16 abril 2024
16 abril 2024

Sincrotró: Accelerador de partícules

Els acceleradors de partícules ens permeten conèixer i entendre els materials que formen part del nostre dia a dia. Aquests instruments acceleren les partícules a gran velocitat: xoquen les unes amb les altres i generen noves partícules que podem estudiar amb detall. Actualment existeixen més de 40.000 acceleradors de partícules al món, tots són molt diferents i tenen aplicacions en diversos àmbits: medicina, biologia, electrònica… El Sincrotró ALBA és un accelerador de partícules que utilitza la “llum de sincrotró” per analitzar la matèria i les seves propietats.

Aquesta Unitat Didàctica ha estat desenvolupada amb la col·laboració de SINCROTRÓ ALBA. És d’accés gratuït i està disponible en castellà i català.

Articles

  • Els acceleradors de partícules ens permeten descobrir les propietats dels materials més quotidians. Com funciona un accelerador de partícules? Quines característiques té un sincrotró? Quines són les parts del Sincrotró ALBA? En aquest primer article t’ho expliquem: Què és i com funciona un accelerador de partícules?
  • Quines diferències hi ha entre un accelerador lineal i un accelerador circular? A quina categoria pertanyen els sincrotrons? Per a què serveix un accelerador de partícules? T’ho expliquem en l’article Quins tipus d’acceleradors de partícules ha?
  • La llum de sincrotró existeix des de l’origen dels temps, però la seva aplicació en la ciència és una mica més recent. Repassem les dates clau de l’evolució dels acceleradors de partícules: La història darrere del sincrotró.

Activitats

Guia del professorat i solucionari

Junior Report posa a la teva disposició materials didàctics
per treballar l’actualitat a l’aula.

Omple les teves dades i accedeix de manera gratuïta
a la Guia del Professorat i Solucionari d’aquesta unitat didàctica.