Les plataformes digitals permeten als joves divertir-se, comunicar-se i aprendre, però també tenen certs riscos associats que cal conèixer
9 de cada 10 adolescents es connecten diverses vegades al dia a Internet. Més de la meitat (58%) utilitza la xarxa de manera habitual des dels 11 anys. Són les dades de l’últim informe de Save The Children sobre els drets de la infància i l’adolescència i la seva protecció a l’entorn digital.
L’organització assenyala que la majoria de joves utilitza Internet per entrar a les xarxes socials, consumir continguts i comunicar-se amb els amics i familiars. Les noies utilitzen més la xarxa per escoltar música, veure sèries o pel·lícules i fer compres en línia; mentre que ells veuen continguts d’altres creadors i juguen a videojocs.
En aquest sentit, Internet ofereix moltes possibilitats per a l’entreteniment, l’educació i la comunicació, i permet als adolescents explorar els seus interessos, aprendre noves habilitats i mantenir-se connectats amb el món. Tot i això, les plataformes digitals també comporten certs riscos que cal conèixer.
El segon dimarts de cada mes de febrer, se celebra el Dia de la Internet Segura, una iniciativa que va començar el 2004 i va ser impulsada per la Unió Europea. El seu objectiu és promoure un ús segur, responsable i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre infants i joves.
Aquest dia ens permet reflexionar sobre quins són els perills que ens podem trobar quan ens connectem a Internet i de quina manera podem fer-hi front en el nostre dia a dia.
Quins són els riscos de navegar per Internet?
Un dels principals riscos associats té a veure amb la privadesa i seguretat. Compartir informació personal (la nostra adreça, número de telèfon…) pot ser perillós perquè hi ha ciberdelinqüents que poden utilitzar aquestes dades per suplantar la nostra identitat. Segons un estudi realitzat pel banc ABN Amr, el 8% dels adolescents entre 15 i 18 anys han estat víctimes d’una ciberestafa.
Un altre dels riscos associats té a veure amb el sèxting: més del 40% dels adolescents assegura haver rebut missatges de contingut eròtic/sexual, segons un estudi d’Unicef. El grooming és una altra de les principals problemàtiques: adults que es fan passar per a adolescents per guanyar-se la confiança i manipular els menors.
Les tecnologies digitals també s’han convertit en una eina per al ciberassetjament, cosa que permet que el bullying surti de l’escola i passi en qualsevol moment i lloc. A més, aquestes poden generar problemes de salut mental com baixa autoestima i ansietat, especialment a través de les imatges irreals que es comparteixen a les xarxes socials.
A Internet, els joves també tenen accés a contingut violent i/o extremista, a més d’informació manipulada i notícies falses que poden influir en les creences i les decisions. D’altra banda, l’ús excessiu de les pantalles pot impactar en la seva vida diària: per exemple, afectant la seva rutina del somni, rendiment escolar o vida social.
Com t’afecta aquesta notícia?
Alguns d’aquests perills associats a navegar per Internet, com el sèxting o les ciberestafes, ens poden semblar molt llunyans. No obstant això, hi ha activitats que fem sovint i que, encara que no ens n’adonem, també poden tenir conseqüències.
Pensa, per exemple, quan puges una foto a Instagram o publiques un vídeo a TikTok. Sembla que són accions inofensives, però quan es comparteix aquest contingut a les xarxes socials, estem difonent informació personal: com és la nostra cara, qui són els nostres amics, quines coses ens agraden, quines són les nostres rutines…
Si no tenim una configuració de privadesa adequada als nostres perfils de xarxes socials, aquestes publicacions poden arribar a persones que ni tan sols coneixem; fins i tot poden ser compartides sense el nostre consentiment i sense que nosaltres en tinguem coneixement.
És important entendre que, encara que compartir una fotografia pugui semblar una cosa sense importància, algunes persones que veuen aquest contingut poden tenir males intencions. Per això, sempre hem de ser curosos amb allò que pugem i pensar en les possibles conseqüències.
L’ABC de la notícia
Drets de la infància i l’adolescència: tots els infants i adolescents del món tenen el dret a créixer en un entorn segur, saludable i amb accés a l’educació, la sanitat i la protecció.
Ciberestafa: engany que té lloc a través de plataformes digitals (per exemple, a través del correu electrònic) on una persona intenta robar informació personal d’un altre usuari per guanyar diners
Sèxting: enviament de fotos, vídeos o missatges de caràcter sexual a través de mitjans tecnològics. Compartir aquest contingut sense permís pot ser perillós: la persona pot patir assetjament i/o xantatge.
Baixa autoestima: valoració negativa que fa una persona sobre si mateixa quan no se sent segura, es compara amb els altres i creu que no és prou bona