L’astronauta rus Iuri Gagarin es va convertir el 12 d’abril del 1961 en la primera persona que va viatjar a l’espai
Des dels orígens de la humanitat, homes i dones han mirat a les estrelles preguntant-se què hi havia més enllà. Van haver de passar milers d’anys fins que es van desenvolupar les primeres naus espacials que van permetre arribar a l’espai.
La carrera espacial va començar a mitjan segle xx. El 1944, els científics alemanys van desenvolupar un míssil capaç de sortir de l’atmosfera de la Terra. El 1957, la Unió Soviètica va llançar el primer satèl·lit que orbitava al voltant del planeta: l’Sputnik.
Només quatre anys més tard, el 12 d’abril del 1961, el govern soviètic va enviar el primer ésser humà a l’espai: el cosmonauta Iuri Gagarin va viatjar a bord de la nau Vostok-1, va donar una volta a la Terra i a continuació va iniciar el descens.
Monumento en titanio en Moscú en homenaje a Yuri Gagarin cosmonauta soviético, el Primer hombre que viajó al Espacio el 12 de abril de 1961 A raíz del 1ª vuelo al espacio, Nikita Jrushchov Premier soviético manifestó: "Gagarin estuvo en el espacio, pero no vio a ningún dios allá" pic.twitter.com/EC3fSm6GKu
— MEMORABLE (@EsMemorable) April 2, 2019
La missió va durar poc menys de dues hores, però va entrar en la història de la cosmonàutica. Amb només 27 anys, Gagarin es va convertir en un heroi al seu país i es va fer famós arreu del món: va fer una gira per més de 30 països per explicar la seva història.
El 2011, les Nacions Unides van declarar el 12 d’abril el Dia Internacional dels Vols Espacials Tripulats.
🚀Es el Día Internacional de los Vuelos Espaciales Tripulados . 🚀
¡Celebra con nosotras a las #MujeresEnCiencia que han contribuido a la exploración espacial como Katherine Johnson, cuyos cálculos han ayudado a enviar a 👨🚀 sobre la 🌕! pic.twitter.com/EYHpl8SRjO
— ONU Mujeres (@ONUMujeres) April 12, 2018
Un experiment espacial
A més d’una fita per a la ciència i la tecnologia, la missió de Gagarin va ser tot un acte de valentia.
Fins aleshores, els experiments dels programes espacials s’havien centrat a enviar plantes, insectes i animals a l’espai. Però per conquerir l’espai, calia conèixer els límits del cos humà.
Els científics no sabien quins efectes tindria la gravetat zero o la velocitat durant el descens, a més de 300 quilòmetres d’altura.
Gagarin va haver de portar a terme experiments senzills com menjar, beure o escriure a l’espai, per veure si les seves facultats quedaven alterades durant el vol espacial.
El Día Internacional de los Vuelos Espaciales Tripulados se celebra en honor de Yuri Gagarin, primer humano en viajar al espacio exterior. pic.twitter.com/MLautDVpA1
— Aurelio Nuño (@aurelionuno) April 12, 2017
El coet Vostok-1 es va enlairar des del Cosmòdrom de Baikonur, la base espacial més antiga del món, situada a la ciutat kazakh del mateix nom. En aquella època, el Kazakhstan formava part de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS).
Un cop fora de l’atmosfera terrestre, la càpsula on s’allotjava Gagarin es va desprendre del coet i va donar una volta a la Terra. Gagarin va iniciar el descens dins de la càpsula, però a 7.000 metres de terra el cosmonauta va sortir expulsat del receptacle i va baixar en paracaigudes fins a la superfície.
Conquerir l’espai: una qüestió política
La gesta del programa espacial soviètic va revifar la rivalitat entre els Estats Units i la Unió Soviètica, dos països amb dos sistemes polítics molt diferents.
L’origen d’aquestes diferències es remunta a la Guerra Freda, un període de tensió que va sorgir com a conseqüència de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Després de la guerra, el món va quedar dividit en dos blocs que volien imposar el seu model polític, social i econòmic: capitalisme contra comunisme.
El mapa de la Guerra Fría, cuando el mundo estuvo dividido en dos bloques enfrentados política, económica y culturalmente #GeopolíticaVA pic.twitter.com/cQ3JhGVIP9
— Divulgación VENTURA (@VENTURAdivulga) November 23, 2017
Nord-americans i soviètics rivalitzaven en molts àmbits: competicions esportives, fabricació de productes, desenvolupament tecnològic… En aquest context, els governs de tots dos països es van posar a competir en la carrera espacial.
Per això, ser els primers d’arribar a l’espai era una manera de demostrar la superioritat davant del règim enemic. El 1969 va ser el torn dels Estats Units, quan la missió Apollo 11 va aconseguir fer arribar l’home a la Lluna.
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!