20 gener 2025
spot_img
20 gener 2025

Un fons per indemnitzar els treballadors del Mundial

Les associacions humanitàries reclamen que el Mundial de Futbol de Qatar indemnitzi els migrants que han participat en la construcció dels estadis

El Mundial de Futbol de Qatar 2022 començarà d’aquí un mes, el 20 de novembre, envoltat de polèmica. Milers de treballadors migrants han mort, han resultat ferits o han estat estafats durant la construcció de les instal·lacions esportives, treballant en condicions que incomplien les mínimes condicions de seguretat.

Per compensar aquests treballadors i les seves famílies, diverses organitzacions humanitàries han creat la campanya #PayUpFIFA [Paga, FIFA]. L'objectiu és recaptar 440 milions de dòlars, la mateixa quantitat que es repartirà en premis, per destinar-los a indemnitzacions.

La iniciativa aquesta liderada per les organitzacions humanitàries Amnistia Internacional, Human Rights Watch i FairSquare, però també s'hi han sumat diverses federacions de futbol, a més de patrocinadors, futbolistes, polítics i periodistes esportius.

De moment, set seleccions donen suport a la iniciativa: França, Bèlgica, Alemanya, Anglaterra, Països Baixos, Estats Units i Gal·les. D'altra banda, empreses com Coca-Cola, Adidas, McDonald’s i Budweiser (alguns dels principals patrocinadors del torneig) també han fet públic el seu suport al fons de compensació.

Els treballs de construcció van començar al 2010, quan Qatar va ser escollida la seu del Mundial 2022. La decisió va generar aleshores una gran polèmica per la violació de drets humans al país amfitrió, on les dones estan sotmeses a la tutela masculina i el col·lectiu LGTBIQ+ està perseguit sota penes de presó.

La Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA), l'organisme encarregat d'organitzar el Mundial de Futbol, encara no s'ha pronunciat sobre el fons d'indemnitzacions. Human Rights Watch denuncia que, després del nomenament de Qatar com a seu del Mundial, la FIFA tampoc s’ha preocupat de garantir els drets humans i laborals dels treballadors.

Qatar és un dels països més rics del món gràcies a la producció de petroli. Aquesta riquesa li proporciona una gran influència en afers internacionals, també en l'àmbit esportiu. Així va aconseguir ser la seu del Mundial de 2022, malgrat ser un país sense una gran tradició futbolística i on el clima desèrtic dificulta la pràctica esportiva d'alt nivell.

Abusos al sistema ‘kafala’

Qatar ha invertit més de 220.000 milions de dòlars al Mundial de Futbol del 2022. Aquests diners ha servit per construir estadis i centres d'entrenament, però també noves infraestructures: carreteres, aeroports, hotels… per tal d’allotjar els milers d'esportistes i aficionats que participaran en l'esdeveniment.

Amb una població de menys de tres milions d'habitants, calia importar mà d'obra estrangera per construir les instal·lacions. Prop de dos milions de migrants de països com Bangladesh, Pakistan, l'Índia o Nepal han treballat a Qatar en condicions d’explotació, com denuncia Amnistia Internacional.

En diversos països àrabs, el treball es regeix pel sistema kafala, que dona als propietaris de les empreses un control gairebé absolut sobre els treballadors. Els ocupadors s’encarreguen de gestionar els visats de treball, així que els treballadors depenen d'ells per aconseguir una feina.

A més, els empleats no poden canviar de feina ni abandonar el país sense el permís de l'empresari. D'aquesta manera, es crea una situació d'abús i explotació: els treballadors han de treballar més hores per no perdre la feina i ser expulsats del país, per exemple. Sovint, fins i tot se'ls confisca el passaport.

La majoria venen d'entorns pobres i veuen aquesta oportunitat com una feina a llarg termini amb la qual guanyar diners i ajudar les seves famílies. Alguns es van endeutar per pagar el bitllet d'avió, així que no poden deixar de treballar.

Els migrants han estat obligats a treballar sense mesures de seguretat en la construcció dels estadis, aprofitant-se de la necessitat de guanyar diners a qualsevol preu. Encara que no existeixen xifres oficials, es calcula que 6.500 treballadors han mort en accidents de treball, fet que deixa les famílies desprotegides en altres països.

Davant la pressió de governs i organitzacions, Qatar va introduir al 2020 algunes reformes al sistema kafala per a millorar els drets dels treballadors. Ara poden canviar de treball sense el permís del seu cap, i s'ha establert un salari mínim per als treballadors migrants. Malgrat això, no queda clar si la nova normativa s’està complint.

Protestes contra el Mundial de Qatar

Governs, associacions de futbol i entitats han cridat a boicotejar el Mundial de diferents maneres per cridar l'atenció sobre la greu situació dels drets humans en aquest país.

Així, l'ajuntament de París ha anunciat que no s'instal·laran pantalles en espais públics per seguir els partits de la selecció francesa, com sí s'havia fet en altres competicions. Altres ciutats franceses com Marsella o Bordeus s'han sumat a la iniciativa.

Vuit seleccions portaran braçalets LGTBIQ+ per mostrar el seu suport al col·lectiu, perseguit a la majoria de països àrabs. Els capitans d'Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Gal·les, Anglaterra, Països Baixos i Suïssa saltaran al camp amb una banda on hi diu “One love” amb un cor de colors al fons.

Per la seva part, la Federació de Futbol de Dinamarca ha presentat un equipament especial per al Mundial on l'escut i la marca no tenen color i es confonen amb el teixit de la samarreta. De manera simbòlica, eviten estar presents al torneig.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -