3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

Un dia per parlar de salut sexual

El 14 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual per fomentar l’educació sexual i destacar la importància d’una sexualitat saludable

Sabies que el 14 de febrer no només se celebra Sant Valentí? Des del 2003, avui és també el Dia Europeu de la Salut Sexual, una data establerta per l'Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA) amb l'objectiu de conscienciar sobre la salut sexual i fomentar l'educació sexual a tot Europa. 

Quan parlem de salut sexual ens referim a un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat. Comprèn una gran varietat de temes, des de la reproducció i l'anticoncepció fins a la prevenció i el tractament de malalties de transmissió sexual (ETS). 

Molts cops creiem que tenir una bona salut sexual implica no tenir malalties ni problemes relacionats amb la sexualitat. Tot i això, és un concepte molt més ampli, que inclou tant la capacitat de prendre decisions informades i responsables sobre el sexe com de tenir relacions sexuals consensuades i satisfactòries.

Però com s'aconsegueix? La resposta és a l'educació sexual. Com funcionen els mètodes anticonceptius, què és el consentiment, en què es basa una relació saludable, com es transmeten les MTS, com funciona el nostre cos durant l'excitació sexual… Tots tenim dret a obtenir informació precisa i completa sobre la sexualitat.

Per tenir una bona salut sexual també és fonamental que es respectin altres drets humans, com ara el dret a la igualtat. Tothom ha de poder gaudir d'una vida sexual plena i satisfactòria, sense discriminació per motius de sexe, gènere, edat, estat civil, origen ètnic ni discapacitat.

La importància del consentiment

Com ja hem explicat, la salut sexual inclou una gran varietat de temes. Entre ells, hi ha el consentiment, un element clau que és fonamental conèixer i tenir present en totes les nostres relacions sexuals.

A l'àmbit de la sexualitat, el consentiment és un acord entre persones per tenir relacions sexuals. Abans de mantenir relacions, és molt important saber si l’altra persona està d’acord. Per això, hem de tenir una bona comunicació que ens permeti assegurar-nos que totes les activitats sexuals es fan de mutu acord.

Donar el nostre consentiment a l'hora de fer pràctiques sexuals ens permet establir límits personals i posar sobre la taula què ens ve de gust fer. No podem oblidar que el consentiment és reversible, és a dir, podem canviar d’opinió i aturar lactivitat sexual si volem, ilaltra persona ha de respectar la nostra opinió.

Tots tenim dret a escollir què fer, amb qui i com a nivell sexual. Vulnerar aquests drets i obligar altres persones a fer pràctiques sexuals sense el seu consentiment suposa cometre un delicte com l'agressió sexual o la violació.

Dia dels enamorats

El 14 de febrer també és conegut per ser el Dia de Sant Valentí (o Dia dels Enamorats). Durant aquest dia, les persones expressen el seu afecte envers les parelles, normalment a través de regals. Per això es diu que Sant Valentí és una celebració consumista.

Les empreses aprofiten per vendre productes relacionats amb els símbols tradicionals de l'amor, com són les flors, les xocolates, les joies i una infinitat d'articles més. Tot això ha fet crítiques sobre la mercantilització de l'amor i la pressió per gastar diners per demostrar l'amor durant aquesta data.

Tot i això, Sant Valentí és molt més que això. Aquest dia pot ser una ocasió perfecta per reflexionar sobre l'amor i com ha evolucionat. En els darrers anys, hem deixat enrere ideals romàntics, com que l'amor veritable pot superar qualsevol obstacle o estar enamorat és la clau per a la felicitat i la realització personal.

També ha quedat enrere la idea que a les parelles l'home assumeix el paper protector i la dona el de persona dependent, ja que aquestes representacions de l'amor poden reforçar estructures de poder desiguals. Ara sabem que les relacions no es limiten a un model únic heteresexual, sinó que també hi ha l'amor entre persones del mateix sexe, per exemple.

Actualment hi ha una concepció de l'amor basada en la igualtat, el respecte i la comunicació, i es rebutja qualsevol forma de control, de dominació o de violència. A més, es defensa la idea que les relacions saludables requereixen feina, compromís i comunicació activa.

Aprèn i treballa l'educació sexual a l'aula amb la nostra sèrie d'articles A Fons.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -