3 desembre 2023
spot_img
3 desembre 2023

Què ha passat amb GameStop?

Petits inversors es coordinen a través de Reddit i fan pujar les accions de la companyia, provocant pèrdues milionàries als fons d'inversió de Wall Street

La companyia GameStop, una cadena de botigues de videojocs i merchandising, és notícia des de fa uns dies a causa de la pujada tan espectacular que han experimentat les seves accions en borsa. Però, què ha passat?

La companyia ha perdut negoci amb els anys i encara més a causa de la pandèmia. Els jugadors prefereixen comprar els jocs per internet o jugar online. Una de les conseqüències va ser que, fins fa poc, el valor de les accions de GameStop havia anat baixant.

Però el preu de les accions de GameStop també havia baixat per un altre motiu: alguns fons d'inversió d'alt risc (entitats que gestionen els diners d'organitzacions i particulars en operacions de borsa arriscades) van apostar al fet que el valor de les accions d'aquesta empresa cauria. Com es guanyen diners d'aquesta manera?

La borsa és un mercat de valors en el qual es compren i venen accions. Una acció és una de les parts en què es divideix el valor d'una empresa. La persona que compra accions es coneix com a accionista o inversor. El preu de les accions no sempre reflecteix el valor real de l'empresa, ja que respon al valor que els inversors creuen que té.

Inversions a curt, què són?

Hi ha dues formes principals de participar en borsa. La més habitual és comprar accions a un preu baix, esperar que el seu valor pugi (perquè l'empresa guanya reputació o més diners) i després vendre-les per obtenir un benefici.

Però hi ha inversors que, en comptes d'esperar que les seves accions pugin de preu, aposten que perdran valor per guanyar diners. Aquesta operació es coneix com a "inversió a curt". La persona que vol dur a terme aquesta operació "lloga" accions a un gestor de fons, a plans de pensions o a fons d'inversió, després les ven i les torna a comprar quan el preu cau per retornar-les al seu propietari. El benefici l'obté perquè ven les accions més cares i les torna a comprar més barates.

La inversió a curt és una pràctica arriscada, ja que si les previsions de l'inversor fallen i les accions augmenten el seu valor, pot arribar a perdre molts diners. Això és el que feien els fons d'inversió de risc amb les accions de GameStop.

Representació simplificada de diferentes maneres d'invertir a borsa.

Per què va augmentar el preu de les accions?

Després de la pujada de les accions de GameStop es troben inversors particulars agrupats en el fòrum WallStreetBets de Reddit, on els usuaris comparteixen memes, gifs i també, en alguns casos, consells sobre inversions.

Es van adonar que grans inversors estaven duent a terme operacions a curt contra GameStop i van decidir aprofitar-lo per comprar accions de la companyia. En invertir en aquestes accions, el preu va començar a pujar de forma molt ràpida.

Per la seva banda, els fons d'inversió van començar a recomprar les accions que havien venut per minimitzar les pèrdues, però això només va fer que el preu augmentés encara més. Això es coneix com a short squeeze.

A més, el magnat Elon Musk, propietari de Tesla, va tuitejar l'enllaç a fòrum de Reddit, el que va captar l'atenció de més persones.

Al final, el preu de les accions de GameStop es va disparar: a principis d'any, les seves accions costaven 17 dòlars, mentre que el dimecres 27 de gener de 2021 van arribar als 380 dòlars. Els fons d'inversions que apostaven a la baixa per GameStop, com Melvin Capital, han acumulat grans pèrdues i en alguns casos s'han vist obligats a vendre accions d'altres empreses per a cobrir-(ja que van haver de recomprar les accions de GameStop). D'altra banda, alguns dels petits inversors de Reddit que van comprar accions asseguren haver-se beneficiat de la pujada del preu.

La pujada de valor de les accions en la borsa de GameStop ha tingut conseqüències, negatives o positives, per als accionistes. L'augment del preu de les accions en principi no implica que l'empresa tingui més o menys beneficis, ja que és un mercat aliè a les operacions de GameStop.

Què passarà a partir d'ara?

El 27 de gener de 2021, la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC) va llançar un comunicat informat que estudiaria els fets. El 28 de gener, diverses empreses de venda d'accions com Robinhood van imposar restriccions en la compra d'accions de GameStop, el que va provocar una caiguda en el preu.

Molts usuaris es van queixar i van acusar les plataformes de "manipular el mercat" per afavorir als fons d'inversió de Wall Street. Alguns polítics van demanar que s'obri una investigació. D'altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d'Espanya ha assenyalat en un comunicat que un cas com el de GameStop col·loca el valor de les accions en nivells "artificials" i que al país s'hauria considerat una "manipulació del mercat" i, per tant, un delicte.

A 3 de febrer del 2021, el preu de les accions ha baixat. Això ha provocat que les persones que van comprar accions en el punt més elevat del seu valor perdin una part important de l'inversió a causa de la baixada de preu.

Aquest fet ha obert el debat sobre com funcionen els grans fons d'inversió en borsa i també sobre com els inversors privats poden canviar les dinàmiques d'un mercat que semblava inaccessible per al gran públic. Faltarà veure quines conseqüències pot tenir aquest fet en els mercats i si influeix en la manera en què els fons inverteixen en borsa en el futur.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -