24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

Quan avortar és un delicte

Països de l’Amèrica Llatina, l’Àfrica i algunes zones de l’Àsia apliquen lleis molt restrictives sobre l’avortament

Actualment, un total de 26 països i territoris tenen lleis que no permeten l’avortament sota cap circumstància (fins i tot quan la vida de la dona està en perill) i uns altres 39 únicament permeten la interrupció voluntària de l’embaràs per salvar la vida de la dona, segons dades del Centre pels Drets Reproductius.

Les lleis sobre l’avortament són molt diferents a tot el món. En els casos més restrictius, poden tenir conseqüències legals per a les dones que intenten avortar recorrent a mètodes clandestins, i fins i tot per a les dones que tenen avortaments involuntaris.

L’Amèrica Llatina és una de les regions amb lleis més restrictives. Al Salvador, per exemple, una dona va ser acusada d’homicidi el 2016 per la mort del seu nadó, que va morir per les complicacions del part, i va ser condemnada a 30 anys de presó. Després de passar-n’hi dos i mig, finalment la van absoldre el 2019.

A l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica Llatina es produeixen gairebé la totalitat (97%) dels avortaments perillosos, fets sense condicions de seguretat, segons un informe elaborat per l’Organització Mundial de la Salut i l’Institut Guttmacher.

L’informe reclama als governs que garanteixin l’accés segur a la interrupció de l’embaràs i insisteix que les lleis més restrictives no redueixen els avortaments, sinó que n’augmenten la perillositat.

A nivell mundial, entre el 2010 i el 2014 es van dur a terme 25 milions d’avortaments no segurs a tot el món, i almenys 22.800 dones van morir per complicacions que hi tenien relació.

 

Xarxes de suport a la dona

En alguns països on l’avortament està prohibit han sorgit iniciatives clandestines per ajudar les dones que volen avortar.

A Hondures, on l’avortament és il·legal en qualsevol circumstància (inclosos els casos de violació, incest i de perill per a la salut de la mare), el 2017 es va crear La Línea, un servei d’informació telefònica sobre interrupció de l’embaràs que desafia les lleis del govern.

Les treballadores de la Línea treballen en la clandestinitat i reben amenaces constants. Ofereixen informació perquè les dones puguin avortar en condicions de seguretat. La principal demanda de les usuàries d’aquest servei és saber on poden aconseguir pastilles per avortar.

Malgrat ser un estat laic, la religió catòlica té una gran influència en la societat hondurenya. Per aquest motiu, l’avortament hi està prohibit per llei, cosa que obliga milers de dones a recórrer a mètodes il·legals per interrompre l’embaràs, els quals poden suposar un risc per a la seva salut.

D’acord amb les dades de l’ONG Human Rights Watch, més de 30.000 adolescents d’entre 10 i 19 anys donen a llum cada any a Hondures, i es calcula que s’hi fan entre 50.000 i 80.000 avortaments clandestins.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -