25 febrer 2024
spot_img
25 febrer 2024

Què ha passat amb el tren d’Ohio?

El descarrilament d'un tren amb productes químics contaminants genera dubtes sobre un possible desastre mediambiental als Estats Units

Un tren de mercaderies va descarrilar la nit del 3 de febrer als afores d’East Palestine, un petit poble de 5.000 habitants a Ohio (nord-est dels Estats Units). El descarrilament va provocar una explosió i l’incendi es va mantenir actiu durant dos dies, fins que les autoritats van poder controlar-lo.

El comboi duia 150 vagons, 20 dels quals transportaven productes químics perillosos. Alguns d'aquests productes són molt tòxics, per la qual cosa l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA, per les sigles en anglès) va intervenir per avaluar els danys i el risc de contaminació. D’altra banda, les autoritats d'Ohio van declarar l'estat d'emergència i van ordenar l’evacuació dels habitatges més propers a l'accident.

Un dels materials més perillosos que hi havia al tren és el clorur de vinil, un gas que s'utilitza per fabricar plàstic PVC. Respirar aquest gas pot provocar problemes de salut més o menys greus en funció de la quantitat i el temps d'exposició: des de danys al sistema immunològic i òrgans interns fins a la mort, en els casos més extrems. També està relacionat amb el càncer de fetge i altres tipus de càncer.

D'altra banda, es tracta d'un gas molt inflamable. Els vagons descarrilats suposaven un risc d'explosió, per això l’EPA va organitzar una crema controlada per alliberar els productes químics. Una vegada acabat el procés, els residents van poder tornar a casa seva.

El problema és que cremar clorur de vinil allibera altres gasos que també són perjudicials per a la salut, com el clorur d'hidrogen i el fosgen. Aquests gasos poden irritar la pell, els ulls i la gola, a més de provocar vòmits i dificultats respiratòries.

L’EPA assegura que va actuar d'acord amb els protocols d'emergència i que va realitzar controls abans i després de la crema per analitzar la presència d'elements contaminants a l'aire: tots els nivells es van considerar “no preocupants”. Malgrat això, la població d’East Palestine i altres pobles de la zona temen que l'accident pugui tenir conseqüències sobre la seva salut.

Impacte en el medi ambient

El descarrilament del tren també ha tingut efectes sobre l'entorn natural. Els vagons i contenidors accidentats van abocar productes químics i combustible que es van acumular al sòl i van arribar fins a diversos rierols i rius propers.

Les autoritats van instal·lar barreres i dics de contenció per aturar el vessament i recollir els productes químics. A més de contaminar l'aigua, aquests materials també poden perjudicar les espècies animals i vegetals que habiten l'ecosistema aquàtic.

La contaminació de rius és molt difícil de controlar perquè el curs de l'aigua no s’atura i no se sap fins on poden arribar els productes contaminants ni en quina concentració. En aquest sentit, la contaminació es podria estendre a altres estats per on també passa el riu Ohio, un dels principals rius dels Estats Units.

El mateix passa amb els materials filtrats al subsòl, que poden contaminar els aqüífers i les terres de cultiu. Les autoritats hauran de continuar prenent mostres per avaluar la qualitat de l'aigua i veure si les poblacions d'espècies autòctones han quedat afectades d'alguna manera.

Teories de la conspiració

L'accident amb el tren d'Ohio també ha provocat certa polèmica a les xarxes socials. Alguns usuaris consideren que l'incident no ha rebut tota l'atenció mediàtica que hauria de rebre, tenint en compte la perillositat dels materials contaminants i els possibles danys mediambientals.

Segons aquestes teories, el govern està utilitzant altres temes d'actualitat, com els globus espies de la Xina i altres objectes voladors al cel dels Estats Units, per desviar l'atenció. En aquest sentit, els efectes ambientals i sobre la salut pública serien molt més greus del que han fet públic l’EPA i les autoritats oficials.

D'altra banda, la detenció d'un periodista que estava informant sobre els fets també ha fet agafar força a la idea de l'apagada informativa imposada per les autoritats. Evan Lambert, del canal de televisió NewsStation, va ser detingut per la policia local mentre feia un reportatge en directe des d’East Palestine.

Els agents el van informar que el governador d'Ohio estava fent una roda de premsa sobre els fets i per això li van demanar que interrompés l'emissió. El Comitè per a la Protecció dels Periodistes ha denunciat els fets i ha demanat que es retirin tots els càrrecs.

El descarrilament també ha cridat l'atenció per les similituds amb White Noise (2022), una pel·lícula sobre el descarrilament d'un tren que provoca un núvol tòxic i la fugida en massa de la població. La producció es va ser gravada fa poc més d’un any a Ohio, prop del lloc de l'accident a East Palestine.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -