27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Sant Jordi: els llibres són protagonistes

El 23 d'abril se celebra el Dia del Llibre a tot el món, una jornada per reivindicar la importància de la literatura

El 1995, l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Cultura i la Ciència (UNESCO) va decidir instaurar el 23 d'abril -diada de Sant Jordi- com el Dia Mundial del Llibre. Des de llavors, aquesta jornada serveix per ressaltar la importància dels llibres i la literatura a tot el món.

El Dia del Llibre també posa en valor la indústria editorial, la protecció dels drets d'autor i la labor professional escriptors, traductors i editors. També serveix per reivindicar la figura de les dones escriptores, ignorades durant anys per la història de la literatura.

Durant el 23 d'abril s'anima les persones a descobrir nous llibres i a regalar-los als seus éssers estimats. L'objectiu final és fomentar la lectura en nens, joves i també adults. Per això, moltes ciutats organitzen activitats culturals com a lectures de llibres, firmes d'autors, concerts i espectacles de carrer relacionats amb la literatura.

A Catalunya, se celebra Sant Jordi, una festa que té els seus orígens al segle XV. Durant aquesta jornada del patró de Catalunya, és costum regalar roses i llibres com a mostra d'afecte i amor.

Un homenatge a tres escriptors

La data del Dia del Llibre coincideix amb la mort de tres importants escriptors: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Garcilaso de la Vega van morir el 23 d'abril del 1616. Aquesta és la història que tothom explica, encara que realment hi ha detalls que desmunten aquesta teoria.

Miguel de Cervantes (1547-1616) va ser un novel·lista, poeta i dramaturg espanyol que va escriure L'enginyós Hidalgo don Quixot de la Manxa (1605), més conegut com El Quixot. El llibre és una sàtira sobre les novel·les de cavalleries que estaven de moda al segle XVI i avui dia és considerada l’obra per excel·lència de la literatura en espanyol.

Cervantes va morir a Madrid el 22 d'abril del 1616, però la seva mort es va registrar l'endemà.

William Shakespeare (1564-1616) va ser un dramaturg, poeta i actor anglès que va escriure obres tan conegudes com Romeu i Julieta (1597), Hamlet (1603) i Macbeth (1606). Es considera l’escriptor més important en llengua anglesa i un dels més cèlebres de la literatura universal.

Shakespeare va morir un 23 d'abril segons el calendari julià que se seguia a l'Anglaterra del segle XVII. A la resta de països, on regia el calendari gregorià, aquesta data corresponia amb el 3 de maig.

Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616) va ser un escriptor d'ascendència hispano-inca. A la seva obra més important, Comentaris Reals dels Inques (1609), va exposar la història, cultura i costums dels inques i altres pobles de l'antic Perú. Va ser la primera gran obra de la literatura peruana i una de les més importants del període colonial.

Garcilaso de la Vega sí que va morir el 23 d'abril de 1616 a Còrdova (Espanya).

Celebrant Sant Jordi

Un dels orígens d'aquesta festivitat associada al llibre a Espanya el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés va proposar organitzar una festa per promoure el llibre a Catalunya. La data escollida va ser el 7 d'octubre del 1927.

Tot i això, dos anys més tard, els llibreters catalans van decidir organitzar-se i van sortir al carrer a muntar les seves pròpies parades per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d'èxit que es va decidir canviar la data i es va establir el 23 d'abril com a Dia del Llibre.

Per això es diu que Catalunya és una de les zones que celebra el Dia del Llibre des de fa més temps. Tot i que la UNESCO va establir aquesta jornada el 1995, la comunitat venia celebrant aquesta data des de feia dècades.

El 23 d'abril coincideix amb la Diada de Sant Jordi, que és el patró de Catalunya. Explica la llegenda que Sant Jordi va salvar la princesa matant un drac, de la sang del qual va brollar una rosa. Per això durant aquest dia es regalen llibres i roses, una tradició que ve de temps medievals.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -