22 febrer 2024
spot_img
22 febrer 2024

Rishi Sunak: nou primer ministre del Regne Unit

L’exministre d’economia serà el successor de Liz Truss, que va haver de dimitir després del fracàs de les seves polítiques econòmiques

El Partit Conservador del Regne Unit ja ha triat un nou líder: Rishi Sunak, ministre d’economia durant el mandat de Boris Johnson. Sunak és l’únic candidat que ha presentat més d’un centenar d’avals dels diputats conservadors. D’aquesta manera, es convertirà en el nou primer ministre del Regne Unit.

Sunak és la tercera persona que ocupa el càrrec de cap del govern britànic en poc menys de dos mesos. Boris Johnson va presentar la seva dimissió al juliol a causa d’una sèrie d’escàndols per festes celebrades durant la pandèmia, incomplint les restriccions imposades pel seu propi govern.

La dimissió de Johnson va provocar una lluita de poder dins el partit que es va allargar durant mesos. A principis de setembre es va celebrar un congrés entre els conservadors per triar successor: Liz Truss va aconseguir més vots que Rishi Sunak i es va convertir en primera ministra.

Malgrat això, el govern de Truss ha estat tan curt com polèmic. La primera ministra va presentar un pla econòmic que va ser molt criticat i va provocar una caiguda històrica de la lliura esterlina. Davant de les crítiques de l’opinió pública i la falta de suport del seu propi partit, finalment ha dimitit. El seu mandat ha durat 45 dies.

El Partit Conservador havia establert un procés d’elecció per als candidats a succeir Liz Truss, els quals havien de presentar el suport d’almenys 100 diputats conservadors. Com que només hi ha hagut un candidat amb aquests suports, Rishi Sunak s’ha convertit directament en primer ministre.

Al principi semblava que Boris Johnson es tornaria a presentar com a candidat, però finalment ha cedit davant Rishi Sunak. Tots dos van treballar junts, però Sunak es va distanciar de Johnson després que es fessin públics els escàndols i aquest estiu va abandonar el govern poc abans de la dimissió de Johnson.

Qui és Rishi Sunak?

Rishi Sunak va néixer en Southampton (Anglaterra) en 1980, fill de pares d’ascendència índia que van emigrar al Regne Unit des de l’Àfrica oriental. Va anar al Winchester College, un col·legi privat elitista al sud d’Anglaterra, i després va estudiar filosofia, política i economia a la Universitat d’Oxford, una de les universitats més exclusives del món.

Està casat amb Akshata Murty, hereva d’Infosys, una empresa índia multimilionària que ofereix serveis de telecomunicacions i té oficines a països del món. Tant Sunak com la seva dona són dues de les persones més riques del Regne Unit.

Sunak és diputat del Parlament britànic des del 2015. Quan es va convocar el referèndum del Brexit l’any 2016, es va posicionar a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i va formar part del govern de Theresa May (2016-2019), que es va encarregar de les primeres negociacions amb les institucions europees.

May va dimitir al maig del 2019 per la falta de suport del Partit Conservador, que considerava que no era prou dura en les negociacions. Va ser substituïda per Boris Johnson, que va nomenar Sunak com a Secretari del Tresor i, més tard, ministre d’Economia i Hisenda.

Com a responsable de les polítiques econòmiques del govern britànic, Sunak va haver de fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia. El tancament de comerços i les restriccions van provocar una caiguda de l’economia, perquè la gent no podia gastar tant i molts negocis van haver de tancar.

Malgrat això, el Regne Unit va ser un dels països que va prioritzar l’activitat econòmica abans que la salut pública per evitar els pitjors efectes de la crisi. Així, els negocis van tornar a reobrir abans que els contagis estiguessin controlats, una mesura molt criticada per la comunitat científica.

Com s’escull el primer ministre del Regne Unit?

A la majoria de països, la dimissió del president o primer ministre provocaria una convocatòria d’eleccions. No obstant això, al Regne Unit, el primer ministre el tria el partit amb majoria al Parlament.

En aquest cas, es tracta del Partit Conservador, també coneguts com a tories. Boris Johnson va aconseguir la majoria absoluta a les eleccions de desembre del 2019 i, des de llavors, els conservadors han governat sense oposició: actualment compten amb 357 diputats, davant dels 196 del Partit Laborista, que és el principal partit opositor.

Els laboristes han criticat la crisi de lideratge dels conservadors i han reclamat unes eleccions anticipades. Ara bé, això només passaria si el primer ministre o primera ministra se sotmetés a una moció de censura i la perdés (perquè significaria que no compta ni tan sols amb els vots del seu propi partit).

Els mandats al Regne Unit duren cinc anys i les properes eleccions estan previstes per al gener del 2025. Les enquestes actuals mostren uns resultats electorals pèssims per al Partit Conservador, per això no tenen gens d’interès a convocar eleccions o una moció de censura que podria fer-los perdre el poder.

Així i tot, alguns critiquen el fet que el futur primer ministre del Regne Unit sorgeixi de la votació entre els afiliats a un partit i no del total de la població britànica amb dret a vot.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales: Introdueix la contrasenya per accedir als materials:

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -