4 octubre 2023
spot_img
4 octubre 2023

Set consells per estalviar aigua

Redueix el consum d’aigua amb petits canvis en el teu dia a dia

Els ciutadans europeus consumim entre 100 i 300 litres d’aigua al dia en activitats com cuinar, rentar i regar el jardí. Però també gastem milers de litres addicionals de forma indirecta quan comprem menjar o roba, ens desplacem amb cotxe o consumim energia. Calcula quanta aigua gastes i ajusta els teus hàbits per reduir la petjada sobre el planeta i a la teva butxaca.

 

Tanca l’aixeta

Limitar el cabal de la dutxa amb un capçal nou pot reduir l’ús d’aigua fins a la meitat. (Steven Depolo / Flickr)

En una dutxa de 10 minuts es gasten al voltant de 200 litres d’aigua, segons l’Organització Mundial de la Salut. Per estalviar aigua, evita omplir la banyera, fes dutxes curtes i tanca l’aixeta mentre t’ensabones. Fora de la dutxa recorda també tancar l’aixeta mentre et raspalles les dents.

Afegeix un capçal a la teva dutxa per reduir-ne el cabal. Aquests instruments barregen l’aigua que surt de l’aixeta amb aire, cosa que permet estalviar fins a la meitat d’aigua alhora que es manté la sensació de quantitat.

 

Estalvia aigua a la cuina

Netejar fruita i verdura en un recipient ple d’aigua és més sostenible que fer-ho sota l’aixeta. (Public Health Image Library)

Omple el rentavaixella tant com puguis abans d’engegar-lo i utilitza programes eco. Si rentes els plats a mà, ensabona tots els estris primer i després esbandeix-los sota l’aixeta. Estalvia aigua deixant les olles i paelles més brutes en remull abans de fregar-les.

Per rentar fruites i verdures i descongelar aliments, submergeix-los en un recipient ple d’aigua en comptes de tenir el menjar sota l’aigua corrent. L’aigua de l’atuell es pot aprofitar per regar les plantes.

 

Ajusta els hàbits d’alimentació

En general a la producció d’aliments d’origen vegetal li cal menys aigua que a la de la carn. (Anna Pelzer / Unsplash)

La indústria alimentària és un dels sectors que gasta més aigua al món. Per això és crucial no malgastar menjar i reduir el consum de determinats aliments que tenen un impacte més fort en el clima.

Per exemple, per produir un quilo de carn de vedella calen 15.000 litres d’aigua, mentre que la mateixa quantitat de pollastre en necessita poc més de 4.000 litres. Això es deu a l’aigua invertida per alimentar i mantenir net el bestiar, netejar la maquinària de producció, l’energia que cal produir per transportar la carn…

Encara és més sostenible consumir proteïnes procedents d’ous o productes d’origen vegetal, com llegums i cereals. Menjar més aliments frescos i menys productes processats, menys sucre i substituir el cafè pel te són altres formes d’estalviar aigua.

 

Consumeix productes locals

 

El consum de productes de proximitat té abundants beneficis per al planeta i per a les comunitats locals. (Monmar Comunicació / Flickr)

El transport de mercaderies és una altra de les activitats que més quantitat d’aigua gasta, a causa, entre altres coses, de l’extracció de petroli.

Per aquest motiu, disminuir els quilòmetres de viatge dels productes que consumim és una altra forma d’estalviar aigua: la que s’utilitza per produir l’energia o el combustible utilitzats durant el transport.

Amb aquest gest no només estalviaràs aigua i energia, sinó que també reduiràs la contaminació i contribuiràs a generar ocupació i a desenvolupar l’economia de la teva regió.

 

Bones pràctiques de jardineria

Amb una regadora no es malgasta ni una gota d’aigua. (Markus Spiske / Unsplash)

Cada planta està preparada per viure en unes determinades condicions de temperatura i precipitació. Per exemple, la gespa necessita molta aigua, així que per mantenir-la en una zona on plou poc cal regar-la constantment.

Adapta el jardí a les condicions climàtiques de la zona: si vius en una regió seca tria arbres, arbustos i plantes que es desenvolupin sense problemes en aquestes condicions, com oliveres, xiprers, palmeres, espígol, buguenvíl·lea, farigola, cactus, etc.

A l’hora de regar, fes servir una regadora o un altre sistema de reg precís per no malgastar ni una gota d’aigua. Fes-ho a primera hora del matí o a la nit per evitar que la calor evapori l’aigua.

 

Truca al lampista

Un bon manteniment de les canonades i els electrodomèstics ajuden a evitar fuites d’aigua que no es veuen. (fran1 / Pixabay)

De gota en gota es poden perdre desenes de litres d’aigua al dia sense que ens n’adonem. Per evitar que això passi, comprova de tant en tant que les canonades de casa no tinguin fuites.

Assegura’t que els electrodomèstics com la rentadora o la cisterna del vàter no perden aigua i tanca bé les aixetes perquè no degotin quan no les fas servir.

 

 

Roba neta i sostenible

Omple la rentadora i utilitza programes ecològics per estalviar aigua, energia i diners. (stevepb / Pixabay)

Una rentadora eficient pot ajudar-te a estalviar tanta aigua com energia i a reduir la factura a final de mes. Espera a tenir prou roba per omplir la rentadora i aprofitar l’aigua al màxim. Si pots, selecciona cicles eco i evita l’opció d’esbandida addicional.

Encara que la millor manera d’estalviar és rentar menys. Utilitza les peces més d’una vegada abans de ficar-les al cove de la roba bruta. Amb cada rentada la roba també es desgasta, així que, a part d’estalviar aigua, faràs que la teva roba duri més.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -