4 desembre 2024
spot_img
4 desembre 2024

Sónar, punt de trobada de la cultura digital

El festival d'electrònica presenta les darreres tendències musicals i tecnològiques creant una experiència única per als seus assistents

Concerts, conferències, festes i molt més. La oferta cultural de Barcelona s'expandeix aquest cap de setmana gràcies al Sonar, un dels festivals de música electrònica i multimèdia més prestigiosos del món. L'edició del 2024 es celebra a la Fira Montjuïc i la Fira Gran Via, els dies 13, 14 i 15 de juny

Des dels seus inicis, Sónar ha combinat la música electrònica amb les arts multimèdia i la tecnologia, creant una experiència única per als seus assistents que no ha fet més que créixer en mida i prestigi. El 2023, el festival va tenir una assistència de 120.000 espectadors, cosa que el confirma com un dels esdeveniments més rellevants del panorama.

Un any més, el festival parteix la seva jornada en dos: Sónar de Dia i Sónar de Nit. Durant el dia, el festival ofereix una varietat d'activitats que inclouen concerts matinals, exhibicions d'art multimèdia, instal·lacions interactives, i conferències

Mentrestant, la nit està dedicada exclusivament a les actuacions en viu, en què participen tant artistes de renom internacional des de música electrònica com grups emergents que no tenen tant de recorregut. Els esdeveniments nocturns tenen lloc a grans escenaris que poden arribar a allotjar milers de persones. El cartell inclou més de cent concerts per a aquest 2024.

A més, a la jornada nocturna el Sónar organitza festes multitudinàries a diferents zones de la capital catalana. 

Més enllà de la música electrònica

El Sónar aposta per donar visibilitat als artistes de música electrònica. Aquest tipus de música es produeix amb instruments musicals electrònics i dispositius com taules de mescles, sintetitzadors, samplers, ordinadors… El productor o DJ no compon sobre una partitura, sinó que experimenta amb sons, ritmes, efectes i melodies

Per això es diu que la música electrònica s'ha desenvolupat seguint la evolució de les noves tecnologies i les aplicacions digitals. No és possible entendre com funciona aquest gènere sense tenir en compte com l'arribada dels programari de producció musical o les xarxes socials han influït en el desenvolupament.

En aquest sentit, tecnologies emergents com la realitat virtual i la intel·ligència artificial estan ampliant encara més les possibilitats creatives, permetent experiències immersives i col·laboracions innovadores. Aquests ajuden a redefinir el que avui dia entenem per música electrònica.

Al marge dels concerts, el Sónar també destaca per altres iniciatives com el Sónar+D, un apartat del festival en què es presenten projectes tecnològics relacionats amb la creativitat i la innovació. Aquest s'ha convertit en un punt de trobada per a professionals (networking) de diverses indústries, incloent música, tecnologia, disseny, i art. 

Aquest any, el programa del Sónar+D inclou diverses xerrades relacionades amb la intel·ligència artificial i el món de l'art, la creació de contingut audiovisual, les noves eines de producció musical, el identitat digital o el futur de l’entreteniment interactiu.

Història dels festivals

Actualment, els festivals de música s'han convertit en una activitat molt popular. No obstant això, el seu origen es remunta molt enrere en el temps: a l’Egipte dels faraons i l’antiga Grècia, la música en directe formava part de celebracions massives. Podríem parlar de festivals ja a l'antiguitat.

El Festival de Música, una competició de música irlandesa celebrada per primera vegada el 1897, es considera el primer festival de l'era moderna. Mig segle més tard, el Festival de Jazz de Newport de 1958 va obrir el camí als festivals dels Estats Units als 60. El més famós va ser el Festival de Woodstock de 1969, referent del moviment hippie i antibel·licista.

A les dècades de 1970 i 1980, van sorgir festivals de rock i pop com Glastonbury (fundat el 1970) i ​​el Festival de Roskilde (fundat el 1971), que es van convertir en esdeveniments anuals massius atraient milers de persones. 

Amb l'arribada del segle XXI, els festivals de música es van diversificar en termes de gèneres musicals i avui dia són esdeveniments globalitzats. Festivals com Coachella als Estats Units, Tomorrowland a Bèlgica o el Sónar a Espanya atrauen artistes i assistents de tot el món.
A més, aquests han evolucionat fins al punt que ofereixen molt més que una experiència musical. Molts festivals tenen una proposta gastronòmica pròpia, exposicions d'arts associades i organitzen xerrades sobre música i cultura digital per als seus assistents.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -