16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Reduir el consum d’energia a casa

Reduir la quantitat d’energia que gastem encara és una assignatura pendent per arribar a un consum responsable

Per Enric Ventura

Avui en dia qualsevol casa consumeix molta més energia que la dels nostres avis quan eren petits.

A la dècada de 1960 es van popularitzar els electrodomèstics i el consum elèctric de les llars es va multiplicar. Encara va créixer més a partir de 1980 amb els aires condicionats.

Si hi sumem el creixement de la població, l’increment del consum energètic es va disparar en molt poc temps.

Actualment, la tendència ha canviat: tenim els mateixos electrodomèstics d’alt consum, però amb una millor eficiència energètica.

Substituir les bombetes incandescents per llums led redueix la despesa elèctrica i alguns aparells com els ordinadors o les tauletes tenen un consum molt més baix. Què més podem fer per reduir el consum?

 

Pensar abans de construir

Primer hem de comprovar quantes fonts d’energia tenim a casa. Normalment, la font principal és l’energia elèctrica, però també consumim gas a través de bombones de butà o instal·lacions de gas natural.

Per usos tèrmics, com escalfar l’aigua de la dutxa, el gas és més eficient que l’electricitat. Llavors, ¿per què escalfem l’aigua de la rentadora o del rentaplats amb electricitat? Perquè no s’acostuma a planificar les dues xarxes a la vegada.

Al construir un edifici, els arquitectes prioritzen la distribució d’espais, però no acostuma a dedicar-se tanta atenció a la gestió de l’energia.

Per a això fan falta assessors energètics, els quals s’encarreguen de planificar l’abastiment d’energia. Per tal que una casa sigui eficient des del punt de vista energètic hem de tenir en compte factors com l’aïllament a les parets, el terra…

 

Compartir l’energia

Els blocs de pisos ofereixen una altra possibilitat d’estalvi: compartir l’energia. És més eficient una única calefacció centralitzada per a tot l’edifici que no pas una per a cada habitatge.

Compartir energia també permet reduir la potència contractada: com que normalment no arribem al límit, sumar les quantitats que falten per arribar al màxim permet contractar en conjunt menys potència. Si es divideix la despesa entre els veïns, resultarà més econòmic.

Al Japó o a Suïssa és comú compartir la rentadora, un electrodomèstic que no fem servir cada dia i consumeix molta energia. Els blocs de pisos tenen bugaderies comunitàries a disposició dels veïns.

https://www.facebook.com/dw.espanol/videos/1735939189773496/

Aquestes iniciatives redueixen molt la despesa energètica individual de cada habitatge. Si compartim diàriament mems, fotos i vídeos… Per què no energia?

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -