14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

La postveritat, realitat o mentida?

La definició d’aquest concepte, proclamat Paraula de l’Any el 2016, genera debat

La paraula postveritat s’ha convertit en un terme habitual en la política, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials, a les converses entre amics i família…

El diccionari d’Oxford la va declarar Paraula de l’Any el 2016. Però, de fet, la definició de postveritat és ambigua: es pot entendre de diverses maneres i genera molt de debat.

Així és com el diccionari d’Oxford definia la postveritat: “Situació en què els fets objectius influeixen menys que els arguments que apel·len a les emocions o les creences quan es tracta de definir l’opinió pública”.

 

Una nova forma de narrar la realitat

Si seguim aquesta definició, la postveritat és una forma d’explicar la realitat, una narració en la qual les emocions o opinions tenen més pes que les dades reals. Aquesta nova concepció de la veritat va guanyar popularitat amb el Brexit i les eleccions dels Estats Units.

Alguns experts creuen que, durant el referèndum del Brexit, quan els britànics havien de decidir què era millor per al seu país, es van deixar guiar més per les campanyes que apel·laven als sentiments (en comptes d’analitzar dades i fets reals).

Aquesta mena d’argumentacions també van ser decisives en la victòria de Donald Trump com a president dels Estats Units. El gran argument de Trump era que volia “tornar a convertir Amèrica en una gran nació”, i aquesta explicació va tenir molt més efecte que qualsevol dada o percentatge que pogués aportar per provar-ho.

 

La difusió de la postveritat

Amb tot, també hi ha qui considera que la postveritat no és res més que una veritat a mitges, o fins i tot una mentida que s’utilitza per manipular l’opinió de la gent.

Succeeix amb el canvi climàtic: fa dècades que la comunitat científica mundial alerta sobre l’escalfament global i ho ha demostrat amb dades i estudis. Però ara existeix una postveritat alternativa: el canvi climàtic no és tan greu i el produeixen fenòmens naturals. Què resulta més còmode de creure?

Igual que les notícies falses es difonen molt ràpidament i amb gran facilitat, internet i les xarxes socials han facilitat que la postveritat i altres formes d’explicar la realitat es propaguin a tota velocitat.

La postveritat: la realitat, la veritat a mitges o una mentida? (IvelinRadkov / Getty)

 

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -