1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Qui és qui en les eleccions del 28-A?

Naveguem en l’oceà de matisos per definir els partits i els candidats que aspiren a la Moncloa en aquests propers comicis

Un total de nou candidatures polítiques van aconseguir representació parlamentària al Congrés durant l’última legislatura.

Des de l’esquerra més extrema fins a la dreta més radical, els representants de diferents moviments polítics es disputen les eleccions generals del proper 28 d’abril.

 

Els partits que aspiren a la Moncloa

El Partit Popular (PP) és una formació de centredreta. És un dels dos partits majoritaris que ha governat a Espanya durant els últims 30 anys.

El PP té un discurs conservador i liberal. Això significa que defensa polítiques tradicionals pel que fa a família o religió i que promou la iniciativa privada per fer créixer l’economia.

Un dels principals arguments del PP és la unitat d’Espanya davant de les competències dels governs autonòmics o el moviment independentista a Catalunya. El candidat popular a la presidència és Pablo Casado, que es va convertir en líder del partit després de la moció de censura a Mariano Rajoy el 2018.

El Partit Socialista Obrer Español (PSOE) se situa en el centreesquerra del panorama ideològic. Històricament ha estat un partit de classe obrera, situat al costat oposat del Partit Popular.

El socialisme promou el benestar social i la despesa pública per cobrir les necessitats dels ciutadans. No obstant això, els últims anys el PSOE ha adoptat alguns principis del liberalisme econòmic, per la qual cosa s’ha posicionat al costat del PP en algunes polítiques.

Pedro Sánchez és el candidat socialista. El juny del 2018 va ser elegit president del Govern després de guanyar una moció de censura presentada contra Mariano Rajoy pels casos de corrupció del Partit Popular.

Des dels seus inicis, Ciutadans (C’s) es defineix com un partit de centreesquerra, encara que la majoria de la ciutadania el percep com un partit de centredreta o dreta.

C’s va néixer a Catalunya el 2006 amb l’objectiu de combatre el nacionalisme català, una part fonamental del seu activisme polític. Les seves propostes a econòmiques se situen en el liberalisme econòmic, encara que a socialment adopten posicions tradicionalment d’esquerres, com la defensa de l’avortament i el matrimoni homosexual.

El seu candidat és Albert Rivera, que fa 13 anys que és al capdavant del partit. Des de la seva arribada a la política es va erigir com un defensor de la lluita contra la corrupció i contra les dinàmiques del bipartidisme i els vells partits.

Unides Podem és una coalició electoral que agrupa Podem, Esquerra Unida, Unitat Popular i Equo.

Podem es va fundar el març del 2014 arran del moviment 15-M. Ideològicament, el partit se situa en l’eix d’esquerres i els seus partidaris consideren que defensa una sèrie de valors socialistes que el PSOE ha perdut.

Aquesta formació defensa la igualtat d’oportunitats i el repartiment de la riquesa i ha centrat la seva lluita a manifestar els problemes del capitalisme i la crisi econòmica. No obstant això, els seus detractors els acusen de populistes.

El candidat d’Unides Podem és Pablo Iglesias, secretari general del partit i una de les principals cares visibles de la formació.

 

Els partits que tenen la clau del Govern

Al Congrés hi ha una sèrie de partits amb escassa representació, la majoria dels quals es presenten únicament a la seva comunitat autònoma per defensar els interessos de les seves regions.

No obstant això, aquestes formacions són la peça clau perquè els partits majoritaris tinguin la majoria necessària per investir un president o aprovar lleis més importants.

El Partit Nacionalista Basc (PNB) té presència al País Basc i Navarra. La seva ideologia és de caràcter nacionalista i liberal, la qual cosa el situa en el centredreta de l’espectre polític, encara que els seus votants es consideren de centreesquerra.

Els últims anys s’ha aliat amb el Partit Popular per aprovar algunes lleis com els Pressupostos Generals de l’Estat.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un partit d’esquerres fundat el 1931. La seva ideologia es basa en el republicanisme i l’independentisme català, que defensa la independència dels territoris que comparteixen la llengua i la cultura catalana.

ERC reivindica el dret a l’autodeterminació de Catalunya per la via pacífica. El seu candidat és Gabriel Rufián, que va ser diputat al Congrés encapçalant la llista el 2015 i el 2016.

La candidatura de Junts per Catalunya (JuntsXCat) va néixer el 2017 a través del PDeCAT per presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya sota un nou nom. El partit del que procedeix és de tradició de centredreta, amb polítiques de caràcter liberal.

El seu candidat és Jordi Sánchez, que es troba en presó preventiva per un presumpte delicte de rebel·lió i sedició quan liderava l’organització independentista ANC.

Euskal Herria Bildu és una coalició política activa al País Basc i Navarra que se situa ideològicament a l’esquerra abertzale, un moviment independentista basc.

Defensen un projecte de sobirania nacional basca però també de sobirania política i econòmica que passa per una redistribució justa de la riquesa i la lluita contra l’exclusió social. El seu candidat és Oskar Matute.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -