14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

Un home tetraplègic torna a caminar

L'holandès Gert-Jan Oskam ha aconseguit posar-se dret i tornar a caminar gràcies a un implant que connecta el cervell i la medul·la espinal

Un equip internacional de científics ha anunciat un nou avenç tecnològic en el tractament de les lesions medul·lars. Els investigadors han desenvolupat un implant que connecta el cervell i la medul·la espinal de Gert-Jan Oskam, un home holandès de 40 anys que es va quedar tetraplègic després d'un accident amb bicicleta el 2011.

La investigació, que ha estat publicada a la revista Nature, explica el procediment: els investigadors han col·locat dos implants al cervell del pacient, que són capaços de llegir els seus pensaments a través d'una intel·ligència artificial. Aquests impulsos s'envien, sense fils, a un tercer implant que estimula elèctricament la seva medul·la.

A través d'aquesta estimulació, els músculs d'Oskam reben una sèrie de senyals que permeten realitzar certs moviments amb les seves extremitats. Després de diversos mesos de desenvolupament i entrenament, l'home ha aconseguit caminar llargues distàncies i fins i tot pujar escales amb crosses.

Fa dotze anys, Gert-Jan Oskam va patir un accident que va provocar un dany a la medul·la espinal, cosa que va causar la paràlisi de les cames i la pèrdua parcial de mobilitat als braços. Després d'anys de rehabilitació, va aconseguir recuperar força mobilitat als braços però no podia caminar.

La medul·la espinal actua com una via de comunicació entre el cervell i la resta del cos. Per caminar, el cervell envia una sèrie d'ordres executives a les neurones ubicades a la medul·la espinal. Si aquesta medul·la queda malmesa, la persona afectada pot perdre certes capacitats motores, com aixecar-se o caminar.

Els investigadors asseguren que els nous implants que han dissenyat funcionen com un “pont digital” que permet al pacient fer un control voluntari dels seus moviments. Tot i que és un avenç més en el camp de la neurociència, han recordat que es tracta d'una tecnologia que encara està en els primers anys de desenvolupament.

La importància de la medul·la espinal

La medul·la espinal és una part molt important del nostre cos i, especialment, del sistema nerviós central. Es tracta d'una estructura cilíndrica i prima que està protegida dins de la columna vertebral i que té un paper fonamental en la comunicació entre el cervell i la resta del cos.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por ☀️Psicología y Nutrición🌙 (@sol.y.luna.blog)

Aquesta estructura actua com una via de transmissió de senyals nerviosos. Les ordres que envia el cervell passen per la medul·la espinal i aquestes es transmeten fins als músculs per al processament. D'aquesta manera, una de les funcions principals és el control dels moviments.

Per exemple, quan caminem, els senyals del nostre cervell es transmeten a través de la medul·la espinal cap als músculs de les cames, permetent que aquests es contreguin i es moguin de manera coordinada.

Però la medul·la espinal també compleix altres funcions, com ara transmetre senyals sensorials. Per exemple, quan toquem alguna cosa calenta, la medul·la rep una sèrie de senyals que processa i envia al cervell per a la seva interpretació conscient. D'aquesta manera, quan toquem una cosa que crema, apartem la mà.

El problema és que la medul·la pot patir danys, que poden passar com a resultat de lesions traumàtiques, com araaccidents automobilístics, o a causa de condicions mèdiques com l'esclerosi múltiple, una malaltia que afecta el sistema nerviós central. Depenent de la lesió, es pot patir una paràlisi parcial o total de les funcions motores i/o sensorials.

Més investigació

La investigació té un paper fonamental en l'avenç de la medicina i en la millora de la qualitat de vida dels pacients.Mitjançant estudis i assaigs clínics es descobreixen nous tractaments, es desenvolupen noves teràpies i es troben solucions a malalties que anteriorment semblaven incurables.

En aquest sentit, el paper de la tecnologia és fonamental gràcies al desenvolupament i la incorporació de solucions innovadores. La tecnologia no només està transformant la manera com s’ofereix atenció mèdica, sinó que també està millorant la vida de multitud de pacients.

Per exemple, en el camp de la tetraplegia, el desenvolupament d'implants que utilitzen la tecnologia i la intel·ligència artificial permet que persones amb greus lesions medul·lars puguin tornar a caminar. Fa uns anys, això era un avenç gairebé impensable i moltes persones no tenien esperança de recuperar la mobilitat.

El problema d'aquest tipus d'investigacions mèdiques és que requereixen una gran quantitat de recursos, tant econòmics com humans, per dur a terme estudis rigorosos, assaigs clínics i experiments. Sense un finançament adequat, molts d'aquests projectes no es podrien dur a terme i es perdrien oportunitats per descobrir nous tractaments.

Per aquesta raó, és molt important que els governs apostin pel finançament públic de projectes innovadors en el camp de la medicina. Això no sols permetrà construir un sistema de salut més desenvolupat, sinó que també ajudarà a millorar la vida de milers de pacients.

Treballa l’actualitat a l’aula 

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -