14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Un Mickey Mouse de domini públic

Els drets d'autor d'aquest personatge animat caducaran al 2024, i això implica que Disney deixaria de ser-ne el propietari

Mickey Mouse és el ratolí més famós del món. El personatge creat per Walt Disney s'ha convertit en un símbol de la companyia d'animació i en un dels personatges més estimats. No obstant això, en breu podria deixar de ser un personatge de Disney i passar a anunciar productes, decorar els carrers o fer-se servir a les classes de qualsevol ciutat. Per què?

La figura de Mickey Mouse està protegida pels drets d'autor o copyright, que ara són propietat de Disney. Ara bé, d'acord amb la llei de copyright dels Estats Units, aquests drets estan protegits durant un període màxim de 95 anys.

El personatge original de Mickey Mouse, en blanc i negre, va aparèixer per primera vegada al curt Steamboat Willie, que es va estrenar el 18 de novembre del 1928. Per tant, els drets d'autor de Disney expiraran al 2024 i Mickey Mouse passaria a ser una figura de domini públic: qualsevol persona, empresa o institució podria fer-ne servir la imatge sense haver de pagar.

Avui dia, altres personatges de ficció ja han esgotat els drets d'autor i pertanyen al domini públic: Frankenstein, Robin Hood, Dràcula… En el cas de Mickey Mouse, però, Disney encara podria reclamar-ne els drets.

Des que es va crear fa més de 90 anys, la imatge de Mickey Mouse ha canviat: ha passat de ser un ratolí en blanc i negre, amb el nas punxegut i la silueta senzilla i estilitzada, a vestir amb els famosos pantalons vermells, tenir els ulls grans i el nas més rodó.

Tots aquests canvis són posteriors a la figura del 1918 i, per tant, Disney encara en té el copyright i podria demandar qualsevol persona que utilitzés aquestes representacions del Mickey. Alhora, la companyia d'animació podria denunciar qualsevol empresa o artista que faci servir la figura de Mickey Mouse de manera que s'associï a l’univers de Walt Disney (perquè podria perjudicar la imatge de l’empresa).

Disney és una de les empreses més importants dels Estats Units i ha creat un gran imperi d'entreteniment basat en pel·lícules i dibuixos animats, però també parcs d'atraccions, programes de televisió i productes de tota mena (des de joguines fins a línies de roba o estris de cuina).

En el passat, ha fet servir la seva influència per pressionar els polítics i prorrogar els drets d'autor dels seus personatges més enllà del que indica la llei. Sembla que aquesta vegada, però, podria ser la definitiva per a Mickey Mouse.

Drets d'autor o marca registrada?

Per entendre els secrets de la propietat de Mickey Mouse, és important distingir entre els drets d'autor i la marca registrada, dos conceptes legals que funcionen de manera diferent.

Els drets d'autor o copyright reconeixen l'autoria d'una obra intel·lectual (un llibre, una cançó, una teoria científica, una pel·lícula). L'autor o autora d'aquesta obra ha de registrar-la a les autoritats pertinents per ser reconegut com a tal i gaudir dels beneficis que pugui produir.

No obstant això, els drets d'autor estan limitats en el temps: un cop que l'autor ha mort i ha passat un període de temps determinat (diferent a cada país), aquesta obra passa a ser de domini públic. Això vol dir que qualsevol persona pot utilitzar-la, sempre que es respectin uns drets morals.

A la Unió Europea, els drets d'autor caduquen 70 anys després de la mort de l'autor; a Mèxic, els drets d'autor es mantenen durant 100 anys; mentre que als Estats Units són 95 anys. Durant aquest temps, la família o hereus nomenats per l'autor reben els beneficis de l'obra.

En canvi, la marca registrada o trademark és un contracte permanent, que concedeix l'ús exclusiu d'una obra al seu propietari, ja sigui un producte, una frase o eslògan, un logotip… o un personatge. A més, el propietari pot denunciar qualsevol ús no autoritzat de l’obra, perquè segons la llei representa un delicte.

El concepte legal de trademark es va crear després que la figura de Mickey Mouse aparegués per primera vegada el 1928. Per això el ratolí més famós del món està subjecte a la normativa dels drets d'autor i no és una marca registrada.

El ratolí més famós del món

A principis del segle XX, la indústria del cinema començava a crear les primeres pel·lícules d'animació. El dibuixant Walt Disney es va traslladar a Califòrnia, on estaven els grans estudis de Hollywood, i va fundar amb el seu germà Disney Brothers Studio, una petita productora d'animació.

Disney treballava per als estudis Universal Pictures, per a qui va crear el personatge de Oswald el Conill Afortunat. Aquest personatge va tenir molt d'èxit, però quan Disney va voler renegociar el contracte, Universal es va quedar amb els drets d’Oswald.

Així, Disney es va veure obligat a crear un nou personatge: va escurçar les orelles d’Oswald, va arrodonir-ne el cos, va afegir-li sabates… i va convertir el conill en un ratolí. Els primers dibuixos protagonitzats per Mickey Mouse no van tenir molta repercussió, però amb Steamboat Willie es va fer molt famós i va començar el seu imperi d'animació.

Disney també va ser un empresari emprenedor que va saber aprofitar l'èxit del personatge per expandir la seva marca. A finals del 1928 va comercialitzar una línia de productes amb la imatge de Mickey Mouse i va crear el Club de Mickey Mouse, un club infantil que reunia nens de tot el país i que encara existeix avui dia.

A punt de fer 100 anys, Mickey podria deixar de ser el símbol de Walt Disney per convertir-se en una icona universal.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -