Qui governa a l’Iran?
T’expliquem les claus per entendre com funciona el sistema polític que governa al país i quines conseqüències té a la vida de les persones
Una mica de context
Per entendre com funciona el govern de l’Iran hem de remuntar-nos a la Revolució iraniana de 1979. Fins aquell moment, Iran era una monarquia governada per un rei (sah). Tot i que la monarquia volia modernitzar el país i tenia bones relacions amb països occidentals, moltes persones estaven descontentes amb el seu govern.
Hi havia repressió, corrupció i grans desigualtats socials, fet que va portar grups d’estudiants i treballadors a organitzar protestar per canviar el govern. El moviment va ser liderat per l’aiatol·là Ruhollah Khomeini, un clergue que proposava un govern basat en la religió islàmica.
El 1979, es va abolir la monarquia, Khomeini va prendre el poder i es va crear una República Islàmica. L’Iran es va convertir en el primer país del món modern governat per líders religiosos islàmics.
Com funciona la República Islàmica?
La República Islàmica de l’Iran és un règim teocràtic, és a dir, el poder polític està en mans de líders religiosos. En aquest cas, el país està dirigit pels aiatol·làs, figures de gran autoritat en la religió oficial del país (l’islam xiïta). Les decisions dels aiatol·làs no només influeixen en les lleis, sinó també en la vida diària de les persones.
Qui mana a l’Iran?
El màxim responsable del poder a l’Iran és el líder suprem, una autoritat religiosa escollida per un grup de clergues conservadors. Actualment, el líder suprem és l’aiatol·là Ali Khamenei, de 86 anys, que té l’última paraula en gairebé tots els assumptes importants del país: decideix sobre política exterior, justícia, defensa i religió, pot vetar lleis, controla les forces armades, la policia, els mitjans de comunicació…
A l’Iran també hi ha president, que és el cap del govern i s’encarrega de l’administració diària del país. Té autoritat sobre el poder executiu i és responsable d’implementar la legislació i gestionar la política interior i econòmica. Tot i això, els seus poders estan limitats per l’autoritat del líder suprem.
Quins valors segueix el govern?
El poder polític iranià es basa en la xaria, que és la llei islàmica que regeix el comportament i l’estil de vida dels musulmans. L’Iran és un dels països musulmans amb una visió més estricta i conservadora d’aquesta llei i defensa quatre valors fonamentals:
- Els líders religiosos tenen el poder i prenen les decisions polítiques del país.
- Les persones han de seguir la moral islàmica tradicional i les seves normes estrictes.
- La dona ha de complir un rol tradicional d’acord amb els valors religiosos.
- Es rebutgen idees occidentals com el liberalisme o el feminisme.
Com influeix a la vida de les persones?
La ideologia de la República islàmica afecta en molts aspectes del dia a dia de les persones que viuen a l’Iran. Per exemple, les dones han de complir amb estrictes normes de vestimenta, com ara portar el hijab en públic, i necessiten el permís dels seus marits fins i tot per treballar.
Els mitjans de comunicació estan controlats per evitar crítiques al govern o a la religió, una censura que també afecta les obres artístiques (per exemple, pel·lícules que critiquen el sistema polític de l’Iran). Els continguts educatius que s’ensenyen a les aules també es basen en la religió islàmica i en els valors del règim.
Els drets humans a l’Iran
Organitzacions internacionals com Amnistia Internacional adverteixen que l’Iran és un país on els drets humans estan limitats. Les autoritats restringeixen el dret a la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió pacífica. Alhora, les dones, nenes, i persones del col·lectiu LGTBIQ+ pateixen discriminació i violència sistèmiques.