19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

“Revolució del vel” a l’Iran

Les protestes continuen un mes després de la mort de Mahsa Amini, que va ser detinguda per portar el vel mal col·locat

Mahsa Amini, una jove de 22 anys del nord de l'Iran, va ser detinguda el 13 de setembre per l'anomenada “policia de la moral” perquè portava el vel mal col·locat i deixava el cabell descobert. Tres dies després va morir a l'hospital per les agressions que va rebre durant la detenció.

La notícia va encendre una espurna entre la població iraniana: el 16 de setembre, milers de persones van sortir als carrers de diferents ciutats per denunciar la mort d’Amini i protestar contra la repressió del govern. Quatre setmanes després, aquestes protestes continuen malgrat el risc que suposen per als manifestants.

El règim iranià ha respost amb violència i brutalitat a les protestes: l'actuació de les forces de seguretat ha causat almenys 185 morts i més de 1.500 manifestants han estat detinguts, segons l'organització de drets humans Iran Human Rights (IHR).

Participar a les protestes suposa jugar-se la vida. Els últims dies s'ha fet pública la mort de dues noies de 16 anys, Nika Shakarami i Sarina Esmaizadeh, que participaven a les manifestacions i van ser detingudes per la policia. IHR denúncia que les famílies van ser pressionades per declarar que s'havien suïcidat.

El govern ha imposat restriccions al servei d’internet per intentar aturar la mobilització dels manifestants. Malgrat això, les xarxes socials continuen funcionant com un altaveu de les protestes i s'han convertit en l'únic mitjà per explicar què està passant a l'Iran a la resta del món.

Els manifestants als carrers ja no protesten només per la mort de Mahsa Amini i els drets de les dones, sinó que reivindiquen un nou sistema polític amb més democràcia i llibertats, que posi fi a la teocràcia a l'Iran (un govern controlat pels líders religiosos). Per això el lema de les protestes s'ha convertit en “Dones, vida i llibertat”.

Els estudiants, protagonistes de les protestes

Els joves estan tenint un paper molt important en l'anomenada “revolució del vel”: lluiten pel seu futur i pel país on els agradaria viure. A molts instituts i universitats, els estudiants han despenjat la fotografia de Ali Khamenei, l'aiatol·là més important de l'Iran i Líder Suprem del país. Aquest gest suposa un desafiament a l'autoritat pel qual podrien ser detinguts i jutjats.

A diferents universitats del país s'han convocat manifestacions on les noies es treuen el vel i es canten proclames contra el règim dels aiatol·làs. A la província del Kurdistan, d'on era Masha Amini, les autoritats han suspès les classes pels enfrontaments que hi ha hagut entre estudiants i forces de seguretat.

Les accions de protesta als instituts i universitats recorren les xarxes socials. Per aquest motiu, ara la policia vigila l'entrada dels centres educatius: és una manera d'intimidar els estudiants, per a evitar que emprenguin noves accions de protesta.

Així i tot, sembla que el govern iranià no està disposat a escoltar els manifestants. Ali Khamenei considera que les protestes són una estratègia ideada per governs estrangers, sobretot dels Estats Units, Israel i l'Aràbia Saudita, amb l'objectiu de sembrar el caos al país i derrocar el govern.

De moment, diversos països han anunciat que aplicaran sancions econòmiques contra l'Iran per la violació de drets humans. Aquestes sancions afecten les exportacions de petroli, que és una de les principals fonts d'ingressos de l'Iran i, com a conseqüència, afecten l'economia de tot el país (especialment la gent més vulnerable i amb menys recursos).

Suport internacional a les xarxes socials

Les protestes a l'Iran han donat la volta al món i han cridat l'atenció de la societat civil, però també d'empreses, institucions i celebritats que han volgut mostrar el seu suport a les revoltes a través de les xarxes socials.

Tallar-se el cabell s'ha convertit en un símbol a favor de les protestes. És una manera de reivindicar que les dones poden fer el que vulguin amb el cabell: portar-lo deixat anar, recollit o fins i tot tallar-se’l, sense que això suposi cap ofensa ni molt menys un delicte.

Aquest és el missatge que han llançat diverses actrius franceses i espanyoles, que han seguit l'exemple de les manifestants i s'han tallat el cabell davant la càmera per mostrar el seu suport a les dones iranianes.

La selecció de futbol de l'Iran també s'ha posicionat a favor de les protestes. En un partit amistós contra el Senegal, els futbolistes van sortir al camp i van escoltar l'himne amb una jaqueta negra que tapava l'escut del país: una manera de mostrar el seu desacord amb la repressió del govern iranià contra la població.

Personatges famosos com la model Bella Hadid, les actrius Angelina Jolie o Jennifer Aniston o la cantant Dua Lipa també han fet públic el seu suport a les xarxes socials.

Per la seva banda, el govern iranià ha iniciat una persecució contra personalitats del món de la cultura i l'esport que han secundat públicament les protestes. Diversos cantants, actors, periodistes i fins i tot futbolistes han estat detinguts per sumar-se a la “revolució del vel” o publicar missatges a favor a les xarxes socials.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -