17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

‘Tot a la vegada a tot arreu’ arrasa als Oscar

L'actriu malàisia Michelle Yeoh s’endu el premi a Millor Actriu i es converteix en la primera dona asiàtica que rep aquest guardó

La pel·lícula Tot a la vegada a tot arreu s'ha convertit en la gran guanyadora de la 95 edició dels Premis Oscar atorgats per l'Acadèmia de Ciència i Arts Cinematogràfiques dels Estats Units. La cinta ha aconseguit set estatuetes de les onze a les quals aspirava, entre les que destaquen Millor Pel·lícula i Millor Direcció.

La pel·lícula explica la història de l'Evelyn, una immigrant xinesa que viu als Estats Units i que es veu involucrada en una aventura que l'obligarà a viatjar entre infinitat de mons paral·lels. L’Evelyn es converteix en una heroïna inesperada que ha de canalitzar els seus nous poders per lluitar contra els perills del multivers i salvar el món.

Durant la cerimònia, els directors de la pel·lícula, Daniel Kwan i Daniel Scheinert, també es van endur el premi a Millor Direcció i Guió Original. El film també ha obtingut el triplet en els premis d'interpretació: els dos de repartiment, per a Ke Huy Quan i Jamie Lee Curtis, i Millor Actriu protagonista per a Michelle Yeoh.

Nascuda a Malàisia, Yeoh ha fet història després de proclamar-se la primera dona asiàtica que rep aquest guardó. Amb la victòria de Quan, nascut al Vietnam, es va aconseguir una altra fita: és la primera vegada que dos intèrprets asiàtics guanyen el mateix any.

Els Oscar d’enguany també han premiat altres pel·lícules amb un missatge de sensibilització social. L'actor estatunidenc Brendan Fraser ha guanyat el premi a Millor Actor protagonista per la seva interpretació a The Whale, la història de superació d'un home amb obesitat mòrbida. El Millor Guió Adaptat va ser per a Elles Parlen, de la directora Sarah Polley, la història de les dones d'una comunitat religiosa que descobreixen que han estat drogades i violades sense saber-ho durant anys.

D'altra banda, la dissenyadora Ruth Carter es va endur l'estatueta pel vestuari de Black Panther. Wakanda forever i s'ha convertit en la primera dona negra amb dos premis Oscar.

#OscarsSoWhite i el reclam de la igualtat

Durant anys, la diversitat racial als premis Oscar ha estat mínima. Des del 1929 al 2022, només el 6% dels 13.252 nominats pertanyia a grups racials o ètnics infrarepresentats, segons un estudi de Inclusion List. La xifra és encara menor quan es tracta de dones de color: representen menys d'un 2% dels nominats.

L'activisme contra el racisme a Hollywood va començar a guanyar presència a les xarxes socials l'any 2015, quan va sorgir el hashtag #OscarsSoWhite. L'activista afroamericana April Reign, que va ser qui va inventar aquesta etiqueta, pretenia denunciar l'Acadèmia per la falta de paritat, diversitat i inclusió en les nominacions.

El moviment a les xarxes socials va aconseguir fer pressió sobre l'Acadèmia, que l’any 2020 va anunciar que modificarien el reglament per exigir que les cintes candidates a Millor Pel·lícula compleixin amb uns mínims requisits d'inclusió i de diversitat racial. Per exemple, que almenys un dels protagonistes representi les minories ètniques o que ho faci el 30% del repartiment secundari.

La lluita per la diversitat racial al cinema ha tingut alguns resultats. Al 2020, la pel·lícula sud-coreana Paràsits es va emportar l'Oscar a Millor Pel·lícula i el 2022, la japonesa Drive My Car es va endur el premi a Millor Pel·lícula Internacional. A més, enguany ha estat la primera vegada que quatre actors i actrius asiàtics han estat nominats alhora.

Des que es van començar a celebrar l’any 1929, els Oscar només han lliurat 20 estatuetes a actors i actrius negres. I, abans d'aquesta edició, només un actor d'origen asiàtic havia guanyat el premi a Millor Actor: Ben Kingsley per la pel·lícula Gandhi (1983).

En la 95a edició dels Oscar, no hi havia cap persona negra a la llista de nominats a Millor Direcció. Tampoc cap dona directora. I entre les nominacions a Millor Actor o Millor Actriu principal tampoc hi havia actors ni actrius de color. Definitivament, encara queda molt a fer per assolir la igualtat.

Representació asiàtica a Hollywood

Històricament, la comunitat asiàtica ha tingut una representació pràcticament invisible a les pel·lícules dels Oscar. Una investigació del New York Times revela que dels 1.808 actors nominats al llarg de la història dels Oscar, només 23 eren d'origen asiàtic. I, d'aquests, només 6 han guanyat un guardó.

A aquesta discriminació se sumen els estereotips ofensius o antiquats que envolten els personatges asiàtics. Durant anys, les pel·lícules amb actors asiàtics tenien com a eix central les arts marcials: és el cas de pel·lícules com la saga Karate Kid (1984, 1986 i 1989) o de les protagonitzades per Bruce Lee o Jackie Chan. En el cas de les actrius d'origen asiàtic, sovint es representen com a dones exòtiques, submises i desitjoses de complaure els homes.

Aquestes representacions són poc realistes i invisibilitzen altres aspectes de la comunitat asiàtica que, com qualsevol altra, és diversa i presenta una gran riquesa cultural. Per aquest motiu, des de fa alguns anys els directors i actors asiàtics reivindiquen el seu propi espai a Hollywood.

L’any 2021, l'actor d'origen pakistanès Riz Ahmed va ser nominat pel seu paper a Sound of Metall, on interpreta un jove bateria que perd l’oïda. El mateix any, l'actriu sud-coreana Youn Yuh-Jung va guanyar el premi a Millor Actriu de repartiment pel seu paper a Minari. Dues històries allunyades dels estereotips on el lloc de procedència no marca l'argument de la història.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -