Què és la Franja de Gaza?
T’expliquem les claus per conèixer millor aquest territori palestí que Israel té bloquejat per terra, mar i aire des de fa anys
Què és?
La Franja de Gaza és un petit territori costaner situat a l’Àsia, a la vora del mar Mediterrani, i limita amb Israel i Egipte. Té uns 360 quilòmetres quadrats, fet que el converteix en un territori molt petit, però que està altament poblat (hi viuen més de 2 milions de persones). Algunes de les seves ciutats més importants són Gaza i Rafah.
Quina relació té amb Palestina?
Palestina és una regió històrica a l’Orient Mitjà on viuen els palestins, un poble amb identitat, cultura i història pròpies. Actualment, aquesta regió està dividida en dos territoris principals: Cisjordània i la Franja de Gaza. Tanmateix, no tots els països del món reconeixen oficialment Palestina com un Estat independent.
Qui governa a la Franja?
L’any 2006, Palestina va celebrar unes eleccions en què Hamàs, un grup polític i militar, va aconseguir la majoria dels vots. Això va provocar una gran crisi política perquè el partit rival (Fatah) no va acceptar el resultat. El 2007, la tensió entre Hamàs i Fatah va derivar en violència i, després de diversos dies d’enfrontaments, Hamàs va prendre el control total de la Franja a la força.
Des de llavors, els dos territoris de Palestina tenen dos governs diferents: Fatah governa Cisjordània a través de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), mentre que Hamàs governa a la Franja. Diversos països del món, com els Estats Units i Israel, consideren que Hamàs és un grup terrorista perquè ha dut a terme diversos atacs.
Quina és la postura d’Israel?
Quan Hamàs va prendre el control de la Franja de Gaza, Israel va imposar un bloqueig terrestre, aeri i marítim al territori. El país considera que Hamàs és un grup perillós i una amenaça per a la seguretat dels israelians, i va decidir aïllar-lo mitjançant un control exhaustiu que encara avui continua.
Actualment, Israel controla l’accés de béns (aliments, medicines…), però també de persones a la Franja, cosa que ha generat una greu crisi humanitària a la regió durant anys.
Per què Israel i Palestina estan enfrontats?
Abans de la Primera Guerra Mundial, la zona on avui hi ha Israel i Palestina formava part d’un gran imperi anomenat Imperi Otomà. Després de la guerra, les potències europees guanyadores van dividir aquest territori i en van donar el control a la Gran Bretanya. Tot i això, el país no va poder administrar la regió perquè hi havia dos grups enfrontats que volien viure-hi.
D’una banda, hi havia els àrabs palestins, que vivien a la regió des de feia segles, i per una altra els jueus, que van començar a arribar d’altres països perquè volien crear un estat propi. Per intentar frenar el conflicte entre les dues parts, el 1947, l’ONU va proposar dividir el territori en dos: un país per als jueus i un altre per als palestins.
Malgrat això, aquest pla no va agradar als àrabs palestins perquè els semblava injust: tot i ser molts més, la majoria de terres anaven a entregar-se als jueus. Finalment, els jueus van fundar el 1948 l’Estat d’Israel, i una coalició de països àrabs li van declarar la guerra. Així va començar la primera guerra arabo-israeliana.
Com és la vida a la Franja ara?
La vida a la Franja de Gaza és extremadament difícil. La situació humanitària s’ha deteriorat greument des de octubre de 2023, quan va començar la guerra a Gaza. Milers de persones han mort i la majoria de gazians han estat desplaçats múltiples vegades a causa dels intensos bombardejos i atacs aeris de l’exèrcit d’Israel.
Nissim Vaturi, diputat i vicepresident del Parlament israelià, ha arribat a dir que el seu objectiu és “esborrar Gaza de la faç de la terra”. Diverses organitzacions de drets humans consideren que el país, amb els seus atacs i bloquejos a l’entrada d’ajuda humanitària, està cometent un genocidi contra els ciutadans de la Franja.