Itàlia i Grècia, entre d’altres països), Europa oriental (Finlàndia, Romania i Ucraïna, entre d’altres) i la zona horària de Moscou.

D'acord amb les conclusions d'aquests experts, el canvi horari té efectes sobre la salut, l'economia, la igualtat de gènere i la seguretat de les persones (alguns estudis relacionen el somni provocat pel canvi d'hora amb un augment dels accidents).

El canvi horari al món

Actualment, menys del 40% dels països del món fan el canvi horari, segons dades de Statista. La població d'aquests països representa només una quarta part de la població mundial.

La diferència en les hores de sol que hi ha a l'estiu o l’hivern és un dels principals motius del canvi horari. A les regions més properes als pols terrestres, aquesta diferència és més visible (els dies són més curts o més llargs en funció de l'estació), per això la majoria de canvis horaris es fan en països del nord o sud del planeta.

En canvi, en les zones tropicals, la diferència en les hores de sol és menor a causa de la inclinació del planeta i la incidència de la llum solar. Per això hi ha pocs països en aquestes latituds que apliquin el canvi horari.

Europa és un dels continents on més s'aplica aquesta mesura (tant dins com fora de la Unió Europea). No obstant això, cada vegada més països decideixen abandonar el sistema del canvi horari.

Al març, el Senat dels Estats Units va aprovar una llei per fer l'horari d'estiu permanent a partir del 2023 i eliminar el canvi d'hora bianual. Els Estats Units van ser un dels primers països a introduir el canvi horari, però els últims estudis realitzats pel propi govern assenyalen que l'estalvi energètic es mínim.

Mèxic també ha votat a favor d'eliminar l'horari d'estiu. A partir del 2023 s'establirà un horari estàndard de manera fixa tot l'any, tenint en compte les quatre franges horàries que abasta el país. El principal motiu presentat pel Senat mexicà és “protegir el dret a la salut”.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -