Societat / Història / Notícia del Dia

Trobada l’empremta dactilar més antiga del món

La marca, descoberta per un equip de científics espanyols en un jaciment de Segòvia, pertany a un neandertal de fa 43.000 anys

Imatge de l'empremta dactilar. S'hi veu una taca marró amb pigments ocres.
L'empremta ha estat analitzada per científics de diferents universitats espanyoles. (CSIC)

Un equip de científics espanyols ha descobert una pedra amb l’empremta dactilar més antiga del món. Fa 43.000 anys, un neandertal va deixar la marca del seu dit en aquesta pedra de granit, considerada la mostra d’art moble (objecte artístic petit i transportable) més antic d’Europa. 

La pedra es va trobar el 2022 al jaciment de l’abric de San Lázaro, a Segòvia, on es creu que van viure els darrers grups de neandertals de la península Ibèrica i del món abans d’extingir-se. Després de realitzar diversos estudis, els investigadors van concloure que la petjada pertanyia a un home jove, d’entre 18 i 25 anys, que va viure en aquella zona.

Una de les particularitats de l’objecte és que aquest tenia unes marques naturals que recordaven una cara amb ulls i boca, però sense nas. Precisament al lloc on hauria d’haver-hi el nas, l’home va deixar-hi la seva empremta. Aquesta troballa suggereix que el neandertal possiblement va voler completar aquesta cara untant el seu dit amb ocre, una substància que s’utilitzava en les pintures rupestres.

Aquest descobriment és molt rellevant perquè no és una marca accidental, sinó una acció intencionada, cosa que podria indicar que els neandertals no només fabricaven eines o caçaven, sinó que també eren capaços de fer art i pensar de manera abstracta. Fins ara, es creia que aquesta capacitat només la tenia l’Homo sapiens.

Qui van ser els neandertals?

Els neandertals (Homo neanderthalensis) van ser una espècie humana que va viure a Europa, Àsia occidental i part de l’Orient Mitjà durant uns 300.000 anys, fins que es van extingir fa aproximadament 40.000 anys.  Són els nostres parents evolutius més propers: els humans actuals compartim amb ells un 99,7% del nostre ADN.

Aquests homínids eren físicament robustos i tenien un cos fort que s’adaptava bé al fred. Creaven les seves pròpies eines amb pedra i fusta, caçaven en grup i manipulaven el foc. Durant anys s’ha pensat que no eren tan intel·ligents com els Homo sapiens, encara que les últimes troballes estan canviant aquesta visió.

Els neandertals van coincidir amb els Homo sapiens durant milers d’anys, especialment a Europa i Àsia occidental. Durant aquest període, hi va haver intercanvis culturals i les dues espècies es van creuar, deixant descendència. Tot i això, els neandertals van acabar extingint-se i només van sobreviure els Homo sapiens, que és l’espècie a la qual pertanyem els humans moderns

Els Homo sapiens es caracteritzen per tenir un cervell molt desenvolupat, un llenguatge complex, pensament abstracte, i grans habilitats per crear eines molt sofisticades. La seva capacitat per adaptar-se i relacionar-se va fer que esdevinguessin l’espècie dominant que va sobreviure.

Com t’afecta aquesta notícia?

Els humans sempre hem tingut el desig de deixar rastre, que quedi alguna evidència de la nostra existència. L’empremta que un neandertal va deixar en una pedra fa 43.000 anys també té a veure amb aquest desig i es pot entendre com una forma primitiva de dir “jo vaig ser aquí”

Avui, milers d’anys després, seguim fent el mateix, encara que els mitjans hagin canviat. Pensa, per exemple, en les fotos i vídeos que pugem a xarxes socials i que serveixen per mostrar al món qui som. O en les cerques que fem a internet, que també formen part del que coneixem com a “empremta digital”

Moltes d’aquestes dades s’emmagatzemen i quedaran registrades durant molt de temps. Probablement, d’aquí a milers d’anys, els humans del futur estudiaran la nostra empremta digital per conèixer com vivíem, què pensàvem i com ens relacionàvem.

L’ABC de la notícia

Jaciment arqueològic: lloc on es troben restes antigues que ajuden a estudiar com eren les societats del passat.

Pensament abstracte: capacitat d’imaginar idees, símbols o conceptes que no són presents físicament.

Parent evolutiu: espècie que comparteix un avantpassat comú amb una altra espècie.

Homínid: família biològica que inclou els humans actuals, els seus avantpassats (neandertals) i altres primats propers (ximpanzé, goril·la, orangutan…).

Coneix l’evolució humana!

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)