16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Què és l’amnistia?

Aquest instrument legal atorgat pel govern implica el perdó i la renúncia al càstig per a les persones que hagin comès determinats delictes.

La manifestació convocada pel Partit Popular (PP) contra una futura llei d'amnistia va reunir milers de persones a les diferents capitals de província d'Espanya el passat diumenge 18 de novembre. Aquesta convocatòria se suma a la resta de protestes dels últims dies davant la seu nacional del Partit Socialista (PSOE) a Madrid.

La mobilització va sorgir a principis de novembre, després de saber que el PSOE havia pactat una llei d'amnistia amb els partits independentistes de Catalunya, Junts i ERC . Aquest acord és clau perquè Pedro Sánchez aconsegueixi el suport necessari al Congrés dels Diputats per tornar a jurar president del govern d'Espanya.

En les darreres setmanes, la paraula "amnistia" s'ha apoderat dels mitjans de comunicació. Aquest instrument jurídic fa referència a la condonació de les condemnes decretades per l'Estat com a mesura excepcional per a tots els presos condemnats per determinats tipus de delictes , generalment polítics.

L'abast de l'amnistia acordada per PSOE i ERC-Junts encara no està clar, ja que la llei corresponent no s'ha publicat. Tanmateix, sabem que aquest acord beneficiarà els acusats de delictes relacionats amb el procés , el procés independentista català que va portar a la celebració d'un referèndum d'independència declarat. il·legal per la justícia espanyola.

Ja l'any 2021, el president Pedro Sánchez va anunciar l'indult dels nou líders independentistes catalans que estaven a la presó arran del referèndum celebrat a Catalunya l' 1 d'octubre de 2017.

L' indult és el perdó d'una sentència a títol individual, encara que la persona indultada mai perd la seva condició de condemnat , és a dir, seria reincident si comet nous delictes. L'amnistia és un pas més, ja que suposa l'oblit legal dels delictes i extingeix la responsabilitat dels seus autors. Per això fa anys que els independentistes demanen l'amnistia.

A favor i en contra: el que diu la Constitució

Actualment, l'amnistia no està contemplada com a tal a la Constitució espanyola, que és la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol al qual estan sotmesos tots els poders públics i ciutadans d'Espanya. És per aquest motiu que l'acord entre el PSOE i els independentistes està causant tanta commoció.

Alguns juristes consideren que l'amnistia és inconstitucional perquè equival a un indult general, cosa que la Constitució prohibeix expressament en el seu article 62. D'altra banda, trobem els que argumenten que aquest procés és constitucional perquè la Carta Magna no ho prohibeix expressament. Defensen que, en aquest mateix article 62, figura el dret d'indult, que és la facultat que tenen els poders públics de perdonar els delictes.

Alguns polítics dels partits de dreta, que són els contraris a aquest procés, han arribat a afirmar que la llei d'amnistia podria convertir Espanya en una dictadura. Alguns juristes porten setmanes recordant que aquest procés no posarà en perill la democràcia al país.

Això no vol dir que no puguem tenir dubtes sobre el tema . Podem debatre si l'amnistia és convenient i si els líders independentistes mereixen o no el perdó de l'Estat. El debat sempre ha estat una part essencial de la democràcia .

Amnistia després de la dictadura

A la història d'Espanya hi va haver un altre moment en què es va promulgar una llei d'amnistia. Es tracta de la Llei d'Amnistia de 1977 , que les Corts Generals van aprovar com a part fonamental de la transició del franquisme a un sistema democràtic després de la mort del dictador Francisco Franco .

Aquesta llei va declarar l'amnistia per a tots els delictes polítics i socials comesos abans del desembre de 1977. L'indult anava adreçat tant als partidaris del règim com als qui s'hi oposaven.

Des de llavors aquesta llei també ha comptat amb els seus propis defensors i detractors. Els defensors argumenten que l'amnistia era necessària per afavorir la reconciliació i l'estabilitat política a Espanya després de dècades de conflicte, divisió i repressió sota el franquisme. El perdó va permetre curar les ferides i avançar cap a la democràcia.

D'altra banda, hi ha els detractors, que consideren que l'amnistia va crear impunitat en eximir de responsabilitat legal els qui van cometre violacions dels drets humans durant la dictadura. Això ha provocat una falta de justícia per a les víctimes i ha impedit l'aclariment total dels crims passats.

En els darrers anys hi ha hagut debats i reivindicacions per revisar la Llei de 1977 en el context de la memòria històrica.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -