25 juny 2024
spot_img
25 juny 2024

Quan els objectes es converteixen en art

Antoni Tàpies va destacar per l’ús dels objectes i materials inusuals per crear les seves obres

Per Judith Vives 

Quan pensem en exposicions d’art, sovint la primera imatge que ens ve al cap és la d’una galeria plena de quadres pintats en diferents estils i tècniques, o en escultures de marbre o bronze. Però en l’art contemporani, les tècniques i materials clàssics es fonen o fins i tot donen pas a altres opcions en què matèries i objectes inesperats guanyen protagonisme.

Un dels màxims exponents en l’ús dels objectes amb finalitat artística és, sens dubte, Antoni Tàpies. A les seves obres, la pintura es combina amb cadires, sacs, fustes i altres moltes coses reciclades o tretes de l’entorn quotidià.

“El gust per la utilització d’objectes banals i quotidians, extrets del meu entorn, té diverses explicacions. En part es deu al fet que els objectes que omplen la nostra vida quotidiana són els més fàcils de tenir, els més fàcils de veure, però també a una voluntat de magnificar allò petit i insignificant “, explicava el mateix artista, mort el 2012, en una conversa realitzada el 1991.

 

Ara, la Fundació Antoni Tàpies dedica una exposició a posar en relleu la importància dels objectes en les obres d’aquest artista contemporani de referència.

Mirar els objectes des d’una altra perspectiva

 A través de les seves obres, expliquen des de la Fundació Antoni Tàpies, l’artista “ens convida a mirar des d’una nova perspectiva els objectes que ens envolten”.

Quan vegis les obres de Tàpies, veuràs com de cop i volta, coses tan quotidianes com una pila de plats, una capçalera de llit o un armari adopten una dimensió transcendent. En això influeix, també, l’actitud amb la qual mirem a les obres d’art. Per això, aquesta exposició és interessant per a l’espectador perquè ens demana que aportem el nostre punt de vista i repensem les obres que veiem.

Antoni Tàpies sempre es va interessar pels materials no convencionals per crear les seves obres, ja des de l’inici de la seva carrera en els anys 40 de segle passat.

A partir de les dècades de 1960 i 1970, s’incrementa de forma exponencial el seu treball amb objectes i també als seus primers decorats de teatre.

Aquesta forma d’art també va sorgir entre una nova generació d’artistes que van reaccionar als moviments artístics de l’informalisme i a l’expressionisme abstracte, que havien predominat al llarg de les dues dècades anteriors.

¿Abstracció o realisme?

De vegades s’etiqueta l’obra de maduresa de Tàpies precisament com a informalista i abstracta. Però precisament el fet d’usar materials i objectes quotidians fan que la seva obra estigui molt més propera a la realitat.

Podràs comprovar-ho tu mateix quan visitis l’exposició, titulada Tàpies. La realitat en primer pla, que s’inaugurarà el proper 17 de juny.

A l’exposició pots debatre sobre els límits en la representació de la realitat i fins i tot inspirar-te per a crear les teves pròpies obres a partir d’objectes trobats o reciclats.

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -