8 desembre 2023
spot_img
8 desembre 2023

Què pots fer per promoure la producció i el consum responsable?

L”ODS 12: Producció i consum responsable’ és un dels escollits a l’actual convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa

Per Judith Vives

Després de les festes de Nadal, arriba la temporada de rebaixes. Els darrers i primers mesos de l’any són una de les èpoques en què més es dispara el consum. Regals, dinars, celebracions, escapades, ofertes… l’activitat econòmica es dispara. És un bon moment per reflexionar sobre les implicacions que té per al planeta abusar dels recursos i la producció i plantejar-se alternatives sostenibles.

Comprar roba o altres productes que fem servir una o dues vegades i després llencem, per exemple, és una acció que té un impacte directe al medi ambient. Pensa en la quantitat de recursos materials, energia i aigua es necessiten per confeccionar una samarreta o uns pantalons que després només et poses dues vegades.

Si volem un planeta més sa i sostenible, hem de prendre consciència de la importància de promoure un consum i una producció sostenibles. De nosaltres depèn fer un ús eficient dels recursos i l’energia del planeta.

Només així aconseguirem també una millor qualitat de vida per a tothom i ajudarem a complir els plans de desenvolupament i reduir els futurs costos econòmics, ambientals i socials, a més d’augmentar la competitivitat i reduir la pobresa.

 

Fer més amb menys

D’això tracten precisament els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides. I més en concret, l’ODS 12: Producció i consum responsables ens recorda que el consum i la producció mundials depenen de l’ús que fem dels recursos naturals, cosa que pot tenir efectes destructius per al planeta.

El consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. També es tracta de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l’ eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles. Amb un consum i una producció sostenibles també podem reduir la pobresa i contribuir a la transició cap a una economia verda i amb baixes emissions de carboni.

Les accions que podem fer són moltes: des de comprar a comerços de proximitat fins a evitar el malbaratament d’aliments. Però també podem intentar evitar embalatges excessius o no reciclables, triar productes biodegradables o respectuosos amb el medi ambient, triar productes frescos en lloc de processats, fer servir bombetes de baix consum… Les opcions són moltes

Tens clara la importància de promoure el consum responsable i sostenible? Ara pots fer un pas endavant i proposar les teves pròpies accions per fer arribar aquest missatge als altres. Pensa en un projecte o iniciativa que puguis desenvolupar a classe amb els teus companys i presenta’l als Premis Blanquerna Impulsa que promou Blanquerna-URL.

Aquests premis animen estudiants i docents de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius a presentar treballs per impulsar els ODS. El període dinscripció ja està obert. Podeu presentar treballs relacionats amb l’ODS12, però també l’ODS14: Pau, justícia institucions sòlides i l’ODS17: aliances per assolir els objectius.

Hi ha quatre categories de premis: àmbit educatiu, comunicatiu, de salut i àmbit internacional. Pots presentar els treballs de forma individual, en petits grups o fins i tot com a projecte global de centre. Consulta les bases a la web dels Premis Impulsa.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -