Robert Prevost és el nou papa Lleó XIV
El cardenal d’origen nord-americà i ascendència espanyola ha estat elegit el segon dia del conclave i portarà el nom de Lleó XIV
El cardenal Robert Francis Prevost Martínez és el nou pontífex de l’Església catòlica. El nou papa ha estat elegit al segon dia de conclave, la trobada secreta en què els cardenals del Vaticà es reuneixen per votar el nou bisbe de Roma. Prevost és el primer papa d’ origen nord-americà i ha adoptat el nom de Lleó XIV.
Des que va començar el conclave, tothom estava pendent de la xemeneia del Vaticà, esperant que sortís la fumata blanca. El fum blanc, que anuncia que els cardenals reunits han triat al nou papa, va aparèixer finalment la tarda del dijous 8 de maig.
Una hora després de la fumata, el cardenal francès Dominique Mamberti va sortir al balcó de la Basílica de Sant Pere per donar la notícia: “Nuntio vobis gaudium magnum: Habemus papam” [Us anuncio una gran alegria: Tenim papa], va dir dirigint-se als milers de fidels que eren a la plaça de Ciutat del Vaticà.
Després va aparèixer Lleó XIV per compartir el seu primer missatge com a summe pontífex. Va començar donant les gràcies al papa Francesc, el seu predecessor, i va seguir amb un discurs en què va destacar la importància de la pau, la unitat i el diàleg al món. Lleó també va compartir el seu compromís de construir-ne una Església inclusiva i oberta a tothom.

Per què el papa ha escollit el nom de Lleó XIV i què n'esperem del seu papat?
Un papa continuista
Robert Prevost va néixer el 14 de setembre de 1955 a Chicago (Estats Units). Això el converteix no només en el primer papa nord-americà de la història, sinó en un dels més joves a aconseguir aquest càrrec tan important dins de l’Església catòlica. Ara mateix té 69 anys.
Té ascendència francesa i italiana per part del seu pare, i espanyola per part de la seva mare, i per això sap parlar diversos idiomes. A més, compta amb la nacionalitat peruana, ja que va estar 18 anys al Perú com a missioner. En aquest temps, va dirigir seminaris, va formar a sacerdots i va treballar en barris marginats del país.
Després d’una llarga trajectòria com a missioner i bisbe, el 2023 el papa Francesc el va nomenar cardenal i prefecte del Dicasteri per als Bisbes, l’organisme vaticà encarregat de supervisar i proposar el nomenament de bisbes a tot el món. Francesc I i Prevost tenien una molt bona relació, per la qual cosa s’espera que el nou pontífex sigui continuista.
Això vol dir que el més probable és que segueixi el camí que va començar el papat anterior. Lleó XIV, tal com va fer Francesc I, defensa una Església més oberta, propera a la gent i compromesa amb els problemes del món, com la pobresa, el medi ambient i les injustícies socials.
De quina manera t’afecta aquesta notícia?
Sabies que a l’Església catòlica hi ha una dita respecte al conclave? “Qui entra al conclave com a papa, surt com a cardenal”. Aquesta frase vol dir que, si un cardenal entra al conclave amb molta fama o amb la idea que ell serà elegit papa, el més probable és que no el triïn.
En el cas de Lleó XIV, la dita s’ha complert. El nom del cardenal Prevost no figurava a les apostes de favorits que els mitjans de comunicació han compartit en els últims dies. Hi destacaven noms com l‘italià Pietro Parolin o el filipí Luis Antonio Tagle. Això ha fet que l’elecció del cardenal nord-americà sorprengués a molts.
D’altra banda, s’esperava que la votació s’allargués diversos dies. En aquest conclave hi van participar un total de 133 cardenals, un nombre superior a la darrera votació. A més, la majoria d’ells no es coneixien, el que podia fer que triguessin més a posar-se d’acord. Malgrat això, no ha estat així, ja que Prevost ha estat triat el segon dia de votació.
Un cop més, s’ha demostrat que el resultat del conclave és molt imprevisible.