Què és la bretxa de gènere?
Expliquem en què consisteix aquest concepte i de quina manera és present a la nostra societat
Què és?
La bretxa de gènere es refereix a les desigualtats que existeixen entre homes i dones en diversos àmbits de la vida, com l’accés a l’educació, l’ocupació, la salut, els salaris o la participació política.
Aquesta bretxa és el resultat de normes socials, culturals i estructurals que afavoreixen un gènere sobre un altre, normalment el masculí sobre el femení.
D’on ve el nom?
Va ser l’escriptora feminista nord-americana Eleanor Smeal qui va utilitzar aquest nom per primera vegada. El va utilitzar per descriure la diferència entre homes i dones en la votació dels presidents, dient que la bretxa de gènere seria decisiva pels resultats de les eleccions.
Què és el sostre de vidre?
El sostre de vidre és un terme que va aparèixer per primera vegada al Wall Street Journal el 1986. És un concepte que serveix per contextualitzar la barrera invisible amb què es troben les dones en l’àmbit laboral i que és molt difícil superar.
Què és l’efecte Matilda?
L’efecte Matilda és un concepte que fa referència a la tendència històrica de minimitzar, ignorar o desacreditar els èxits i contribucions de les dones en l’àmbit científic, acadèmic o professional.
Aquest fenomen descriu com les dones científiques, inventores i acadèmiques han estat històricament relegades a un segon pla en comparació dels seus companys masculins.
Com és la bretxa de gènere a la societat actual?
Avui dia, la bretxa de gènere és present en molts àmbits. Per exemple, a l’àmbit laboral, moltes dones reben menys salari per fer la mateixa feina que els seus companys homes. A més, elles ocupen molts menys llocs de responsabilitat a les empreses.
Les dones també segueixen sent les que majoritàriament es fan càrrec de les tasques domèstiques i de la cura de fills i familiars.
L’assetjament sexual, el tràfic de dones i la violència de gènere són problemes greus en l’àmbit mundial. Tot i els avenços, les dones segueixen sent les principals víctimes d’aquesta mena de violència.