Valentina Tereixkova va ser la primera dona que va viatjar a l’espai, on va orbitar al voltant de la Terra en una missió de tres dies
El 16 de juny de 1963, amb tot just 26 anys, la soviètica Valentina Tereixkova es va convertir en la primera dona que va volar a l’espai exterior. Ho va aconseguir gairebé dos anys després de l’històric viatge espacial de Iuri Gagarin.
L’astronauta va ser escollida entre més de 400 candidates gràcies a la seva habilitat com a paracaigudista. A bord de la nau Vostok-6, la missió de Tereixkova va durar tres dies durant els quals va orbitar 48 vegades al voltant de la Terra.
Com es va saber més tard, el viatge no va ser fàcil per a Tereixkova, que va passar els tres dies en òrbita vomitant per culpa del mareig provocat per la navegació espacial.
El 19 de juny, després de saltar amb paracaigudes des de més de 6.000 metres d’altura, la cosmonauta va aterrar a Karaganda (el Kazakhstan). Avui dia, Valentina Tereixkova continua sent l’única dona que ha viatjat sola a l’espai.
Una dona a la conquesta de l’espai
Valentina Tereixkova va néixer el 6 de març de 1937 a Iaroslavl, al nord-est de Moscou. El seu pare era conductor de tractors i la mare treballava en una fàbrica tèxtil, ofici al qual també es dedicava la Valentina quan la van seleccionar per formar part del programa rus de cosmonautes.
En aquella època, Rússia formava part de la Unió Soviètica (1922-1991), una federació que agrupava diversos països sota el règim comunista. Liderat per Ióssif Stalin, aquest sistema polític exercia una forta repressió contra la població i perseguia qualsevol persona que s’atrevís a criticar el règim.
Tot i no tenir una formació específica en vols espacials, a Tereixkova la van triar perquè des de molt jove formava part del Partit Comunista. Les autoritats van utilitzar la figura de Tereixkova per fer propaganda del sistema comunista davant d’altres països, com els Estats Units.
Yuri Gagarin, Neil Armstrong, Buzz Aldrin… probablemente sus hazañas te suenan. Fueron pioneros que se enfrentaron a riesgos enormes para estar en la órbita de la Tierra, la Luna… pero ellas también lucharon. Valentina Tereshkova fue la primera mujer que estuvo en el espacio. pic.twitter.com/zChiXdVWUt
— Álex Riveiro (@alex_riveiro) November 26, 2017
Històricament, la professió d’astronauta ha estat monopolitzada pels homes, tant a l’actual Rússia com als Estats Units. Per aquest motiu, la proesa de Tereixkova va servir d’inspiració a les altres dones i es va convertir en un símbol de la lluita per la igualtat.
En la història dels viatges espacials russos, destaquen les figures d’Svetlana Savítskaia, la segona dona russa que va viatjar a l’espai a bord de la Soiuz T-7 el 1982, Ielena Kondakova, que el 1994 va estar-se 164 dies a l’estació MIR, i Ielena Serova, que va formar part de l’expedició 41/42 a l’Estació Espacial Internacional el 2014.
Poster Soviético de 1964 en el cual aparecen Valentina Tereshkova y su marido, el también cosmonauta Andriyan Nikolayev. El texto dice: "Que felicidad ser iguales tanto en el espacio como en la Tierra". pic.twitter.com/KPvPijiett
— Pravda (@spravda_) March 29, 2019
Més enllà de l’espai
Tereixkova no va tornar a viatjar mai més a l’espai, però la seva proesa la va convertir en un personatge molt popular al seu país.
Després de completar la seva missió va rebre el títol d’Heroïna de la Unió Soviètica i es va convertir en instructora del Centre d’Ensinistrament de Cosmonautes.
També va ser nomenada presidenta del Comitè de Dones Soviètiques i membre del Soviet Suprem, l’antic parlament soviètic. Des del 2009, Tereixkova és diputada de la Duma, el parlament de Rússia.
https://www.instagram.com/p/BuraF1uBf97/?utm_source=ig_embed
Tereixkova no ha deixat de mirar a les estrelles i el 2013 es va oferir per formar part de l’expedició de la NASA a Mart: l’agència espacial dels Estats Units vol enviar-hi una missió tripulada per construir la primera colònia d’humans al Planeta Vermell.
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!