2 febrer 2023
spot_img
2 febrer 2023
spot_img

Els quatre símbols d’Europa

Els valors de la Unió Europea queden representats en l’himne, el lema, la bandera i el Dia d’Europa

La Unió Europea és una entitat política que s’ha anat formant durant més de 60 anys.

Durant aquest temps, els líders europeus han volgut promoure l’aliança entre els països membre a través d’una sèrie d’emblemes que simbolitzen l’esperit d’unió i col·laboració de la Unió Europea.

El Dia d’Europa

Després de la Segona Guerra Mundial, els líders europeus buscaven la manera d’evitar un nou conflicte i construir un futur junts.

França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Luxemburg van decidir crear la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer (CECA) per garantir que aquests recursos no s’utilitzaven amb finalitats bèl·liques.

La presentació d’aquest projecte a favor de la pau i la cooperació es va fer el 9 de maig de 1950, quan el ministre francès d’Afers exteriors Robert Schuman va pronunciar un discurs que ja forma part de la història d’Europa.

L’Himne d’Europa

Al 1785, l’escriptor alemany Friedrich von Schiller va escriure la ‘Oda a l’Alegria’, un poema que celebra la llibertat dels homes per trobar el seu destí i ser feliços.

Vuit anys més tard, al 1793, el compositor alemany Ludwig van Beethoven va descobrir el poema de Schiller i li va agradar tant que va voler posar-li música. Aleshores, Beethoven només tenia 23 anys i no podia imaginar que la ‘Novena Simfonia’ acabaria representant a tot un continent.

L’Himne d’Europa no substitueix els himnes nacionals dels països de la UE, sinó que celebra els valors d’unitat i respecte que comparteixen.

El lema de la Unió Europea

La majoria de símbols que representen a la Unió Europea han estat triats pel Consell Europeu: l’himne, la bandera o el Dia d’Europa. No obstant això, el lema de tots els europeus va sorgir a través d’un concurs obert que es va fer l’any 2000.

Van participar més de 80.000 estudiants dels 15 països membre que llavors formaven la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Regne Unit i Suècia.

Entre les més de 2.000 propostes que es van rebre, les paraules més utilitzades per descriure la Unió Europea van ser: pau, unitat, futur, esperança, solidaritat, llibertat, diversitat i respecte.

La bandera de la Unió

La bandera d’Europa està formada per un cercle de 12 estrelles daurades sobre un fons blau. Cada estrella té cinc puntes i estan col·locades com les hores a l’esfera d’un rellotge.

La bandera va ser dissenyada al 1955 pel pintor luxemburguès Arsène Heitz. Les estrelles de la bandera no representen als països membre, sinó que formen un cercle que representa la unió dels pobles d’Europa.

https://www.instagram.com/p/BgZ5-klAtbz/?utm_source=ig_embed

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -