18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Premis Oscar: cada història té la seva pel·lícula

L'Acadèmia augmenta fins a deu les nominacions a Millor Pel·lícula per tal d’incloure històries més diverses i inclusives

El diumenge 27 de març se celebrarà la 94a edició dels Premis Oscar al mític Dolby Theatre de Los Angeles (Estats Units). L'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques recupera enguany la gala en format presencial, amb catifa vermella inclosa, després de dos anys de pandèmia.

Les pel·lícules nominades en aquesta edició es caracteritzen per la seva diversitat: entre les deu finalistes a Millor Pel·lícula hi ha films dirigits per dones (El poder del perro i Coda), de temàtica LGTBIQ+ (El poder del perro), sobre minories ètniques (West Side Story o El método Williams), col·lectius amb discapacitat física (Coda) o fins i tot un film japonès (Drive my car).

No és un fet casual. Des de l'any passat, l'Acadèmia aplica nous criteris d'inclusió a l’hora d’escollir les pel·lícules nominades. Aquest canvi va començar fa cinc anys arran del moviment #OscarSoWhite, que criticava la falta de representació de persones no blanques a la majoria de categories, sobretot a les principals.

Per ampliar aquesta representació s'ha augmentat de cinc a deu el nombre de pel·lícules nominades en la categoria més important. Les nominades a Millor Pel·lícula són: Belfast, de Kenneth Branagh; Coda, de Sian Heder; No mires arriba, Adam McKay; Drive my car, de Ryusuke Hamaguchi, Dune, de Denis Villeneuve; El método Williams, de Reinaldo Marcus Green; Licorice Pizza, de Paul Thomas Anderson; El callejón de las almas perdidas, de Guillermo del Toro; El poder del perro, de Jane Campion; i West Side Story, de Steven Spielberg.

El poder del perro és una de les grans favorites. La pel·lícula aborda una història homosexual en un western, un gènere cinematogràfic tradicionalment molt masculí. Jane Campion està nominada a Millor Direcció i ha fet història per ser la primera dona a estar nominada dues vegades a aquest premi (la primera va ser el 1994 per El piano). També està nominada a Millor Guió.

Oscar amb accent llatí i espanyol

La gala dels Oscar també tindrà un fort accent llatí i espanyol. L'espanyola Penélope Cruz podria fer història si guanya el premi a la Millor Actriu pel seu paper a Madres paralelas, de Pedro Almodóvar. Cruz ja va guanyar l'Oscar per Vicky, Cristina, Barcelona (2008), però aquesta seria la primera vegada que guanyaria un personatge de parla espanyola.

Cruz competeix amb Jessica Chastain, Nicole Kidman, Olivia Colman i Kristen Stewart, totes nominades per pel·lícules que no estan incloses a la categoria de Millor Pel·lícula. De fet, aquestes dues categories gairebé mai coincideixen: quan Frances McDormand va guanyar la millor interpretació per Nomadland el 2021, va ser la primera vegada en 16 anys que la Millor Actriu era la protagonista de la Millor Pel·lícula.

En aquesta edició dels Oscar també està nominat el seu marit, Javier Bardem, com a Millor Actor pel seu paper a Ser los Ricardo. Ara bé, en aquesta categoria està guanyant punts l'actor Troy Kotsur per Coda, que podria ser el segon actor sord a guanyar un Oscar després de Marlee Matlin per Fills d'un déu menor (1986).

Una altra favorita per guanyar l'Oscar com a Millor Actriu de Repartiment és Ariana DeBose pel seu paper a West Side Story, on la comunitat porto-riquenya de Nova York juga un paper protagonista. En el seu cas, podria ser la primera actriu afrollatina i obertament queer que guanya el premi. Seria la segona vegada que aquest personatge guanya un Oscar: l'actriu porto-riquenya Rita Moreno va interpretar el mateix personatge a la pel·lícula del 1961 i es va endur l'Oscar.

El compositor espanyol Alberto Iglesias també està nominat a Millor Banda Sonora Original per la música de la pel·lícula Madres paralelas. Així mateix, un altre espanyol, Alberto Mielgo, opta a Millor Curtmetratge d'Animació per El limpiaparabrisas, una història que reflexiona sobre l'amor. 

A la categoria de Millor Pel·lícula d'Animació destaca la nominació d'Encanto, una pel·lícula de Disney ambientada a Colòmbia que posa en valor el llegat i les tradicions llatinoamericanes. Aquesta fórmula ja va funcionar amb Coco (2017), guanyadora de l'Oscar a millor pel·lícula animada.

Crítiques als premis de Hollywood

Els Oscar són els premis més famosos de Hollywood i, per tant, no estan exempts de polèmiques. Des de la falta de diversitat entre els nominats i premiats, fins als dubtes sobre el procés de votació dins de l'Acadèmia.

L'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques dels Estats Units organitza cada any des del 1929 els Premis de l'Acadèmia, coneguts popularment com a Premis Oscar. La institució compta amb prop de 10.000 membres de diferents branques del món del cinema: actors, guionistes, productors, directors, tècnics de so, professionals de vestuari, maquillatge i perruqueria… 

Malgrat això, una de les principals crítiques a l'Acadèmia és que la majoria dels seus membres són homes blancs de més de 50 anys. Aquesta realitat ha intentat corregir-se els últims anys per integrar-hi més dones i persones negres.

Incloure una diversitat més gran entre els membres de l'Acadèmia no és només una qüestió de representació: la seva opinió pot influir en les nominacions i canviar el tipus de pel·lícules que arriben al gran públic. Així, per exemple, s'aconsegueix més visibilitat per a pel·lícules protagonitzades per dones o que expliquen històries de minories racials, perfils que fins ara quedaven relegats a personatges secundaris.

Una altra de les crítiques fa referència al fet que els membres de l'Acadèmia no sempre veuen totes les pel·lícules candidates, però poden votar la seva favorita. Aquest sistema es diferencia dels grans festivals de cinema, on hi ha un jurat internacional format per actors i cineastes de diferents països que veuen i debaten sobre les cintes candidates. 

A més de les acusacions per falta de diversitat, l'Acadèmia té un altre gran repte: recuperar les audiències que va tenir en el passat, abans de l'aparició de les xarxes socials i de plataformes digitals com Netflix, Amazon Prime o HBO, que reclamen el seu espai als estudis de cinema.

Les generacions més joves estan acostumades a veure continguts en streaming o sota demanda, i això penalitza les retransmissions televisives com la cerimònia dels Oscar. De moment, l'organització ha creat una nova categoria: Oscars Fan Favorite, perquè el públic pugui votar la seva pel·lícula favorita… una decisió que també ha generat crítiques.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -