7 novembre 2024
spot_img
7 novembre 2024

Un volcà submarí provoca un tsunami a Tonga

L'erupció del volcà ha provocat onades gegants que poden viatjar milers de quilòmetres fins a l'altra banda de l'oceà Pacífic

El volcà submarí Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, situat a l'oceà Pacífic Sud, ha entrat en erupció dues vegades en pocs dies i ha provocat diverses onades de grans dimensions que han arribat fins a les costes d'Amèrica. Un dels territoris més afectats és Tonga, un país format per més de 170 illes on viuen poc més de 70.000 persones.

L'illa principal i capital de Tonga, Nuku'alofa, està a 65 quilòmetres al nord del volcà. Allà es van registrar onades de 1,2 metres d'alçada que van derribar les barreres costaneres i van impactar contra edificis a primera línia de mar, però de moment no hi ha víctimes.

L'erupció del dissabte va durar vuit minuts i va crear una columna de gas i cendra de 20 quilòmetres d'alçada. Va ser tant potent, que va quedar registrada pels satèl·lits i es podia veure des de l'espai. El dia anterior ja s'havia produït una primera erupció que no va alterar el nivell del mar.

Les explosions del volcà han deixat l'arxipèlag de Tonga incomunicat, ja que el tsunami ha destrossat els cables de comunicació submarins i ha provocat talls d'electricitat. Les autoritats han demanat a la població que abandoni les zones de costa per si es produeixen més erupcions, i recomanen l'ús de màscara per la pluja de cendra.

Altres països de la regió, com Nova Zelanda i Austràlia, també han emès alertes de tsunami per prevenir la població que viu a la costa. Els països insulars com Fiji, Samoa o Vanuatu són els més vulnerables davant aquests fenòmens naturals, perquè el seu territori està situat a molt pocs metres sobre el nivell del mar, i han posat en marxa diversos plans d'evacuació.

D'altra banda, els impactes de l'erupció s'han estès a altres regions i continents. Països com el Japó, el Canadà, Xile i els Estats Units han emès avisos per alertar la població de possibles conseqüències a la costa. Al Perú, dues persones han mort ofegades per l'arribada d'ones inusualment altes a la platja de Naylamp, al nord del país.

Mapa Tonga
L'arxipèlag de Tonga, situat a l'oest de l'oceà Pacífic Sud. (Google Maps)

Erupcions sota l'aigua

Els volcans són obertures en l'escorça terrestre de quilòmetres de profunditat. Generalment es formen als límits de les plaques tectòniques que cobreixen tota la superfície del planeta.

Entre aquestes plaques es formen uns orificis per on surt el magma: una massa de roques foses per la calor del nucli terrestre. El magma ascendeix pel forat impulsat a pressió pels gasos de l'interior de la Terra, per això surt amb tanta força en forma d'erupcions.

Les obertures de l'escorça terrestre també poden situar-se al fons de l'oceà: en aquest cas es creen els anomenats volcans submarins.

Els volcans submarins no solen ser perceptibles a simple vista, fet que en dificulta la detecció. Malgrat això, encara que estiguin coberts d'aigua, també poden expulsar magma, gas i cendra.

A vegades, les erupcions dels volcans submarins poden donar lloc a noves illes. És el cas del volcà Hunga Tonga-Hunga Haʻapai, que va entrar en erupció per primera vegada el 2015: aquesta erupció va formar una nova superfície de terra entre dues illes ja existents, Hunga Tonga i Hunga Haʻapai, i va crear una nova illa volcànica.

El poder dels tsunamis

Els tsunamis provocats per volcans submarins no són tan violents com els tsunamis provocats per terratrèmols forts, quan les plaques tectòniques provoquen un moviment massiu d'aigua. Les ones del tsunami provocat pel volcà Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai han arribat als 2-2,5 metres d'altura; en canvi, durant el tsunami provocat pel terratrèmol del Japó del 2011, les onades van arribar als 10 metres.

Així i tot, és més probable que els tsunamis es repeteixin si són provocats per volcans, ja que les erupcions volcàniques s'allarguen en el temps i produeixen diverses explosions. Per això les autoritats dels països afectats continuen mantenint les alertes.

D'altra banda, encara que sembli que una onada de 2 metres no és molt destructiva, cal imaginar que les ones d'un tsunami són més aviat com un onatge continu: una paret d'aigua que arriba amb tota la força de l'oceà a la costa.

En aquest sentit, els vídeos penjats a les xarxes socials per diversos testimonis de Tonga i dels països insulars del Pacífic mostren com el nivell del mar puja de cop i desborda la costa amb força, amb l'onatge envestint contínuament.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -