21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

Què és i com funciona QAnon?

Els partidaris de Trump han utilitzat internet i les xarxes socials per difondre les seves teories de la conspiració contra els demòcrates

La política als Estats Units ha estat marcada els darrers anys per les polèmiques del seu president, Donald Trump, conegut per les seves propostes controvertides en àmbits com la immigració (construint un mur a la frontera amb Mèxic), el medi ambient (negant l'existència del canvi climàtic) o la igualtat de gènere (menyspreant moviments com el #MeToo).

Trump també ha utilitzat les fake news o notícies falses a favor seu, difonent informacions que no eren reals per desacreditar els seus oponents i guanyar suports.

Destaca el cas de QAnon, una plataforma on votants del Partit Republicà (el partit de Trump) i simpatitzants de l'ultradreta donen curs a teories de la conspiració sobre el Partit Demòcrata.

Els usuaris de QAnon creuen en teories tan inversemblants com que els demòcrates són un grup de pedòfils i adoradors del diable que tenen un pla secret per a fer-se amb el govern dels Estats Units.

La conseqüència més greu d'aquest moviment va tenir lloc el 6 de gener quan, durant un míting de Trump a Washington, centenars de persones van entrar a la força al Capitoli per intentar aturar la confirmació de Joe Biden com a nou president. Van morir cinc persones: quatre manifestants i un policia.

L'origen de QAnon

Q-Anon és l'abreviatura de Q-Anonymous. El nom prové d'un usuari anònim que el 2017 va escriure una d'aquestes teories en un dels fòrums d'internet de suport a Trump i va signar com a “Q”.

Amb el temps, el moviment ha anat creixent i guanyant adeptes que elaboren noves teories conspiratives sobre temes molt diversos, com que Barack Obama i Hillary Clinton formen part d'una xarxa de tràfic de menors, o que la canceller alemanya Angela Merkel està emparentada amb Hitler.

També s'han sumat membres de grups d'extrema dreta, molts dels quals van participar en l'assalt al Capitoli.

El problema és que aquest tipus d'informacions i teories es difonen molt ràpidament a internet. Com a conseqüència, molts votants republicans estan disposats a creure-hi basant-se en idees preconcebudes i prejudicis, la qual cosa es coneix com a biaix cognitiu.

El poder d'internet per a difondre idees

Malgrat la falta de rigor i veracitat d'aquestes teories, el moviment QAnon s'ha servit d'internet i les xarxes socials per créixer i estendre les seves teories.

Parler és una xarxa social on els seguidors de Trump poden explaiar-se en les seves teories de la conspiració sense filtre, fins i tot apel·lant a la violència.

Després de l'atac al Capitoli, on diversos dels assaltants portaven samarretes i cartells de QAnon, els servidors d'Amazon han bloquejat la web i ja no està disponible (fins que trobin un nou servidor d'internet on allotjar-se).

Gab és una altra plataforma molt utilitzada pels grups d'ultradreta. En la seva pàgina web es defineix com una “xarxa social que defensa el discurs lliure i la llibertat individual”, el problema és que aquest fals argument s'utilitza com a excusa per permetre la publicació de mentides i acusacions falses.

Trump s'ha comunicat a través de Gab després que Twitter, Facebook, Instagram i altres xarxes socials decidissin suspendre el seu perfil pel seu paper en l'assalt al Capitoli.

Twitter també ha suspès 70.000 comptes que avalaven les teories conspirativas de QAnon.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -