15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

Revolució en femení

Dones de tot el món es preparen per celebrar la jornada del 8 de març com una reivindicació pels seus drets

Cada vegada més persones –i no només dones– prenen consciència sobre les desigualtats entre homes i dones en diferents àmbits de la nostra vida diària.

Les dones cobren menys que els homes per fer la mateixa feina, hi ha molts més homes que dones en política, la majoria de víctimes de la pobresa i de la manca d’accés a l’educació són dones…

Per això, el 8 de març milions de persones surten als carrers a tot arreu del món per commemorar el Dia Internacional de la Dona. El 2018 la mobilització va ser històrica i s’espera que aquest any ho torni a ser.

El 8-M és una jornada per donar visibilitat a la situació de la dona, trencar estereotips de gènere i impulsar el canvi cap a una societat més justa i igualitària.

 

Menys drets per a la meitat del planeta

Les dones representen la meitat de la població mundial. Més de 3.600 milions de nenes, noies, dones i ancianes que viuen en condicions molt diferents depenent del país, la ciutat o la zona on resideixin.

Però tot i així, la desigualtat de gènere afecta totes les dones, sobretot a les regions més desfavorides.

A les zones amb menys recursos, les famílies prioritzen l’educació dels fills i mantenen les filles a casa perquè s’ocupin de la família i les feines domèstiques. Per això, més de la meitat dels menors que no van a escola són nenes.

Aquest fet té repercussions en el futur. Es calcula que hi ha uns 875 milions de persones adultes analfabetes, de les quals dues terceres parts són dones.

La falta d’educació limita les possibilitats d’aquestes nenes. Sense una educació bàsica no podran accedir a estudis superiors i aconseguir ocupacions més ben remunerades. L’accés a una educació, a més a més, no serveix únicament per trobar una feina, sinó també per desenvolupar una actitud crítica i ser més independents.

Si les nenes, noies i dones tinguessin les mateixes oportunitats que els homes, l’economia mundial creixeria i la situació d’igualtat reduiria els conflictes socials.

Per tots aquests motius, la igualtat de gènere és un dels principals Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

https://www.instagram.com/p/Bf1Ow65ASTK/?utm_source=ig_embed

 

Ja n’hi ha prou d’impunitat

Històricament, les dones han estat sotmeses a la voluntat dels homes per motius culturals, religiosos o fins i tot per llei.

Aquesta situació va començar a canviar a principis del segle xx, amb les primeres manifestacions i vagues de dones treballadores. Gràcies a elles, avui dia les dones poden votar, estudiar o treballar sense haver de demanar permís a un home.

Lamentablement, sovint les lleis no són suficients quan es tracta de protegir les dones contra els abusos, la discriminació i la violació dels seus drets.

La violència de gènere és un dels problemes més greus que afecta dones de tots els països, cultures i origen social. Aquesta violència es manifesta de diferents formes: agressions físiques, abusos sexuals, aïllament social de les víctimes…

I no succeeix només als països més pobres. L’escàndol d’abusos sexuals a Hollywood i la campanya del #MeToo demostren que no és pas una qüestió econòmica.

Per prevenir la violència de gènere cal educar els nens i les nenes en la igualtat, per eliminar els estereotips i rols de gènere que situen les dones en una posició d’inferioritat.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -